Butikstyveri i IT-afdelingen

Linda Overgaard, erhvervsredaktør Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

De fleste har vel hørt om, at stormagasiner har butiksdetektiver, som holder øje med, om kunderne lister lækre varer ned i lommerne og bevidst »glemmer« at betale.

Men risikoen for tab kan være meget større ved en anden og mere sofistikeret form for tyveri, nemlig læk af kundeoplysninger og kreditkortdata.

I december gik det galt for den amerikanske butikskæde Target, som handler med næsten alt og har over 1.900 butikker i USA og Canada og omkring 360.000 medarbejdere.

Hackere inficerede Targets kasseterminaler med såkaldt »malware«, som blev brugt til at stjæle informationer fra kundernes betalingskort – herunder udløbsdato og kontrolcifre, som bruges ved nethandel.

Targets CEO måtte skrive et undskyldende brev til kunderne og informere om, at kunderne ikke ville lide tab, fordi enten Target eller bankerne måtte dække ind.

20 millioner kunder menes berørt, og lækken er så alvorlig, at Target har måttet nedjustere det forventede resultat for i år.

Pyha, ikke ret betryggende! Og værre blev det, da den luksuriøse butikskæde Neiman Marcus forleden meddelte, at den nok også har været ude for kreditkortkriminalitet, og at U.S. Secret Service efterforsker sagen.

Hvad værre er, så har bloggeren Brian Krebs fundet ud af, at der nu sælges masser af kreditkortkopier med stjålne Target-data i undergrundsbutikker, som måske har relation til en ung mand i Ukraine.

Køberne af de illegale kort bruger dem så oven i købet på en måde, så overvågnings-systemerne til at afsløre kreditkortsvindel har svært ved at fange misbruget. Det sker for eksempel ved at anvende kortene tæt på den oprindelige ejers bopæl.

I Danmark ville det nok ikke gå så galt, for her bruges Dankort og andre kort med chip. De amerikanske betalingssystemer kører stadig med magnetstriber og kritiseres for, at ingen vil betale for en teknologisk opgradering.

Kreditkortkriminaliteten giver dog stof til eftertanke, når nu det danske kortselskab Nets er ved at blive solgt, og der er amerikanske selskaber blandt de mulige købere.