Delikatesser fra Sass Larsen

Den nye erhvervsminister Henrik Sass Larsen (S) har ikke blot forvandlet sig fra et potentielt sikkerhedsproblem med tilknytning til en rockercafé i Køge, til en begyndende erhvervslivet darling.

Berlingske Business' erhvervsredaktør Linda Overgaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Nej, han har hurtigt sat sig i spidsen for et væksttogt, som skal skaffe tusindvis af nye danske arbejdspladser. Blot 13 dage efter sin udnævnelse melder Sass Larsen, at han er på vej med bl.a. en ambitiøs vækstplan for landbrug og fødevarer.

Udmeldingen kan nok mildne Socialdemokratiets forhold til landbruget, efter at den forhadte tidligere fødevareminister Mette Gjerskov (S) røg ud af regeringen, men den nye erhvervsministers udfordring er langt mere vidtgående end at klinke de diplomatiske forbindelser mellem den røde fløj på Christiansborg og Axelborg, hvor landbrugets stærke organisationer har base.

Fokus må nødvendigvis skifte fra den hidsige debat om randzoner og miljøkrav (selv om den ingenlunde er uvæsentlig) og over til en samlet kraftanstrengelse for at fortælle en enslydende stærk historie om danske madvarer, som kan slå igennem på de markeder, hvor der er et potentiale for danske fødevarer og tilhørende udstyr.

Når man læser anbefalingerne fra Vækstteamet for Fødevarer, går det igen, at der SKAL en fælles indsats til, hvis det skal lykkes at skaffe måske helt op til 25.000 nye arbejdspladser inden for landbrug og fødevarer.

Der skal være en stærk og konstruktiv dialog mellem erhverv og myndigheder, sådan at verden omkring os møder en samlet dansk fortælling om, at danske fødevarer er sunde og velsmagende, og at Danmark satser på bæredygtig produktion.

Det er ikke længere nok at prale af, at dyrlægerne er dygtige til at kontrollere på slagterierne, og at vi har styr på frygtede sygdomme i besætningerne.

Bølgerne af berømmelse fra gourmetrestauranter som Noma, skal følges op af et nyt eventyr om danske fødevarer, som fortælles konsekvent over hele verden. Hvis Sass Larsen magter at løfte den udfordring, vil han blive hyldet af både grøn, rød og blå fløj.