Den digitale agenda skal op i skyen

Vigtigheden af at digitalisere sin kerne­forretning for at overleve er for længst gået op for de danske virksomheder. Men de sidste virksomheder skal med.

Opbevaring i skyen kan gavne endnu flere danske virksomheder. Foto: Iris Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg har med stor interesse fulgt med i Berlingske Business’ fokus på topchefens digitale agenda. Jeg glædes over de mange dygtige topchefer, der gør alt for at fremtidssikre deres virksomhed ved at bevæge sig i den digitale retning.

Vores erhvervsliv er længe blevet kritiseret for ikke at satse nok på den digitale agenda. Selv om politikernes manglende digitale fokus har spillet ind, har kritikken også været berettiget.

Heldigvis er der ved at ske et skred i top­­­­che­fernes opfattelse. IT og digitale løs­nin­ger er ikke mere et middel til at spare penge og effektivisere. Det er blevet en hjør­nesten for at komme i mål med strategien.

Hvis man skal udvikle og drive nye IT-løsninger, der digitaliserer forretningen, er cloud som platform uundgåeligt. Ifølge Danmarks statistik bruger 48 pct. af danske virksomheder i dag en cloud-løsning. Tallet er flot, men ikke nok. Flere steder kan jeg læse, at »Nu stormer erhvervslivet mod skyen«, men hver anden virksomhed driver pt. stadig selv al IT internt. Dem bliver vi nødt til at få med om bord, ellers overlever de ikke, når Amazon og Alibaba kommer til Danmark.

Det kræver utroligt mange ressourcer at stå for driften. Med en cloud-løsning, der i princippet bare er et stik i væggen, står leverandøren for al drift og sikkerhed, og afhængigt af trafikken kan man justere behovet. Virksomhedens IT-afdeling kan derfor fokusere alle kræfter på at nå i mål med den digitale transformation.

I en ny undersøgelse forudser analyse­huset Gartner sågar, at IT-investeringerne i EMEA ventes at stige med 4,9 procent i 2018. Det svarer til 630 billioner danske kroner, og her går virksomhederne især efter at leje sig til IT-løsningerne.

Jeg har for nylig besøgt en række amerikanske virksomheder for at se, hvordan de arbejder med cloud og IT-løsninger. Selv om både amerikanske og danske virksomheder taler om det samme: kunstig intelligens, machine learning, cloud computing osv., kan amerikanerne skalere og hente investeringer i et helt andet tempo, end vi kan i Danmark.

Det skyldes investorernes risikovillighed i USA, men i høj grad også virksomhedernes cloud-løsninger, som de får fra leverandører, der kan drive og sikre det hele.

Vigtigheden af at digitalisere sin kerne­forretning for at overleve er for længst gået op for de danske virksomheder.

Efter at have fulgt med i Berlingskes fokus på den digitale agenda, er jeg fortrøstningsfuld. Vi er på rette vej. Men jeg frygter for de virksomheder, der med en konservativ CIO fastholder gamle systemer og arbejdsmetoder. Det sikrer hans arbejde for nu, mens virksomheden sakker bagud. Og det kan ende med, at de aldrig når op ved siden af deres konkurrenter igen.