Blot et stemningsskifte

Sjældent har alle verdens økonomiske Sherlock Holmes-detektiver ledt så længe og så grundigt efter opsvinget som over de senere år.

Erhvervskommentator på Berlingske Business, Jens Chr. Hansen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Og der har da også ind imellem været nogle opdagelser, som kunne tyde på et opsving, men hver gang er en spirende optimisme brutalt blevet fejet til side, når de helt kontante og faktuelle økonomiske nøgletal er blevet lagt på bordet.

Nu viser nye tal, at Europa er ude af recession med en vækst i andet kvartal på 0,3 procent. Gentager, 0,3 procent. Først og fremmest fordi det store tyske lokomotiv er sat i bevægelse. Nordeas ellers forstandige seniorøkonom, Helge Pedersen, skriver i en update:

»Eurozonen stormer ud af recessionen.« En noget voldsom eufori, når man betænker, at en musevækst på 0,3 procent vel ret beset kan henføres under statistisk usikkerhed. Det skal dog med, at selvsamme Helge Pedersen længere nede i sit skriv opfordrer til at »klappe hesten«.

Nuvel, 0,3 procent er selvfølgelig en slags vækst, men kan næppe rubriceres som et opsving. En vækst på 0,3 procent er i bedste fald, hvad der kan betegnes som stilstand. Når det er sagt, er det selvfølgelig uhyre vigtigt at forsøge at kigge fremad og forsøge at spotte de signaler og trends, der kan være forløbere til egentlig vækst på to-tre procent. Først da kan det kaldes et egentligt økonomisk opsving.

Lige nu er det de positive signaler, der bides mærke i, mens de mere mørke sider som for eksempel statsunderskud og enorme statslige og private gældsbjerge skubbes i baggrunden. Taler man med ledende erhvervsfolk, kan man da også konstatere - stort set hele vejen rundt - at der er sket et stemningsskifte. Fra bekymring til nu spirende optimisme.

Hvor længe denne optimisme vil være spirende er usikkert, men båden skal ikke rokke meget, før tilbagesvinget igen kan ramme Europa og Danmark. Arbejdsløsheden er stor, stabiliteten på boligmarkedet spinkelt og sårbart, og samlet set vil det næppe få de forsigtige forbrugere til at gå købsamok de første par år.

Optimisme er helt klart en forudsætning for, at økonomien kan sættes i bevægelse, men et egentligt opsving kan altså ikke tales i gang. Der skal mere til. Det er alt for tidligt at afblæse krisen. 2013 kan dog blive året, hvor vendingen kom, og holder det stik, kan 2014 blive året, hvor det giver mening at tale om et egentligt økonomisk opsving i 2015 eller 2016.