Alle skatter reducerer friheden

Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kent Damsgaard, Dansk Industri (DI) mener (9/11), at ”Selskabsskatten er konstrueret som en rigtig dårlig skat, da den fjerner penge fra virksomhedernes investeringer”. Hertil er kun at sige, at der ikke findes gode skatter og afgifter. Heller ikke de velmenende, men ofte uforståelige, adfærdsregulerende af slagsen. Alle skatter reducerer disponeringsfriheden.

DI er enig i, at et samfund (bortset fra fx Saudi Arabien, visse andre Golf-stater, Monaco, San Marino, kuriøse østater og bananrepublikker) er nødt til at skaffe sig skatteindtægter til finansiering af fælles/nationale udgifter og forpligtelser, men det er et problem, at debatindlægget derudover ligger på et ekstremt højt abstraktionsniveau.

En ikke kvantificeret nedsættelse af selskabsskatten ”vil koste nogle penge”. Udsagnet er lige så sandt, som det er ubrugeligt. Det er en skærpende omstændighed, at DI ikke peger på, hvordan en nedsættelse af selskabsskatte skal finansieres. Højere personskatter, hvor Danmark allerede ligger i top på verdensplan, højere moms, hvor Danmark også ligger i top på verdensplan, eller beskæring af offentlige udgifter?

Der argumenteres helt ensidigt med, at en lavere selskabsskat vil medføre yderligere investeringer, og der bortses fra, at der allerede opleves flaskehalse, særligt ifølge utallige meldinger, herunder fra DI, om mangel på arbejdskraft.

Der er gode grunde til at betvivle, at der er behov for yderligere likviditet i virksomhederne. Der bruges ufattelige summer på at forgylde ejere og ansatte. De styrtende rige familier bag Danmarks største virksomheder lider ingen nød. Det samme gælder de veldrevne virksomheder, som konstant leverer milliardoverskud, foretager aktietilbagekøb, udbetaler milliarder i udbytter, bonus og fratrædelsesgodtgørelser. Hvad har fx Novo dog ikke brugt hertil de seneste par år? Der er talrige eksempler på, at også virksomheder i andre lande har rigelig likviditet, som ikke kanaliseres ind i produktionsapparatet, men bruges til at forgylde chefer som sparkes ud eller selv vælger at skifte job. Fx vil USAs kommende udenrigsminister modtage 180 millioner USD (over 1,2 milliarder DKK) i fratrædelsesgodtgørelse fra Exxon.

DI er en interesseorganisation. Medlemmerne skal have noget for kontingentet. DI er også ansvarlig, så samfundet skal også tilgodeses. DI overser, at begge dele kan opnås ved lidt anderledes tænkning. Fx en generel nedsættelse af personskatten. Ronald Reagan gjorde det med et pænt resultat i 80-ernes USA.

De afledte konsekvenser af en nedsættelse af personskatten, dog ikke topskatten, vil komme virksomheder og samfundet til gode i form af øget efterspørgsel/forbrug, øget pensionsopsparing, seniorers selvfinansiering af hjælp i boligen osv. Topskattebetalere har travlt, tjener godt og køber allerede det, de har brug for og lyst til.

Danmark har brug for et moderne og veltrimmet erhvervsliv med ordentlige og konkurrencedygtige rammevilkår. Noget kunne tyde på, at det ikke står helt galt til. Mange udenlandske virksomheder investerer i Danmark, og nogle danske virksomheder er begyndt at hente produktion hjem fra fx Kina.