Dansk detailhandel klar med nyskabelser

Detailhandel og dagligvarebutikker står i stampe med kunder, der ikke er loyale over for andet end pris. Modtrækket er loyalitetsprogrammer, og særligt Coop synes at være i gang med at sætte nye standarder.

Dagligvarehandelen kæmper for at øge loyaliteten. Coops medlemskort er blevet opgraderet med en app (se nederst på siden), der samler kort og andre medlemsfordele. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I takt med at flere og flere siger »Reklamer Nej Tak«, og at de klassiske massekommunikationskanaler viser lavere virkningsgrad, er der behov for nye dogmer i detailhandlen.

Matas har f.eks. relanceret sit loyalitetskoncept med en app, Rema 1000 har imple­- menteret en app med et Uber-lignende koncept for udbringning af dagligvarer, og Bilka er gået i spillemode med »Far til Fjor­ ten« og Føtex med Øko+-kortet. Også Coop har relanceret sit klubkoncept med en app.

Fælles for initiativerne er, at de i større eller mindre grad har elementer af loyalitet.

Dansk detailhandel og særligt dagligvaremarkedet står samlet set i stampe. Det er et af motiverne til de nye initiativer.

Et andet motiv skal delvis søges i begrebet loyalitet eller netop manglen på samme. De danske forbrugere er som ofte ikke loyale.

Forbrugerne ser kæden (butikken) som en del af en klynge, hvor det kan være vanskeligt, at se forskel på den værdi, kæden giver til kunden. Det betyder, at hvis et produkt eller service ikke er let tilgængeligt til en konkurrencedygtig pris, kvalitet, service etc., så vil de fleste kunder ikke tøve med at købe et andet sted.

Forskning viser, at det typisk kun er omkring ti procent af købere af dagligvarer, der er 100 procent loyale over for et brand over en etårig periode. Årtiers ensidige priskommunikation via tilbudsaviserne er en forklaring. I takt med en vigende effekt af disse og andre massekommunikationskanaler er der brug for nye værktøjer.

Hvis nu alle kæder tilbyder medlemskort eller en app med rabat, så ender det vel med et prisoner’s dilemma, hvor den enkelte forretning bliver låst fast i en uendelig spiral af at give lige så gode eller bedre tilbud end konkurrenten?

Loyalitetsklubber for pengenes skyld

Selv om kæderne italesætter alle unikke fordele ved deres loyalitetsklubber, er det ikke for forbrugernes skyld, men mere fordi de frygter, at konkurrenterne render med kunderne. Så fokus er på ensidig værdiskabelse til kæden, hvor man ofte blot har gjort tankesættet bag tilbudsaviser digitalt.

Flere forsøger at anvende smartphone-appen som supplement til tankesættet med tilbudsaviser. Man har jo mobilen med sig hele tiden. Man kan søge og modtage information. Men der findes hobevis af apps. Så hvorfor skulle det så være genialt eller fornyende? Det ender ofte i en spamlignende kanal som netop tilbudsavisen.

Fem nyskabelser

Coop er imidlertid gået nye interessante veje, og kæden rokker ved branchens mindset på fem hovedområder ved at skabe:

1. En ny platform til interaktion – fra envejskommunikation til interaktion, dialog og måske co-creation gennem aktiv brugerinvolvering. Samtidig kan tilbud gives i realtid. Der er ikke otte ugers produktionstid som med tilbudsavisen! Tilbud kan gives lokalt, da den enkelte købmand i butikken kan give egne tilbud via sin egen mobil på et minut. Det bliver således relevant og målrettet og med udgangspunkt i den konkrete indkøbssituation og ikke baseret på en otte ugers planlægningscyklus.

2. En ny loyalitetsløsning med et enkelt og simpelt koncept, som alle forstår. Den oprindelige dividendemodel synes stort set genindført (Som vores undersøgelse påpeger, er det, hvad brugerne ønsker). Du får også din bon på mobilen.

3. En ny betalingsløsning, der er hurtig, billig og attraktiv for både kunde og butik. Kunden husker at anvende sit medlemskab via mobilen. Transaktionsomkostninger bliver billigere, da transaktioner kører i eget lukket system. Det forventes, at løsningen kan håndtere forudbetalte indskud a la Starbucks i USA og vil kunne tilbydes til markant højere indskudsrente end i banken. F.eks. kunne kunden indsætte 3.000 kr. og få fire procent i rente. Det er da interessant?

4. Muligheden for at få rentefri forbrugslån til køb af f.eks. sundere og bedre fødevarer. Det kan gøres effektivt via app’en. Vi ved fra udlandet, at kredit og loyalitet er en god cocktail til at skabe og fastholde loyale kunder.

5. En forretningsmodel, der spiller sammen med leverandørerne. Der tilbydes finansiering af mindre lokale opstartsvirksomheder/leverandører, som kan producere varer til Coop. Sympatisk, spændende og nyskabende. En model, der indikerer partnerskab frem for magtudøvelse.

Der vil givet komme en række ­tillægs­ydelser. Det kunne være, at kunden kunne scanne varen med mobilen for at tjekke indhold, få inspiration til opskrifter og måske endda betale varen direkte.

En central udfordring er dog, om bytteforholdet mellem den viden, kunden giver Coop, og den værdi, kunden får fra Coop, er i balance. Det kræver naturligvis, at der er nogen. der downloader og anvender app’en.

Rent konceptuelt sætter Coop helt nye standarder, der ligger på eller over niveauet i internationale kæder som Waitrose, Safeway og Tesco, og det vil påvirke hele dagligvaremarkedet på sigt. Imens venter vi på, hvor godt forbrugerne tager imod det nye koncept.