Analyse: Ritt er presset som aldrig før

Socialdemokraterne på Københavns Rådhus og overborgmester Ritt Bjerregaard har direkte kurs mod et katastrofevalg, hvor partiets monopol på overborgmesterposten er i spil.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialdemokraterne risikerer at miste partiets mangeårige monopol på overborgmesterposten i Københavns Kommune. I øjeblikket oplever Socialdemokraterne den største vælgermæssige krise i årevis, og S er ifølge dagens Gallup-måling nu kun det næststørste parti i Borgerrepræsentationen efter SF, der står til at få over hver fjerde københavnske stemme.

Samtidig har overborgmester Ritt Bjerregaard efter forrige uges budgetaftale med Venstre, de Konservative og Dansk Folkeparti gennemført et farligt brud med venstrefløjen på rådhuset, hvor både SF og de Radikale allerede nu har indledt samtaler med de borgerlige om mulighederne for at holde Socialdemokraterne og Ritt Bjerregaard uden for indflydelse og bringe de tidligere så altdominerende socialdemokrater i mindretal i en række konkrete sager, som det f.eks. skete, da Ritt Bjerregaard led nederlag i spørgsmålet om højhusbyggeri og Kløvermarken.

Og på de indre linjer taler partierne allerede nu om, at næste budgetaftale skal forhandles på plads uden Socialdemokraterne: »Det er pay back time,« som det formuleres blandt flere af overborgmesterens tidligere allierede.

Situationen kan vise sig at blive ganske alvorlig for Ritt Bjerregaard, hvis Gallup-målingen holder frem til valget. For selv om Venstre, de Konservative og Dansk Folkeparti har indgået budgetaftale med Socialdemokraterne, så forpligter aftalen på ingen måde de tre borgerlige partier til at støtte Ritt Bjerregaard efter valget.

Og VKO-blokkens frontfigur, Venstres leder Pia Allerslev, har allerede meldt ud, at Venstre efter valget vil gå efter at få »rystet posen« – underforstået at få væltet Ritt Bjerregaard, selv hvis det indebærer, at SF dermed får nøglerne til København.

På venstrefløjen står SFs leder, børne- og ungdomsborgmester Bo Asmus Kjeldgaard, på spring for at udnytte Socialdemokraternes krise. Godt nok har han gentagne gange afvist, at SF vil forsøge at tage overborgmesterposten med borgerlig støtte, men den forsikring skal tages med et betydeligt forbehold.

Reelt valgte Bo Asmus Kjeldgaard kun at genopstille som partiets spidskandidat, fordi han vurderede, at chancen for at blive overborgmester og bringe SF helt til tops i landets hovedstad næppe vil blive bedre end efter næste valg.

Bliver SF, som Gallup-målingen viser, større end Socialdemokraterne efter valget, vil Bo Asmus Kjeldgaard dog i første omgang forsøge at lave en aftale med Ritt Bjerregaard, inden han vil afprøve muligheden for at danne et flertal uden om Socialdemokraterne. SF-lederen vil argumentere med, at København er bedst tjent med, at det røde flertal står sammen, men at Ritt Bjerregaard må træde tilbage og overlade overborgmesterposten til det største venstrefløjsparti.

Ingen på rådhuset har dog fantasi til at forestille sig en situation, hvor Ritt Bjerregaard frivilligt indtager en sekundær borgmesterpost under Bo Asmus Kjeldgaard, og i det tilfælde vil alt andet end et farvel fra Ritt Bjerregaard være usandsynligt.

Et muligt kompromis i den situation vil være, at Socialdemokraterne som betaling for at beholde overborgmesterposten tilbyder SF en ekstra borgmesterpost, som i givet fald tages fra S. Den løsning vil gøre Bo Asmus Kjeldgaard til teknik- og miljøborgmester – en post, SF-lederen længe har haft et godt øje til.

På den korte bane handler det dog for Socialdemokraterne og Ritt Bjerregaard om at få skruet et nyt politisk program sammen, som partiet kan sælge sig selv på i valgkampen. Programmet forventes at ligge klar i løbet af foråret, og den helt store udfordring bliver at skabe et indhold, der kan vinde tillid hos vælgerne.

Med de kuldsejlede billige boliger er Ritt Bjerregaard allerede bagud på troværdighed i forhold til vælgerne, hvilket københavnernes stadig dårligere bedømmelse af overborgmesterens hidtidige indsats er en klar indikator på.

Men selv om det p.t. ser umanerligt skidt ud for Ritt Bjerregaard, så kan bruddet med venstrefløjen samtidig vise sig at blive til gavn for den kampagnestærke overborgmester. Socialdemokraterne kan de kommende 14 måneder køre ren socialdemokratisk politik uden hensyntagen til hverken SF eller de Radikale.

Og med et tilbageblik på Ritt Bjerregaards politiske karriere, kan det på ingen måde udelukkes, at hun får vendt sin egen og Socialdemokraternes nuværende krise til fremgang.