Alex Vanopslagh er klar til at tage kampen om øremærket barsel ved EU-Domstolen

Ifølge Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, blander EU sig for meget i danske forhold.

 
»Der er alt for meget politik, der kommer fra EU«. Se klippet fra samtalen mellem Alex Vanopslagh og Søren Pind her. Redigering: Alma Vrå Hjorth Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, har ikke lagt skjult på, at partiet er imod øremærket barsel.

EU-direktivet om øremærket forældreorlov er ifølge formanden et eksempel på, at EU blander sig for meget i danske forhold.

»Der er simpelthen alt for meget politik, der kommer fra EU. Det er ved at udvikle sig til en social union, hvor det handler om at ensrette velfærdsrettigheder. Og det, mener jeg, er den forkerte vej at gå for Europa.«

Sådan siger Alex Vanopslagh ved et debatarrangement mandag hos Berlingske Media i København med tidligere folketingspolitiker Søren Pind.

LA-formanden er villig til at lade det komme an på en prøve hos EU-domstolen, om EU går over stregen, når det kommer til den øremærkede forældreorlov med barselsdagpenge.

For nylig blev to helt store organisationer for lønmodtagere og arbejdsgivere – Dansk Arbejdsgiverforening og Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) – enige om en historisk aftale om ligestilling af forældrenes ret til barsel og forældreorlov efter barnets fødsel, herunder en ny niugers øremærket orlov til begge forældre.

Aftalen skete på baggrund af et EU-direktiv fra 2019, der skal være gennemført inden 2. august 2022.

De nye regler gælder dog først, når et flertal i Folketinget har implementeret det i dansk lovgivning, men Liberal Alliance vil stemme imod i Folketingssalen.

»Vi kommer til at stemme imod det. Og det er jo ikke mange år siden, at både Venstre og Socialdemokratiet mente, at skulle det blive vedtaget, så ville det være en overskridelse af nærhedsprincippet,« siger Alex Vanopslagh.

Bekymret for ensretning

LA-formanden mener, at EU på sin vis »gør skade«, fordi der generelt »ikke er en tilstrækkelig accept og respekt for nærhedsprincippet«.

Det såkaldte nærhedsprincip, der er fastlagt i EU-traktaten, skal sikre, at beslutninger generelt træffes så tæt på borgerne som muligt.

EU gør samlet set mere gavn end skade, understreger LA-formanden, der anser det som en stor fordel for Europa, at EU-landene eksempelvis konkurrerer ved at have forskellige politikker – eksempelvis den lave selskabsskat i Irland og fleksible vilkår på arbejdsmarkedet i Danmark. Og sådan bør det fortsat være, men han siger også:

»Hvis EU begynder at ensrette politikken på flere og flere områder, så bliver vi mindre velstående, og det bliver i øvrigt også mindre demokratisk. Så det er jeg bekymret for,« siger Alex Vanopslagh.

Søren Pind: Hvis et flertal af partier gjorde, som LA gør, så ville vi have en krise, som den de har i Polen i de her dage, hvor man siger, at man er herre over EUs retsorden og ikke EU.

»Så må man føre sagen ved en domstol og se, om det overskrider nærhedsprincippet eller ej.«

Søren Pind: Og det ville du være villig til?

»Ja.«

Formanden for Liberal Alliance kan få en svær sag. Der er aldrig faldet en eneste EU-dom, hvor nærhedsprincippet har været årsag til, at lovgivning er blevet erklæret ugyldig. Det oplyser Folketingets EU-oplysning til Berlingske.

Graham Butler, lektor i EU-ret, har for nylig i Weekendavisen kaldt princippet »et politisk begreb«, der er blevet forsøgt oversat til et juridisk begreb.

»En advokat, der argumenterer for, at der har været et brud på nærhedsprincippet, vil have en meget svag sag ved EU-domstolen,« har lektoren sagt.

Samtalen i Pilestræde var led i en serie Berlingske-samtaler mellem Søren Pind og de blå partiledere om de borgerliges fremtid. Kan de blive enige igen? Kan de vinde valg igen? Tidligere deltagere er Kristendemokraternes partileder, Isabella Arendt, Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl, og Nye Borgerliges Pernille Vermund.

Se hele samtalen med Alex Vanopslagh i videoen her: