Den korte ønskeseddel til Mærsk

Gudskelov er der endnu god tid til at få styr på årets julegaveindkøb. Men var jeg investor i A.P. Møller - Mærsk, så ville der i år stå ét og kun ét ønske på min ønskeseddel: Oplysninger om, hvornår Mærsk indleder produktionen af olie fra Chissonga- felterne i Angola.

Foto: Jens Nørgaard Larsen.
Læs mere
Fold sammen

Om investorerne er så heldige, kan det være, at vi finder ud af allerede onsdag, når Mærsk fremlægger de friske kvartalstal. Dér vil A.P. Møller - Mærsk som bekendt fremlægge tal og fakta, som fortæller om virkeligheden, som den ser ud lige nu i den store blå koncern.

Vi kommer til at høre meget andet fra koncernen. Mon ikke, at man fortsat har godt styr på omkostningerne i containerrederiet Maersk Line og derfor stadig tjener penge? Nok har raterne i containerfarten ikke været til at holde oppe, men de er dog bedre end tidligere.

Nyt kan vi også håbe at få om det kommende P3-samarbejde, hvor Maersk Line skal samsejle med to af hovedkonkurrenterne. Godkendes samarbejdet af konkurrencemyndighederne – og det er der sat reelt spørgsmålstegn ved, så kan Maersk Line spare betydelige beløb.

Men det ændrer ikke på, at det potentielt vigtigste nye vil være de planer, som Maersk Oil kan tænkes at lægge frem for deres omfattende Angola-satsning.

Det er en langstrakt affære at være olieproducent. Det har Maersk Oil efterhånden lært på den hårde måde, hvor selskabet som bekendt har måtte se selskabets oliereserver blive udhulet, fordi man er hurtigere til at producere olie fra de eksisterende felter end til at finde ny olie og få gang i produktionen på nye. Derfor er Angola-projektet så vigtigt for Maersk Oil.

Maersk Oil gik ind i Angola helt tilbage i 2005. Og det er slået fast, at der er olie på bl.a. Chissonga-feltet – spørgsmålet er bare hvor meget, og hvordan man får en rentabel produktion i gang? Svarene på bl.a. de spørgsmål har vi ventet på i flere år, og på rygteplanet rumles der med, at svarene snart kan komme. Det vil være tiltrængt nyt for Maersk Oil, så man igen kan få plus på udviklingen i oliereserverne – og få gang i olieriggene ud for Angolas kyst.