Dataprotektionismen glemt i frihandelsaftale mellem EU og Japan

Frihandelsaftaler skal ikke designes til fortidens behov. Data er fremtiden og bør være med i aftalerne, mener ugens kronikør.

Frihandelsaftaler skal ikke designes til fortidens behov. Data er fremtiden og bør være med i aftalerne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tidligere på måneden fejrede vi i Dansk Erhverv den politiske enighed om frihandelsaftalen mellem EU og Japan. Og det med god grund. Aftalen sætter en ny guldstandard for frihandelsaftaler og åbner et kæmpe eksportmarked for alt fra svin til medicin. Men, der er en vigtig ting, som mangler i aftaleteksten – data.

EU og Japan er to af verdens allermest digitaliserede økonomier, derfor er det ærgerligt, at denne chance for at sætte foden ned over for den globalt stigende data­protektionisme ikke blev udnyttet. Antallet af datalokaliseringskrav globalt er steget ekspotentielt de seneste år, og derfor havde det været en stor sejr, hvis EU og Japan også på dette område var gået forrest og havde vist fremsynet lederskab. Det har de jo så tydeligt gjort på de andre områder og ved at få aftalen i hus netop nu.

Inklusion af data i frihandelsaftaler har længe været diskuteret, bl.a. også i regi af den p.t. stillestående Trade in Services Agreement (TiSA), men EU har mildt sagt været tilbageholdende, så længe det interne databeskyttelsesregime i EU var under forhandling. Det giver god mening, men nu er den nye databeskyttelsesforordning vedtaget, og her er det endda klarlagt, under hvilke forhold persondata fra EU må overføres til andre lande. Det er derfor ikke længere en undskyldning for at holde data ude af frihandelsaftalerne.

De seneste beregninger fra EU-­Kommissionen viser, at hvis en solid regulatorisk ramme for dataøkonomi, også over for tredjelande, bliver etableret, så vil den europæiske dataøkonomi beløbe sig til 739 milliarder euro i 2020, svarende til fire procent af EUs BNP. Det er et stort potentiale, som vi skal udnytte, naturligvis med fuld respekt for databeskyttelsesforordningen og privatlivets fred.

EU-Kommissionen har for nylig åbnet et kontor for udarbejdelse af tilstrækkelighedsvurderinger og aftaler om overførsel af persondata til tredjelande. De er i øjeblikket i tæt dialog med det japanske justits­ministerium og regner med at få en aftale på plads i begyndelsen af 2018. Japan har ligesom EU for nylig opdateret deres databeskyttelseslovgivning, og japanerne deler i stor udstrækning europæernes respekt for privatlivets fred.

Det er meget glædeligt, at begge parter har fokus på at sikre denne vigtige og følsomme del af dataoverførslerne i den nærmeste fremtid. Men i den sammenhæng er det vigtigt at huske, at persondata er en meget lille del af den samlede masse af data i vores økonomi. Dataøkonomien er drevet af ikke-personhenførbare data, og selv med den nye frihandelsaftale og en tilstrækkeligheds­vurdering vil de europæiske og japanske virksomheder ikke kunne vide sig sikre på, at der ikke pludselig indføres datalokaliseringskrav eller andre protektionistiske tiltag på dette område. Det skaber en stor usikkerhed omkring investeringer i bl.a. datacentre og optimering af IT-infrastruktur, men også generelt ifht. overførsel af data landene imellem.

Dansk Erhverv håber derfor, at Kommissionen ved den førstkommende revision af aftalen vil levere på den målsætning, som de har sat sig selv i deres store handelsstrategi, »Handel for alle«, om at have det digitale område som en offensiv interesse i frihandels­aftaler verden over. EU og Japan stod med en gylden mulighed for at sætte en stopper for den stigende globale data­protektionisme og statuere et eksempel. Den chance blev forspildt, men nu må vi se fremad og presse på for, at Kommissionen ikke igen glemmer data ved revisionen og i de andre igangværende frihandels­forhandlinger, som de er involveret i med bl.a. Mexico og Australien.

Data er fremtiden, det kan ikke nytte noget, at de frihandelsaftaler, vi forhandler på plads nu, og som forhåbentlig kommer til at holde mange år endnu, er designet til fortiden.