Bekæmp danskernes fedme med skattefri fitness

14 procent af alle årlige dødsfald skyldes overvægt. Giv virksomheder mulighed for skattefrit at betale for de ansattes sundhed.

Lad virksomheder betale for de ansattes motion til gengæld for en skattefri gevinst, foreslår Fitness Worlds direktør. Arkivfoto: Malene Anthony Nielsen Fold sammen
Læs mere

For nylig blev det slået fast i Sundhedsstyrelsens rapport »Danskernes Sundhed«: Danskerne bevæger sig for lidt.

Omkring en tredjedel af den danske befolkning er mindre fysisk aktive end Verdenssundhedsorganisationen WHO anbefaler. Og lige over halvdelen – 51 procent – af den voksne danske befolkning er moderat overvægtige samtidig med, at andelen af danskere, der kan betegnes som »svært overvægtige«, stiger i øjeblikket.

Hvert år dør 6.000 danskere, som følge af overvægt. Det svarer til 14 procent af alle dødsfald herhjemme.

Det er en stor udfordring for hver enkelt overvægtige medborger. Vi ved, at overvægt giver øget risiko for kræft, diabetes og hjerte-kar-sygdomme, og det har været fremme, at fedmebehandling årligt koster velfærdssamfundet 1,8 milliarder kroner og over ti milliarder kroner i tabt arbejdsfortjeneste.

Det er hårde tal at se på. Måske ville tallene være lidt lettere at acceptere, hvis den danske befolkning levede gode liv, men faktisk er andelen af gode livsår faldet samtidig med, at middellevetiden er steget.

Det vil sige, at danskerne lever længere, men lever dårligere.

Det er vi selvsagt nødt til at gøre noget ved. I mange år har vi set den ene kampagne efter den anden: Mere motion og bedre kostvaner.

Det er godt – for det er vigtigt, at vi hjælper hinanden med at leve sunde og aktive liv. Ikke mindst fordi levetiden er syv år længere for borgere, der regelmæssigt dyrker motion end for borgere, der er fysisk inaktive.

Men jeg tror også, at vi må gå mere direkte til værks. Tallene viser jo, at det er nødvendigt.

Jeg har to konkrete forslag, jeg gerne vil bringe ind i debatten. For det første skal vi give de mennesker, som lider af overvægt, en ekstra håndsrækning. Det kan vi i min branche yde et lille bidrag til. Derfor vil vi hos Fitness World tilbyde gratis træning til personer med BMI over 30, der ikke allerede er medlemmer. Til at begynde med i tre måneder fra i mandags, 20. marts. Så må vi se, om det rykker noget i forhold til interessen hos denne gruppe.

Jeg bilder mig ikke ind, at sådan et slagtilbud gør det alene. Vejledning, nye kostvaner, ja, en ny livsstil med mere motion er vejen til at tabe sig. Men for­håbentlig kan det her gøre en lille forskel. Især hvis andre fitnesscentre følger efter.

Mit andet forslag kræver opbakning hos politikerne. Jeg håber, at man også her er med på at tænke nyt. I vores naboland Sverige har politikerne gjort det muligt for virksomhederne skattefrit at betale for medarbejdernes fitnessmedlemskaber og for personlige trænere.

Indførte vi samme ordning herhjemme, ville det gøre det muligt for alle lønmodtagere at få adgang til gode træningsfaciliteter. I dag er det kun de allerstørste virksomheder, der stiller træningslokaler til rådighed, men hvis danskerne virkelig skal komme i bevægelse, skal vi brede det mere ud.

Jeg repræsenterer Danmarks største fitnesskæde, så det er overflødigt at lægge skjul på min virksomheds kommercielle interesser. Jeg og min virksomhed lever af at sælge fitnessabonnementer til danskerne, så selvfølgelig er jeg interesseret i, at så mange som muligt melder sig ind hos os. Men samfundsgevinsten og gevinsten for den enkelte er da også til at tage at føle på.

Lige nu går udviklingen den forkerte vej. Og over 70 procent af de danskere, der er mindre fysisk aktive, end WHO anbefaler, vil gerne være mere fysisk aktive. Hvorfor ikke række ud og gøre det nemmere?

Danskernes dårlige liv koster samfundet milliarder af kroner, men endnu vigtigere medfører udviklingen en dårligere livskvalitet for den enkelte og for de pårørende, der også bliver ramt. Lad os tænke nyt.

Lad os komme i gang, Danmark!