Corydons udflugt til dragens hule

Bjarne Corydon er i øjeblikket i Kina for at mødes med blandt andet erhvervsfolk og kinesiske politikere. Her ses ministeren under et interview omkring skolereformen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Finansminister Bjarne Corydon (S) er på udflugt i disse dage. Den socialdemokratiske finansminister er draget til Kina, hvor han bl.a. skal mødes med kinesiske politikere og finansfolk.

Hovedspørgsmålet på turen er, om Corydons høflighed vinder over hans nysgerrighed?

For mens værterne nok ikke har lyst til at sætte ord på emnet, så gætter jeg på, at den danske finansminister brænder for at diskutere den finansielle og potentielt enorme økonomiske krise, som Kina kan stå på kanten af?

Hører man efter, hvad pessimisterne siger, så står Kina på kanten af et økonomisk kollaps, ligesom det der ramte USA og Europa i 2008. Faktum er, at Kinas svar på »interbank-markedet« – altså udlånene banker imellem – er frosset til på en måde, som ligner det, vi så under krisen i 2008.

Kinas centralbank, Bank of China, har forsøgt at nedtone rygterne, men iagttagere mener, at det netop er Bank of China, som har arbejdet på at dæmpe udlånene bankerne imellem, fordi man derved håber at komme en endnu alvorlige situation i forkøbet.

Centralbankens frygt er, hvis man skal tro iagttagerne, at Kinas vækst de seneste år i for høj grad er bygget på en låneaktivitet, der er eksploderet i omfang, og som har været betinget af en stadig højere aktivitet i samfundet, så nye lån kunne optages – en regulær økonomisk boble.

Nu truer en markant opbremsning i væksten i Kina, og det kan udløse et morads af lån, som ikke kan tilbagebetales og dermed en potentiel økonomisk krise af voldsomme dimensioner. Derfor siger iagttagere, at centralbanken står bag den nedfrysning af lån bank og bank imellem, som nu nok kan betyde en opbremsning i Kinas økonomi, men som kan hindre et endnu alvorligere kollaps.

Uanset hvilken lærdom Bjarne Corydon tager med hjem fra Beijing, så er det alvor, hvad der sker i Kina. Selv hvis det ikke bliver til et kollaps af samme dimensioner, som det der ramte USA og Europa i 2008, så vil konsekvenserne blive ødelæggende for en voksende økonomisk vækst i USA og et Europa, hvor en vis optimisme blomstrer.