Arbejdsliv: Fremtiden tilhører freelancerne

Synspunkt. Hverken banker eller den danske model forstår freelancere, selv om der bliver flere og flere af dem.

Alle systemer er stadig indrettet til lønmodtagere, selv om flere og flere vælger at tage deres arbejdsliv i egne hænder. Arkivfoto: Iris Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når jeg fortæller folk, at jeg er freelancer, får jeg ofte følgende spørgsmål: Er det ikke meget usikkert?

Jeg vil vove den påstand, at det er mere usikkert at have et såkaldt normalt arbejde. Lad mig prøve at illustrere hvorfor.

Hvis man henvender sig til en bank med henblik på at investere, så får man et godt råd: Spred dine aktiver. Man er mindre sårbar, hvis man satser på mere end én ting.

Skal man i samme bank låne penge, så får man det stik modsatte råd. En freelancer, der baserer sin indkomst på mange forskellige arbejdsgivere, opfattes som et usikkert kort. Det er klart mere sikkert at satse hele butikken på én indkomstkilde ved at have et »fast« arbejde!

Som jeg ser det, er hverken banker, sociale myndigheder, skattevæsen eller dagpengesystem fulgt med tiden. Det er stadig indrettet til lønmodtagere. Sikkert fordi dem, der arbejder førnævnte steder, selv er det.

Men kigger man op fra sit excel-ark et øjeblik, vil man opdage, at den virkelige verden har ændret sig. Den danske model er under pres, fagforeningerne oplever medlemsflugt, og virksomheder outsourcer på tværs af landegrænser eller benytter sig i højere grad af freelancere. Vil du sikre sig mod svingende konjunkturer, gælder det om at tage ejerskab på dit eget arbejde – ikke at lade det være op til en enkelt arbejdsgiver, om du har et arbejde i morgen.

Man siger, at man ønsker mere iværksætteri i Danmark. At man ønsker færre på offentlig forsørgelse. Men forsøg på at starte noget selv, bliver nærmest straffet, når man bliver trukket i dagpenge med tilbagevirkende kraft. Når kravet for at modtage en offentlig ydelse er: Søg fast arbejde.

Det har aldrig været nemmere at skabe sit eget arbejde. Internettet og gratis redskaber som Instagram, MobilePay, RedBubble, Gumroad, PayPal og Patreon har gjort det muligt at sælge sin kunst og sine ydelser over hele verden. De gatekeepers, der tidligere skulle overvindes, før man kunne nå et publikum, er irrelevante i dag. Du kan som musiker, illustrator, forfatter, film­instruktør eller kunsthåndværker sælge direkte til dit publikum uden at skulle spørge nogen om lov.

Skal alle så være freelancere? Nej, selvfølgelig ikke. Men mange flere vælger i dag at tage deres arbejdsliv i egne hænder. Andre igen bliver skubbet ud i det, når deres faste arbejde smuldrer mellem fingrene på dem. I betragtning af, hvor meget vi forsøger at forsikre os mod alt fra vandskade og svamp til indbrud og invalidering, er det da absurd, at vi ikke sikrer os mod en enkelt arbejdsgivers luner.

Jeg har været freelanceillustrator og -forfatter i snart 20 år. Det giver mig en unik mulighed for at skabe mit eget arbejde, samtidig med at jeg kan springe til, når interessante opgaver byder sig. Ikke alle er kreative på den måde, det er jeg godt klar over. Men selv en »almindelig« lønansat kan have en sidegesjæft med at sælge ting på Ebay, leje underetagen ud på Airbnb eller have et lille jordbærudsalg ved vejkanten. Jeg fatter ikke, at man tør lægge alle sine æg i én kurv ved at have ét arbejde!

Mange af os har fattet, hvor det bærer henad og er allerede i fuld gang med at udnytte de nye muligheder for autonomi og mobilitet. Nu mangler vi bare, at systemet også fatter det. Hvis banker og fagforeninger vil have kunder i butikken også fremover, må de blive bedre til at rumme freelancere.

Der bliver flere og flere af os.

Palle Schmidt er forfatter på bogen: »Solo – survival guide til kreative freelancere«

Deltag i Business-debatten: Send indlæg til business-opinion@berlingske.dk