Danske innovationsmiljøer slår alle rekorder: »Mit hjerte slår et ekstra slag, når jeg mindes de mange talenter«

Danske iværksættere kan ikke undvære statslig kapital, som de blandt andet kan få adgang til hos fire landsdækkende innovationsmiljøer. Men Danmark ligger kun nr. 26 ud af 34 OECD-lande, når det gælder iværksætteres adgang til kapital.

Vivino, der står bag en vin-app, er et af de selskaber, der har fået hjælp fra innovations­miljøer og offentlige støttekroner til at slå igennem. Arkivfoto: Kasper Palsnov Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Innovationsmiljøerne slår alle rekorder og har fra 2012-2016 tiltrukket over fem mia. kroner fra private investorer til danske startups. Det skaber vækst og innovative arbejdspladser i hele landet.

Iværksætterne skal trives, ikke kun på Vesterbro, men også i Vendsyssel. Her spiller de fire landsdækkende innovationsmiljøer, Borean Innovation i Aalborg, Syddansk Innovation i Odense, Pre-Seed Innovation i Kgs. Lyngby og Capnova i Aarhus/Roskilde en vigtig rolle. Vi hjælper videntunge iværksættere med statslig kapital i den risikofyldte tidlige fase, før private engle­investorer og venturefonde tør træde til.

Jeg har været direktør i innovations­miljøet Capnova (tidl. Østjysk Innovation) siden 1998, hvor ordningen blev importeret til Danmark fra Silicon Valley. Dengang fandtes otte miljøer, der blev reduceret til seks frem til 2009. I 2014 skete en sammenlægning til fire miljøer, som gav synergi­effekter og skabte grobund for flotte resultater de seneste tre år. De fire innova­tionsmiljøer skaber god synergi og har en bred regional tilstedeværelse, så en tæt dialog med iværksætterne kan fastholdes.

Hvis Danmark skal hænge sammen, har iværksættere i både land og by brug for adgang til innovationsmiljøernes kapital og forretningskompetencer. For det er små innovative virksomheder, som skaber flertallet af nye job og vækst i økonomien. Det er den type virksomhed, vi som innovationsmiljøer er fødselshjælpere for.

Ud af de fire innovationsmiljøers i alt 312 virksomheder ligger størstedelen, 225 virksomheder, uden for København.

Capnova har eksempelvis investeret i Ucomposites på Bogø, der genanvender restprodukter fra produktionen af vindmøllevinger til anvendelse i bilindustrien. Borean har investeret i Joint Blade Rotor i Ring­købing, der har udviklet et nyt design til vindmøllevinger. Og Syddansk Innovation har investeret i Easy Robotics i Sønderborg, der har udviklet et kompakt emnemagasin til at automatisere fødningen af CNC-­maskiner – i sig selv en teknologi, der vil bidrage til at tilbageerobre flere danske arbejdspladser, som indtil nu har været udflaget til lavtlønslande.

Mit hjerte slår et ekstra slag, når jeg mindes de mange talenter, som har udlevet drømmen med et innovationsmiljø i ryggen. Både fiaskoer og succeser. Det er vilkåret, når du investerer tidligt, at du ikke kan spå om, præcis hvem der drejer nøglen om, og hvem der bliver den næste Trustpilot eller Vivino – begge selskaber, som PreSeed Innovation har bragt frem i verden.

Skal jeg nævne yderligere succeser, kan jeg nævne Universal Robots fra den fynske robotklynge, som tidligt fik en investering fra Syddansk Innovation. I fjor blev virksomheden solgt for 1,9 mia. kr. Et andet eksempel er Boreans investering i virksomheden GomSpace, der på ti år er vokset fra mikro­put til at eksportere satellitter til flere end 40 lande og nu er børsnoteret. Et tredje kunne være CANOVAS investering i Sybo Games med computerspillet Subway Surfers, som har opnået langt over en mia. downloads og en omsætning årligt på rigtigt mange millioner, hvoraf de fleste er eksport­indtægter.

Innovationsmiljøerne skaber erhvervs­eventyr i hele landet. Formålet er ikke, at staten skal tjene penge på startups. Men vi stiller høje krav til disse nye virksomheder, så skatteyderne får mest for pengene. De startups, vi investerer i, tiltrækker 5,5 kroner fra private investorer for hver statslig krone, innovationsmiljøerne selv investerer. Og de over 2.000 ansatte i disse nye virksomheder betaler langt mere i skat end de 200 mio. kr., som ordningen koster årligt.

Succeskriteriet er, at innovationsmiljøerne bygger bro over den frygtede »dødens dal«, som danske iværksættere er særligt udsatte for at styrte i grundet mangel på private investeringer. Innovationsmiljøerne skal sammen med den risikovillige kapital stille kompetencer og netværk til rådighed, så iværksætterne får mest muligt ud af investeringen og drager nytte af de ganske betragtelige erfaringer med hensyn til at etablere virksomheder, som innovationsmiljøerne har opbygget over lang tid. Innovationsmiljøerne er om nogen serie­iværksættere: Vi har igangsat flere end 1.200 selskaber, har selv haft hænderne på den berømte kogeplade og heldigvis lært en masse.

I en perfekt verden var der ikke brug for statslig kapital, og markedet sørgede for, at pengene flød ned i de tidligste faser.

Men faktum er, at Danmark kun er nr. 26 af 34 OECD-lande, hvad angår iværksætteres adgang til kapital. Der er fortsat brug for offentlige investeringer for at rette markedsfejlen.

Ikke mindst uden for storbyen, hvor startups typisk har lang afstand til business angels og venturefonde. Nærhed til innovationsmiljøerne er vigtig, fordi en meget tæt dialog og coaching af de helt nye virksom­heder er vigtig – mindst lige så vigtig som den investering, vi kommer med.

Deltag i Business-debatten: Send indlæg til business-opinion@berlingske.dk