Danske Banks June lader de ambitiøse investorer i stikken

Foto: Ida Guldbæk Arentsen. Arkivfoto: Tonny Thierry Andersen, der er bankdirektør og ansvarlig for Danske Bank Wealth Management fortæller om Danske Banks nye investeringsløsning June.
Læs mere
Fold sammen

Hypen var massiv, da Danske Bank tilbage i maj lancerede deres digitale June-investerings­platform. Men har June givet os det festfyrværkeri af digital disruption, som der var lagt op til? Svaret er nej.

June rummer mange gode elementer, men bremses på målstregen af Danske Banks frygt for ægte forandring. Man kan maksimalt investere 300.000 kr. i June, og ambitiøse investorer henvises således til Danske Banks dyre investeringsforeninger, som er en jungle af honorarer, gebyrer og kurssnit.

Hvor June er baseret på såkaldt passive ETFer, der automatisk følger diverse index og har et lavt omkostningsniveau, opererer de aktive investeringsforeninger med et højt omkostningsniveau, fordi de skal aflønne højt gagerede specialister, der håndplukker enkeltaktier. Denne aktive investerings­strategi betaler sig sjældent, og ETFerne stormer da også frem i mange lande, bl.a. i USA hvor de i dag udgør 30 pct. af de samlede investeringer via foreninger.

Måske er June så god en løsning, at Danske Bank ikke tør udsætte sin guldmine i investeringsforeningerne for konkurrencen. Faktum er i hvert fald, at investeringsloftet holder de ambitiøse investorer væk fra June, og det er ærgerligt, for et højere loft havde givet et tiltrængt boost til digitaliseringen af den finansielle sektor, sænket investorernes omkostninger og åbnet vejen for nye investeringsformer.

Jeg vil ikke lægge skjul på, at jeg selv er direktør i en konkurrent til June. Vi har ikke noget investeringsloft, men vi er også kun en lille start up-virksomhed med seks ansatte, og på trods af stor interesse fra nye investorer er det en voldsom opgave for os at disrupte investormarkedet alene. Derfor havde vi hilst konkurrence fra Danske Bank-flagskibet velkommen, da de med deres volumen kunne have skabt den digitale omstilling, som de danske investorer er parate til.

Men Danske Bank svigter sit ansvar og lever ikke op til rollen som bannerfører for den finansielle sektor.

Mit budskab til Danske Bank er derfor klart: Hæv beløbsgrænsen på June, lad os konkurrere og sammen udvikle markedet.