Annoncører lægger sig fladt ned for en tilfældig forargelse

Opinion. De seneste uger har såvel annoncører som publicister og befolkningen pludselig fået en holdning til den digitale annoncering.

Ralf Pittelkow og Karen Jespersen tog sig til hovedet og kaldte det et »fuldstændig uhørt angreb på ytringsfriheden og demokratiet i Danmark«, ?da Den Korte Avis blev ramt af annoncørflugt efter angreb på hjemmesidens indhold på bl.a. sociale medier og i DR. Arkivfoto: Christian Als Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den store øjenåbner når det drejer sig om digital annoncering kom, da nogle blev forarget over, at nogle andre havde formastet sig til at annoncere på et site, som de forargede ikke bryder sig om.

Jeg taler selvfølgelig om sagen om Karen Jespersens og Ralf Pittelkows Den Korte Avis og om de annoncører, der ikke har haft lyst til at redegøre tilstrækkeligt for, hvordan man i vid udstrækning køber digital annoncering i dag.

Siden er en stor del af debatten degenereret til mudderkastning blandt publicister om, hvorvidt Den Korte Avis i virkeligheden er en avis.

Bare lige for at få det aspekt på det rene, så er det liberale demokrati betinget af, at borgere har adgang til alle mulige perspektiver herunder dem, vi hver især ikke finder tiltalende. Og faktum er, at de, der har konstateret, at Nordea m.fl. har annonceret på Den Korte Avis, faktisk må have besøgt Den Korte Avis. For derefter at fare i det digitale blækhus og starte en shitstorm om selvsamme site.

Der er i hovedtræk tre måder, hvorpå annoncer finder vej til annoncepladserne på internettet, uanset om det er på avissites, blogs eller andre sites med annoncepladser.

Enten køber annoncøren en plads på et konkret site. DF har f.eks. valgt at indrykke juleannoncer på Den Korte Avis, og banken Santander har købt eksklusivitet i forbindelse med EM i håndbold på tv2.dk

Annoncøren kan også købe ind efter målgruppeadfærd: Annoncørerne definerer målgrupper for deres indhold f.eks. baseret på demografi eller adfærd. Denne beskrivelse anvendes populært sagt til automatisk at få placeret annoncen der, hvor sådanne mennesker tilfældigvis befinder sig på nettet. Det gælder også for »retargeting«, hvor brugeren har klikket på f.eks. et par bukser, som derefter vises i annoncer dér, hvor brugeren efterfølgende bevæger sig hen på nettet.

Annoncørerne bekymrer sig ikke om, hvilke sites, deres målgrupper besøger på nettet, men om at nå målgruppen.

En tredje annonceringsmodel bliver mere og mere udbredt, nemlig »native content«. Her vælger annoncører at investere i skræddersyet indhold til et givent site. Det kan f.eks. være en artikel, som er sat op, så det ligner resten af udgivers website.

Native er et format, hvor annoncøren aktivt vælger hvilket site, indholdet skal bringes på, selvfølgelig fordi brugerne af det pågældende site er attraktive for annoncøren.

Det står naturligvis annoncørerne frit for at vælge, hvilke modeller de anvender, når de annoncerer. De er ikke forpligtet til at betale hjemmesider, de ikke ønsker at annoncere hos.

Mediabureauerne hjælper i forvejen annoncører, så de f.eks. ikke annoncerer på pornografiske eller ulovlige sites. Det er imidlertid forstemmende, når en del af annoncørerne ikke står ved, at de gerne vil i dialog med mange forskellige mennesker, og at mennesker har det med at komme vidt omkring på nettet.

I stedet har en række danske annoncører valgt at lægge sig fladt ned for en tilfældig forargelse og er nu klar til at lade sig trække rundt i manegen af den næste shitstorm.

De har ikke gjort det nemt for sig selv eller for udgiverne for den sags skyld, for forargelser går der 12 af på et dusin, og de kan ramme selv etablerede medier på et splitsekund.