Den finansielle sektor er ude af kontrol

Synspunkt. Erhvervs- og vækstministeren må overveje, hvordan konkurrencen og den demokratiske kontrol kan øges i realkreditten.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nykredit har nu kastet sig ud i en frontal krig med måske 500.000 af sine egne kunder med opbakning fra bestyrelsesmedlemmer, som burde repræsentere erhvervslivets interesser herunder f.eks. Landbruget, som jo ud over at være et særdeles kapitaltungt erhverv også er økonomisk særdeles presset.

En hel række banker, som også har samarbejde med Nykredit via deres relationer til Totalkredit, har åbenbart også sanktioneret Nykredits priskrig, men de får vel også deres del af krigsbyttet.

Nykredit – som jo er medlemsstyret/-ejet og er en total udemokratisk organisation, idet alle medlemmer af såvel repræsentantskab og bestyrelse de facto er udpeget af den siddende direktion/ bestyrelse – har gennemtrumfet en børsnotering af selskabet og det på argumenter, som mere minder om spin end realiteter. Der nævnes bl.a. udefrakommende kapitalkrav, at det vil være godt for låntagerne på længere sigt, og at indtjeningen skal op (bidragssatserne stiger) for at tiltrække nye aktionærer. Så endnu engang må man vel sige: WHAT!!

Krigen udkæmpes således på et helt udokumenteret grundlag, hvor våbnet er voldsomt stigende bidragssatser, som jo slet ikke er i medlemmernes interesse.

De udfordrede medlemmer (låntagere) har absolut intet våben at kunne forsvare sig med, da realkreditmarkedet de facto er monopoliseret, og konkurrencen realkreditinstitutterne imellem er ikke eksisterende. Låntagerne/medlemmerne i Nykredit/To-talkredit misrøgtes og må således betale ved kasse et.

Vi kan jo alle erindre, at den finansielle/økonomiske krise i 2007/2008 netop startede med kollaps i den finansielle sektor USA og udviklede sig til global krise, hvor erhvervslivet og private måtte betale hele regningen for fejlslagne vækststrategier, uigennemskuelige produkter og syg kreditstyring.

Krisen dokumenterede med al tydelighed, at den finansielle sektor var helt uden politisk, demokratisk og ejermæssig kontrol og var således også direkte samfundsskadelig.

Det kan ikke være rimeligt, at Nykredits ageren på det danske finansielle marked nu sender meget negative vibrationer ud over hele sektoren, hvor såvel private forbrugere som erhvervslivet nu tager ord som grådighed og ønsket om kontrol i anvendelse.

En velfungerende og effektiv finansiel sektor er af vital betydning for samfundsøkonomien.

Derfor må Nykredits krig mod låntagerne give – i hvert fald vores erhvervs- og vækstminister – anledning til at overveje, dels hvorledes konkurrencen kan øges, dels hvordan man kan sikre større demokratisk kontrol med eksempelvis Nykredit, og dels hvorledes man kan styrke den ejermæssige kontrol i den finansielle sektor.

Desværre er denne kontrol nødvendig også i et socialliberalt samfund som det danske.