Analyse: Gæt en rocker

Helt almindelige danskere risikerer nu at blive visiteret, stukket ned eller beskudt, fordi de forveksles med rockere eller bandemedlemmer. En anholdelse og et drabsforsøg i sidste uge har ført bandekonflikten til et nyt, endnu mere anspændt niveau.

Mens børnene slog katten af tønden, holdt de stridende parter i bandekrigen deres egen fastelavns-fest på Nørrebro: Bevæbnet med knive og skydevåben testede bandernes vagter, hvem mon der gemte sig bag forskellige udklædninger som i den gamle børnesang: Kan du gætte, hvem jeg er.

En ung mand blev søndag aften overfaldet i sin bil, stukket fire gange og var ved at forbløde. Han er helt uden tilknytning til rockermiljøet – men har efter eget udsagn et udseende, som minder om rockernes. Andre to mænd måtte lørdag aften flygte ud af Nørrebro med fem skud efter deres bil – heller ikke de havde nogen som helst forbindelse til bandekrigen ifølge politiets oplysninger.

De havde altså IKKE taget maske på.

Problemet er, at banderne – og deres støtter på gaden – nu både er ekstremt vrede og ekstremt nervøse. De ledende bandemedlemmer holder sig inden døre, mens et korps af selvbestaltede vagter holder øje med kvarteret omkring Nørrebros sorte firkant. Vagterne skal holde rockerne ude af bydelen. Men samtidig udgør de levende skydeskiver på gaden. Når de ser en rockerlignende type nærme sig - til fods eller i bil – har de altså få sekunder til at vurdere, om det vitterligt ER en rocker, og til at beslutte, om de vil skyde først eller selv risikere at blive skudt.

Men grundet den nuværende konflikt er HA-rockerne og AK 81’ere trukket i civil og har smidt rygmærker, huer og andet, der viser deres tilknytning. Det er derfor overordentligt svært for vagterne at genkende rockerne. Derfor risikerer unge mænd – som godt nok er velbyggede, kortklippede, muskuløse og med en tatovering eller to – men helt uden tilknytning til rockermiljøet, at få problemer, hvis de nærmer sig Nørrebro.. Unge mænd blev i weekenden kropsvisiteret på gaden – af bandernes vagtposter, ikke politiet.

Det er ikke tilfældigt, at forvekslingerne kommer netop nu. I sidste uge blev en dansk Hells Angels-rocker fængslet på ferieøen Ibiza. Han mistænkes for at stå bag et fejlslagent likvideringsforsøg på en thai-restaurant på Vesterbro i januar, hvor tre fremtrædende bandemedlemmer blev beskudt, og en 40-årig mand ved et held overlevede tre skud i torsoen. Anholdelsen af rockeren bekræftede ifølge politiet, hvad politiet længe har sagt: at Hells Angels og deres støtter i AK 81 er i konflikt med personer fra Nørrebros Blågårds Plads Gruppe – en af landets andre tunge kriminelle organisationer.

Nyheden kom fredag og bragte sindene på kogepunktet blandt de unge på indre Nørrebro. I forvejen var de i oprør, efter en 19-årig mand med indvandrerbaggrund tirsdag var skudt ned i Korsgade. Skuddene blev affyret fra en forbipasserende bil, der ifølge vidner blev kørt af »rockertyper«. Mere skal der ikke til, før det hos gadens parlament er bevist, at AK 81 og dermed rockerne også stod bag den episode.

Resultatet ser vi nu. Men heller ikke bandemedlemmerne på Nørrebro skilter med, hvem de er. Eneste kendte fællesnævner er, at de er unge mænd med indvandrerbaggrund. Det har tidligere ført til forvekslinger den anden vej, senest i tirsdags, hvor den 19-årige, som blev ramt i Korsgade, viste sig at være uden tilknytning til bandemiljøet. I øvrigt ligesom to unge mænd, der blev skudt ned i Rantzausgade i september måned.

Det er lige før, man længes tilbage til Den Store Nordiske Rockerkrig, hvor fjenden var veldefineret. I dag har de stridende parter ikke kun problemer med at ramme dem, de skyder efter. De ved heller ikke med sikkerhed, hvem de skyder efter.