Bankmanden der ikke vil være formand

I morgen er der årsmøde i finanseliten. Udadtil ser det pænt og nydelig ud i Finansrådet, men fluen-på-væggen i Finansrådets bestyrelse har et andet indtryk. Dagsordener på kryds og tværs. Og hvorfor nægter Jyske Banks Anders Dam i grunden at være formand?

Foto: Bob Katzenelson
Forestil dig det klassiske, store og runde bestyrelsesbord. Omkring bordet sidder ni personer, ni bankfolk. Otte mænd og en enkelt kvinde. Formelt udgør de toppen af den finansielle verden i Danmark, det er bestyrelsen i brancheforeningen Finansrådet, standsmæssigt domicileret på den fine adresse i Frederiksstaden, Amaliegade, med et direkte kig til Amalienborg.

Det er her de fælles retningslinjer lægges for, hvordan banker og sparekasser bør virke i Danmark. Det er herfra, signalerne går, hvis politikerne på Christiansborg skal i tale, og det er i dette forum, der (helst) skal besluttes i enighed.

For år tilbage et særdeles magtfuldt forum, i dag langt fra så magtfuldt. Det vil være forkert at sige, at Finansrådets bestyrelse i disse år er i opløsningsagtige tilstande. Så det siger jeg ikke. Men det er en brancheforening, som har mistet pondus, og som også på de indre linjer nødvendigvis må have svært ved at holde sammen på tropperne. Der er ikke rigtig nogen til at banke kraftfuldt i bordet og kræve disciplin. Så ja, det er rigtigt at sige, at Finansrådet i disse år er noget famlende.

I morgen, mandag, holder Finansrådet det traditionelle årsmøde, igen i Statens Museum for Kunst. For et par år siden blev årsmødet verdensberømt i Danmark, da Venstres formand Lars Løkke Rasmussen som gæst på årsmødet pludselig af en sulten medieflok blev mast flad op ad en stor hvid væg. Det havde dog absolut intet med finansen at gøre – det handlede om skattesagen med statsminister Helle Thorning-Schmidt. Men tilbage til finansen.

På årsmødet vil der blive hilst, nikket, der vil lyde et tak for sidst, lidt høflige drillerier, så alt i alt en nobel og pæn facade. Formanden, direktør Tonny Thierry Andersen, Danske Bank, vil aflægge sin årsberetning, glæde sig over »opfør-Jer-nu-ordentligt«-kodekset og med en slutbemærkning om, at det ser lidt lysere ud med økonomien generelt i samfundet. Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen vil redegøre for flekslån-indgrebet, men ellers også tale om, at økonomien er i bedring. Nationalbankdirektør Lars Rohde får også ordet, og han vil berolige os alle med, at der er styr på valutaen og renten, men dog også lade en bemærkning (og den kan godt være lidt kras) falde om, at oprydningen i sektoren altså ikke er helt afsluttet endnu. Og at det er pinedød nødvendigt med de markante stramninger til soliditet og likviditet i finansen.

Skal man tage et samlet overblik over den finansielle sektor lige nu, må man dog konkludere, at finanskrisen som sådan er overstået. Sektoren – selvfølgelig med nogle få undtagelser, men ud over Vestjysk Bank er det i kategorien for mindre banker – tjener faktisk ganske gode penge og er faktisk ganske solide. Tabene er markant på vej ned. Nulrentesamfundet giver udfordringer, nuvel, men basalt set er den danske finansielle sektor sådan set ganske sund.

Bankernes store problem lige nu er det meget dårlige image, som sektoren er fanget i. Det tager år at arbejde sig op af dette hul, og der vil komme historier fra årene, hvor den finansielle krise rasede, som fortsætter med at rive op i imagesåret.

Det er tvivlsomt, om brancheforeningen Finansrådet kan bidrage væsentligt til denne imageopbygning. Det skal nok ske i de enkelte banker. Det er i det hele taget tvivlsomt, om de enkelte medlemmer i Finansrådets bestyrelse har enslydende interesser, der synes at være mange og meget forskellige dagsordener liggende på lur, når de ni bestyrelsesmedlemmer i Finansrådet mødes. Tænk om man kunne være »flue-på-væggen« ved disse bestyrelsesmøder.

Den stærke mand i Finansrådets bestyrelse er næppe formanden Tonny Thierry Andersen, men derimod det menige bestyrelsesmedlem, Jyske Bank-topchefen Anders Dam. Modsat repræsentanterne fra de to store banker, Danske Bank og Nordea, som ikke er de øverste topchefer i de respektive banker, så er Anders Dam ikke blot en af de rigtigt garvede i det game, han er også herre i eget hus. De to storbanker og eksempelvis Jyske Bank har langt fra altid enslydende interesser. Senest demonstreret, da Anders Dam gik i direkte clinch med daværende topchef i Danske Bank, Eivind Kolding, som opfordrede politikerne til at lovgive mod F1-lån. Det gav en ganske intens debat.

Det er i øvrigt pudsigt, at formandsposten i Finansrådet, som det har været sædvane de seneste mange årtier, skifter mellem Danske Bank og Nordea. Og kun disse to. Den post skal den karismatiske Anders Dam ikke have noget af. Det vil forpligte ham alt, alt for meget. Så hellere stå på sidelinjen og være sin egen, bjæffe ad københavnerbankerne og profilere sin egen bank.

Af de øvrige i Finansrådets bestyrelse er det også værd at lægge mærke til Anders Jensen fra Nordea. Forholdet mellem Danske Bank og Nordea er – som det i øvrigt altid har været – en anelse køligt. Så er der Sydbanks Karen Frøsig, hun må siges at være lidt på Anders Dam-holdet. Hertil Bjørn Mortensen fra Nykredit og Lasse Nyby fra Spar Nord, som må formodes at have deres eget lille team. Nykredit ejer en stor bid af Spar Nord, og Lasse Nyby er med i Nykredit-bestyrelsen. Nykredit har det pt. ikke særlig godt med Jyske Bank-konstellationen. Så hvad går de og pønser på i henholdsvis Nykredit og Jyske Bank?

De tre øvrige er Claus E. Petersen fra Den Jyske Sparekasse (han har rigeligt at gøre med egne problemer) samt John Christiansen, Lån & Spar og Petter Blondeau fra Svendborg Sparekasse. De to sidstnævnte som en art Finansrådets frie fugle, der givetvis ikke har noget imod at kunne læne sig lidt tilbage og nyde ramasjangen i finansens øverste cirkler.

Men forvent ingen revolutioner på årsmødet. Det vil være stille og roligt, udadtil er det business-as-usual.