Airbnb til regeringen: Lad os være forbillede

Airbnb er i dialog med regeringen om skattebetalinger, fordi udlejningsplatformen ønsker at være et forbillede for branchen. Det handler om at finde balancen mellem innovation og regulering.

Foto: PR Andreas Politis Fold sammen
Læs mere

Hvordan indberetter jeg min indkomst til SKAT? Hvor meget skal jeg betale skat af? Hvor meget er mit bundfradrag på? Lyder disse spørgsmål bekendte?

I Danmark er der tusindvis af værter på Airbnb, og på vegne af dem drøfter vi i øjeblikket med den danske regering, hvordan det kan blive nemmere for værter at betale deres del af skatten. Her er hvorfor.

Turisme tegner sig for 10 procent af det globale BNP og for 1 ud af 11 jobs, ifølge World Travel & Tourism Council. Det at dele sit hjem med andre spiller en stor rolle for udviklingen af turismen og gør den mere afvekslende.

Rejsende, der benytter sig af Airbnb, forventes at tilføre lokalsamfundene i Europa omkring DKK 2,5 billioner i 2020 og vil være medvirkende til at skabe omkring 1 millioner job inden da.

I Danmark offentliggjorde vi for nylig, at Airbnbs brugerfællesskab skabte vækst for cirka DKK 5,18 milliarder på et år. I takt med at deleøkonomien udvikler sig, samarbejder vi i stigende grad med politiske beslutningstagere over hele verden om progressiv regulering for deling af hjem, blandt andet i store europæiske hovedstæder som London og Lissabon.

Vi har samarbejdet med hundredvis af regeringer rundt om i verden for at gøre det lettere for værter og gæster at betale hotel- og turistskatter. I dag har Airbnb indgået aftaler med over 350 retskredse om frivilligt at indhente og eftergive mere end DKK 1.9 milliarder i hotel- og turistskatter.

Vel vidende at den overvældende sum af kroner, der skabes på baggrund af Airbnbplatformen, forbliver hos værter og i deres lokalsamfund – værter beholder op til 97 procent af den pris, de opkræver – drøfter vi i øjeblikket, hvordan vi kan hjælpe den danske regering med at gøre betalingen af skat mere enkel og ligetil, ud over vores eksisterende værktøjer som påmindelser om skattebetaling, dashboard-advarsler og indhentning af transaktionshistorik.

Skat er et yderst komplekst emne, da forskellige regler gælder for forskellige brugere, og fordi der er mange juridiske sikkerhedsforanstaltninger omkring personlig data.

Men Airbnb ønsker at være et forbillede for branchen i Danmark og hjælpe med at sikre, at regeringen indkasserer sine økonomiske tilgodehavender samtidig med, at vi overholder reglerne for beskyttelse af personlige oplysninger. Det er vigtigt for både danskerne og Airbnb, og vi behandler det med stor seriøsitet.

Vi mener, at Danmark er det rigtige sted at afprøve en hidtil uset og intelligent metode til betaling af skat, fordi landet er et gennemført velfærdssamfund, har en førerposition inden for udvikling af onlineværktøjer til betaling af skat, har en høj udbredelse af internettet samtidig med, at Danmark har en vision om at gøre deleøkonomi til en integreret del af sin økonomi frem til 2020.

Udviklingen af progressive værktøjer til betaling af skat i samarbejde med Danmark vil sikre en simpel, transparent og fejlfri beskatning af den indtægt, der skabes ved deling af hjem på Airbnb.

Dette er en ikke ubetydelig sum, eftersom Airbnb-værter i Danmark tilsammen tjente cirka 790 millioner kroner alene i løbet af det sidste år. Vi har været i dialog med den danske regering siden juni i år, og drøftelserne skrider godt frem.

Vi er dedikerede til at finde en fælles og afbalanceret forståelse, som vil gøre det lettere for værter at betale skat og lettere for myndighederne at indhente de nødvendige oplysninger, i håbet om at det kan motivere andre deleøkonomiske virksomheder til at gøre det samme.

Vi er overbeviste om, at vi – i samarbejde med regeringen – kan finde den rette balance mellem innovation og regulering og glæder os til at præsentere resten af verden for de positive resultater, der kan udrettes, når politikere og Airbnb samarbejder.