Axcel dumper ved eksamensbordet

En flaske toscansk rødvin i superklassen er blevet en lille, men ikke desto mindre vigtig detalje i historien om en svensk skolekonkurs med væsentlig dansk indblanding.

Peter Suppli Benson. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mere om rødvinen senere.

For med konkursen i den private svenske skolekoncern JB Education er diskussionen om mange års svensk udlicitering til private koncerner af det, der tidligere var afgørende statslige og kommunale opgaver i skoler, sygehuse og plejehjem for alvor blevet vakt til live – og endda med væsentlig dansk indblanding.

For JB Education har den danske kapitalfond Axcel som 92 procents ejer – eller rettere havde. For nu er JB Education gået konkurs – bare tre år efter Axcel købte sig ind i koncernen. Det, der skulle have været et indtog i det økonomisk meget interessante spændingsfelt mellem statslig og privat opgaveløsning, udviklede sig imidlertid til en økonomisk katastrofe for Axcel.

Den danske kapitalfond har således angiveligt måtte sende flere hundrede millioner kroner til Sverige for at holde koncernen med skoler og gymnasier økonomisk flydende. Det lykkedes altså ikke. Efter et tab på 82 mio. svenske kroner sidste år, udsigt til større tab i år og et elevtal som styrtdykkede, trak Axcel stikket forleden.

Det er langtfra første gang, at private aktører med aspirationer inden for drift af tidligere offentlige opgaver må luske væk med en økonomisk blodtud. Tænk f.eks. på danske ISS, der for år tilbage ville drive børnehaver, et forsøg der endte med tab – både økonomisk og imagemæssigt.

Og så tilbage til den toscanske rødvin. Et billede af en flaske rødvin, en Tignanello til omkring 800 svenske kroner, blev nemlig lagt ud på JB Educations direktør Anders Hultins Facebook-side forleden, i øvrigt sammen med teksten »Because I am worth it«. Det førte til øjeblikkelig fordømmelse – ikke mindst fra de omkring 1.400 fyrede ansatte i koncernen – og de omkring 14.000 elever på koncernens skoler, som nu skal finde nye steder at fuldføre deres uddannelse. Imens nyder den tidligere direktør altså i ro og mag sin dyre rødvin – selv om andre mener, at han burde have en dårlig smag i munden.