Danske frem for udenlandske talenter

Jagten på udenlandske talenter vil ingen ende tage. Vi skal næsten for enhver pris tiltrække højtuddannede medarbejdere fra andre lande, for de bidrager med ekstra produktivitet, overskud og kompetencer både til samfundet og den enkelte virksomhed.

Seks CBS-studerende fra en international uddannelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det omkvæd fremføres hyppigt og særligt ofte af aktører, der for offentlige midler netop har til opgave at skaffe højtuddannede udlændinge hertil.

Men det er vist på tide at tilføje lidt ekstra nuancer til dette tema, for hvorfor skulle Danmark egentlig være specielt attraktiv for de eftertragtede internationale talenter?

Lønniveauet, skatten, ambitionsniveauet og vejret (ikke mindst nu i november) taler imod, at en udenlandsk ingeniør, der kan vælge og vrage mellem jobtilbud fra mange lande, skulle lade sig ansætte lige præcis her.


Selv om vi, der er hjemmefødninge, synes, at Danmark er som en smuk fædrelandssang, er der også attraktivt i f.eks. Hamburg, London, Paris og San Fransisco.

Der er der også langt flere jobchancer og mulighed for at kombinere opholdet med at blive god til et sprog, der kan bruges mange steder på kloden i modsætning til dansk, der kun anvendes af få millioner.

Vi skal naturligvis ikke være fremmedfjendske, og de udlændinge, der opsøger Danmark for at arbejde og forsørge sig selv, skal føle sig velkomne og ikke havne i besværligt bureaukrati og modvilje.


Men frem for at kæmpe for at tiltrække udlændinge fra alle verdensdele, burde vi gøre mere for dem, der kommer af sig selv, f.eks. fordi de har fundet en dansk kæreste, og hjælpe dem over de barrierer, der kan være for at udnytte kompetencer, som måske er lidt anderledes, men grundlæggende gode.

Vi kunne også bruge mere mental og økonomisk kraft på at udvikle vore egne talenter. I stedet for at kanalisere flere og flere unge ind i det offentlige via uddannelsessystemet burde vi sørge for, at de ypperste talenter bliver uddannet i retninger, der kan bruges i erhvervslivet, og at vi generelt spilder mindre talent. Det er langt vigtigere end at jagte medarbejdere fra fjerne lande, som alligevel ofte får nok af Danmark efter kort tid.