Anders Krab-Johansen: »Ønsket om at gå ind og pille ved folks privatliv er gået helt amok«

Anders Krab-Johansen, der er koncernchef for Berlingske Media, taler i podcasten »Den smukke borgerlighed« om en tid præget af truslen om den fuldstændige udslettelse, hvordan klimadebatten har fået samme stemning og om et Vesteuropa og USA, der i dag er blevet alt for politiseret.

Anders Krab-Johansen medvirker i podcasten »Den smukke borgerlighed«, der har Søren Pind som vært. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup

Anders Krab-Johansen, koncernchefen for Berlingske Media, er vokset op under Den Kolde Krig. Truslen om den fuldstændige udslettelse lå som en skygge hen over hele hans ungdom, og tiden med det delte Europa er ifølge ham blevet en vigtig del af forståelsen af politik i hans generation. Forståelsen af hvad der er vigtigt, og hvad der er farligt.

»Nogle prøver at skabe den samme stemning i forbindelse med klima nu. Det er nedtællingsfornemmelsen af, at det går galt, og snart eksploderer det hele,« lyder det fra Anders Krab-Johansen i podcasten »Den smukke borgerlighed«.

 

Kom med på jagten efter den smukke borgerlighed og find podcasten på Berlingske.dk/podcast eller i 24syv app’en - enten via App Store eller Google Play.

 

Og det, mener han, er farligt, da angsten for dommedag medfører en irrationalitet, som ikke giver plads til dem, der gerne vil gøre noget fornuftigt og rigtigt. Man skal altså passe på med at skabe en stemning af, at der ikke er noget, vi kan gøre - eller at alt det, vi gør, er forkert.

»For hvad så? Hvad skal man bruge det til politisk? Så får du en regering, der siger: »Vi vil reducere CO2 udslippet med 70 procent i forhold til udgangspunktet i 1990. Vi aner ikke hvordan, og vi tror nærmest ikke på det.« Den slags politik bryder jeg mig ikke om. Jeg vil hellere have, man fik de ægte samtaler om, hvor det er, vi kan tage fat. Jeg er ikke meget for det der hysteripolitik. Jeg synes, det er usundt.«

 

 

Den elendige del mellem politik og presse

Anders Krab-Johansen mener, at der kan drages paralleller mellem den nuværende politiske strømning og tidligere folkebevægelser i 80’erne. Hvor »Norden som atomfri zone« var på dagsordenen for socialisterne under Den Kolde Krig, maler man sig i dag grøn, og vil regulere for miljøets skyld. Man påberåber sig store internationale katestrofer, som man kun kan løse herhjemme ved indgriben i folks privatsfære.

»Jeg synes hele Vesteuropa og USA er blevet for politiseret. Der skal tages politisk stilling til alt. Tempoet i reguleringen er vanvittig. Ønsket om at gå ind og pille ved folks privatliv er gået helt amok. Og det er nærmest som om, det er en pointe i sig selv. Folks tøj og spisevaner og børneopdragelse.«

Forestillingen om, at politikerne kan sige: »Det må han eller hun jo selv om,« er ikke eksisterende.  Er der et problem, skal det løses, og man sidder derfor på meget lang afstand og prøver at regulere ned i noget der i sidste ende bør foregå i nærmiljøet, lyder det fra koncernchefen.

»Som pressemand synes jeg, det er den mest elendige del af samspillet mellem politik og presse. Presset på politikere og især ministre for at komme med en løsning, som er evindelig, gør, at man hele tiden regulerer mere og overvåger mere.«

»Vi er blevet et magelighedssamfund, hvor man har sine egne projekter, der ofte handler om at rejse eller hygge sig. Dem der gør sig umage, gør en ekstra indsats og arbejder lidt mere – Jeg kunne godt tænke mig, at de blev større helte«


 

Alle spiller en rolle

Som ung universitetsstuderende oplevede han murens fald i 1989, og hvordan det ændrede måden, man anskuede verden på. Hvis murens fald var mulig, så var alt andet også – og demokrati og menneskerettigheder skulle være løsningen på det hele. Han oplevede, da euforien fik en brat opvågning ved terrorangrebet d. 11. september, og tiden efterfølgende, som var præget af magtpolitik, krig i Mellemøsten, og en amerikanske ageren i en unipolær verden, som ifølge Anders Krab-Johansen var helt forkert.

Nu er vi havnet i en tid, der er præget af klimatruslen, regulering og splittelsespolitik i skikkelse af Trump og Brexit. Et sted, hvor Anders Krab-Johansen mener, at politik-begrebet er blevet snævret ind til det at være politisk aktiv – hvilket er alt for smalt.

»Vi skal have det spredt ud, så vi får genetableret, at alle spiller en rolle. Og det er stort som småt. Vi har fået skrevet erhvervslivet ud af samfundet, så samfundet kun er blevet det politiske og erhvervslivet står udenfor. Det er meget, meget forkert,« forklarer han.

 

Den borgerlige ånd og de mekanismer, som egentlig har skabt fremgangen, skal tilbage. Virksomhederne skal inddrages i samfundsforståelsen, vi skal skrue op for arbejdsomheden og hylde den.

»Vi er blevet et magelighedssamfund, hvor man har sine egne projekter, der ofte handler om at rejse eller hygge sig. Dem der gør sig umage, gør en ekstra indsats og arbejder lidt mere – Jeg kunne godt tænke mig, at de blev større helte. Jeg kunne faktisk godt tænke mig, at folk anerkendte, at det er det, der skaber en stor velstand og muligheder: At nogle smider en time mere hist og pist.«

Kom med på jagten efter den smukke borgerlighed og find podcasten på Berlingske.dk/podcast eller i 24syv app’en - enten via App Store eller Google Play.