Brændeafgift inden nytår?

Foto: Niels Ahlmann Olesen. Hyggen fra brændeild kan være på retur.
Læs mere
Fold sammen

Med fare for at spolere weekendhyggen bringes brændeafgiften igen på bane. Der spekuleres nemlig i, at forslaget om brændeafgift snart dukker op igen i ny version.

Der er sådan set deadline 1. januar, for partierne bag energiforliget aftalte sidste år, at der skulle indføres en afgift på brænde i år – også for private, der blot tænder op en gang imellem for hyggens skyld.

Et konkret forslag til brændeafgift måtte sættes på pause i oktober, fordi der lød højlydte protester – ja, faktisk et ramaskrig.

Vigtige argumenter imod var, at der ville blive ekstra grænsehandel med biobrændsel og et kæmpemæssigt bureaukrati, og de Konservative nedlagde ligefrem veto mod en brændeafgift.

I september startede Dansk Skovforening Facebook-siden »Stop Brændeafgiften«, og 51.120 brugere har nu klikket »Synes godt om« på siden. Til sammenligning er der 5.661, der synes godt om skatteminister Holger K. Nielsen. Det er nok ikke helt fair at holde de to profiler op mod hinanden, men den massive tilslutning til protestsiden er et signal om, HVOR upopulær en afgift på brænde vil være.

»Nu må de da snart vågne op derinde på Tinge, så deres øjne kan se, hvor tåbelig denne afgift er. Det er en rigtig fuser ligesom betalingsringen og fedtafgiften,« skriver en.

»Det er vel også bevis nok på, at regeringen er ligeglad med miljøet. Det handler om noget helt andet, nemlig en skjult skat,« skriver en anden.

Og her er afsenderen inde ved sagens kerne. Skatteministeren og hans støtter skulle bruge indtægterne fra brændeafgiften til at finansiere den grønne omstilling, f.eks. ved at give statslige tilskud til biogas, industriel kraftvarme og vedvarende energi i erhvervslivet. Men det er svært at forestille sig en revideret udgave af brændeafgiften, som kan fungere uden stort administrativ bøvl og masser af gener for et stort antal borgere.

Det vil derfor være klogt af skatteministeren at glemme alt om brændeafgiften og i stedet finde andre metoder til grøn omstilling, eventuelt i lidt lavere tempo. Vi har ikke brug for nye afgifter, men for sund fornuft og fortsat varme fra pejs og brændeovn.