Danmarks forsyningssikkerhed skal bevares

Energi-, forsynings- og klimaminister, Lars Christian Lilleholt (V). Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph

Danmark ligger helt i top, når det gælder forsyningssikkerhed. Vi har strøm i stikkontakten 99,99 pct. af tiden, og af alle verdens lande er det kun lille Luxembourg, der har en marginalt højere forsyningssikkerhed end Danmark. Og det selvom vi tilmed har et meget grønt elsystem, hvor vedvarende energikilder som sol og vind fylder meget.

Derfor blev jeg glad, da jeg mandag læste et indlæg af formanden for Ingeniørforeningen IDA. I Berlingske Business kærer Thomas Damkjær Petersen sig om den danske forsyningssikkerhed og fortæller, at et ekspertpanel på 387 eksperter og fagfolk bakker op om den grønne omstilling af det danske energimarked.

Kombinationen af store mængder vedvarende energi og høj forsyningssikkerhed er noget af det, der gør Danmark til et internationalt udstillingsvindue, som høster stor ros og anerkendelse. Og hver gang vores unikke energisystem anerkendes, gør det mig som minister stolt.

I efteråret kårede World Energy Council vores energisystem som verdens bedste, og i februar var det en stor analyse fra Verdensbanken, der nåede frem til samme resultat. Så Danmark står rigtig stærkt, og det arbejder regeringen selvfølgelig på at holde fast i.

Regeringen har et langsigtet mål om at gøre Danmark helt uafhængig af fossile brændsler i 2050, og vi har sat et ambitiøst mål om at dække mindst halvdelen af Danmarks energibehov med vedvarende energi i 2030. Regeringens vil arbejde for, at Danmark har det mest integrerede, markedsbaserede og fleksible energisystem i Europa, som omkostningseffektivt kan håndtere stigende mængder vedvarende energi. Vi skal være et udstillingsvindue for resten af verden og skabe tusindvis af arbejdspladser, sikre eksport, vækst og velstand.

Det er jo netop vores forsyningssikkerhed med strøm i stikkontakten 99,99 pct. af tiden, der er en af de væsentligste grunde til, at virksomheder som Facebook og Apple vælger Danmark som placering for deres datacentre, da de kan få rigelige mængder grøn strøm uden afbrydelser og uden at skulle investere i dyre backup-løsninger.

Jeg er meget fortrøstningsfuld på det danske energisystems vegne. I sidste uge kom Energikommissionen med sine anbefalinger til regeringen, og hvis IDA har gode input til at sikre den danske position, er jeg meget lydhør over for yderligere forslag.