Anmeldelse: Der bliver i den grad en regning at betale, hvis Enhedslisten får magt, som den har agt

Der bliver en regning at betale, hvis Enhedslisten får magt i den nye regering, som den har agt. Det står klart efter partileder Pernille Skippers tale på folkemødet. De svage skal reddes fra mange års nedskæringer og urimelig behandling – og de rige skal betale.

Pernille Skipper fra Enhedslisten holder partiledertale på Hovedscenen i Allinge på Bornholm under Folkemødet 2019, fredag den 14. juni 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

»Vi skal huske at lede efter hinanden«.

Ordene var sangeren Katinkas, da hun fredag eftermiddag agerede opvarmning, inden Enhedslistens politiske leder, Pernille Skipper, gik på scenen på Folkemødet for at aflevere sin tale på hovedscenen.

Men lede, det skulle man ikke i særlig lang tid, for at opdage, at Pernille Skipper var omgivet af lutter venner og glade vælgere.

Det var Enhedslisten classic, faktisk i en grad, så mine ører drillede. For lød det ikke som om, at hun igen og igen brugte ordet »kammerater« – eller var det bare mine ører der snød – når hun igen og igen sagde »kære venner«?

Og klapsalverne var da også talrige og Skipper forstod at levere varen. Korte sætninger. Gode kunstpauser og et indhold, som dårligt kunne andet end begejstre, når publikum nu engang var velvilligt indstillet overfor den røde partileder.

Peter Suppli Benson om Pernille Skippers tale

»Hvor var overraskelserne? Hvor var det sproglige overskud? Det havde jeg ventet mig mere af.«


Og lad os så komme til indholdet.

For selvom nyhederne ikke ligefrem stod i kø, så efterlod Pernille Skipper ingen tvivl om hendes ambitioner i de øjeblikke lige regeringsforhandlinger.

Uligheden bliver ikke øget, hvis Ø skal støtte en regering. Kontanthjælpsloftet skal fjernes. Nu har samfundets svage i en række år ageret ofre for skiftende borgerlige regeringers nedskæringer i alt fra kontanthjælp til penge til sundhedsvæsen, børn, ældre og flygtninge.

Det var et af kerneelementerne i talen. Og de blev modtaget med begejstring og klapsalver, da de blev fulgt op med et løfte om, at det bliver de såkaldt »rige« i samfundet, som skal betale, efter de – ifølge partilederen – har levet godt i årevis på skattelettelser og bonusser.

Uden at Pernille Skipper sagde det direkte, så hørte jeg klare meldinger til både Mette Frederiksen og De Radikale. Økonomi er én ting, men det er vigtigere, at der rettes op på mange års dårlig behandling af de svage i samfundet. Og dermed er vejen banet for nogle spændende regeringsforhandlinger, når folkemødet er overstået.

Nå ja. Klimaet var Skipper selvfølgelig også forbi. Og hun mener, at der er en enestående mulighed for at lave en bindende klimalov, som skal sende Danmark helt i top i verden.

Det lyder godt – og publikum kunne lide det – og Skipper kunne helt sikkert også lide at være sammen med kammeraterne på folkemødet.

Nyhedsværdi ★☆☆☆☆☆

Jeg hørte godt efter, men fik ikke fat på så meget som en flig af en overraskelse eller nyhed i Pernille Skippers tale. De svage skal have det bedre. De rige skal betale. Og så skal den nye regering redde klimaet.

Retorik ★★★☆☆☆

Korte fyndige sætninger. Ladede ord. Hun kan sin »talens ABC«. Og det virkede overfor et tilfreds publikum. Tak til Skipper for at aflevere sine budskaber på beundringsværdigt få minutter. (Måske var talen så kort, fordi hun behændigt undlod alle emner som emmede af de økonomiske konsekvenser af alle løfterne)

Humor ★★★☆☆☆

Det var da meget sjovt, at Skipper mente, at statsminister Lars Løkke minder om en mand, som bare ikke vil gå hjem fra festen – uanset, hvor meget værten pressede på – og nu går efter ethvert forligt, bare det sikrer ham en post i en regering.

Samlet bedømmelse ★★☆☆☆☆

Der var den naturlige overskud, som et godt rødt valg fører med sig. Men ellers var det en tale bygget på traditionsrige enhedsliste-floskler om de »dumme« rige, der nu skal betale regningen – og de stakkels ofre, som den nye røde regering nu skal redde. Hvor var overraskelserne? Hvor var det sproglige overskud? Det havde jeg ventet mig mere af.