Årets to mest brutale bestyrelsesformænd

Stine Bosse og Ole Andersen må deles om æren som den hårdeste formand. Andersen fyrede et af dansk erhvervslivs højest profilerede direktører, Eivind Kolding, mens Bosse skilte sig af med hele to topdirektører i 2013.

Formand for bestyrelsen i Danske Bank, Ole Andersen, har sagt farvel til adskillige direktører i forskellige selskaber. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov
Business-redaktionen har drøftet, hvem der fortjener æren af at blive udnævnt til at være Danmarks hårdeste bestyrelsesformand 2013. Vi kune ikke blive enige, og derfor må Stine Bosse og Ole Andersen deles om laurbærrene.

Argumenterne for at vælge Ole Andersen er, at han var modig nok til at fyre et af dansk erhvervslivs urørlige (troede vi) topchefer, nemlig selveste Eivind Kolding, der i årevis var en højt respekteret skibsreder hos A.P. Møller - Mærsk, hvor han styrede containerforretningen, og tilmed var næstformand i Danske Bank i en lang årrække og endda formand for banken i et halvt års tid. Læg oveni, at Ole Andersen selv havde ansat Eivind Kolding som Danske Bank-direktør blot 19 måneder tidligere. Dertil kommer, at i Eivind Koldings tid som først næstformand og siden formand i banken var Ole Andersen henholdsvis menigt medlem og næstformand. Så Eivind Kolding har været Andersens chef. Så skal der alligevel noget til for at fyre ham.

Men fyret blev han. Det lagde Ole Andersen ikke skjul på, og også her viser han, at han er anderledes end mange andre formænd. Det har altid været god tone i det store danske erhvervsliv, at en formand ikke siger det direkte, når han har fyret en direktør. Ofte ses formuleringer som efter gensidig overenskomst osv. Men Ole Andersen kalder en spade for en spade og fortalte offentligheden, at Eivind Kolding ikke vidste nok om bankdrift og derfor blev afskediget.

»Man skal lede længe for at finde noget, hvor det er foregået så hurtigt og så offentligt, som det er sket her Det er usædvanligt, at man fyrer en direktør på den her facon,« sagde Steen Hildebrandt, professor ved Handelshøjskolen, Aarhus Universitet i forbindelse med fyringen.

Med til billedet af Ole Andersen hører, at han flere gange før har skilt sig af med administrerende direktører, som han ikke mente var den rette til jobbet. I B&O, hvor Ole Andersen er formand, måtte adm. direktør Kalle Hvidt Nielsen efter mindre end tre år i direktørstolen vige pladsen for B&Os hidtidige bestyrelsesmedlem, den 36-årige Tue Mantoni, som Ole Andersen selvfølgelig kendte fra bestyrelsesarbejdet.

Så kommer vi til alfahunnen Stine Bosse. I modsætning til Ole Andersen skilte hun sig af med ikke én men hele to adm. direktører i 2013. Den ene er Det Kgl. Teaters CEO, Erik Jacobsen. Den anden er Flüggers topchef, Søren P. Olesen, der for et par måneder siden forlod malingvirksomheden efter ti år.

Med til argumenterne for at kåre Stine Bosse som en af de mest kompromisløse formænd hører, at hun er en kvinde, der har gjort effektivt op med forventninger og konventioner om, hvordan kvinder opfører sig. Nogen tror måske, at kvindelige bestyrelsesformænd og medlemmer er sødere og rarere end deres mandlige kolleger. Men det har Stine Bosse demonstreret, at sådan er det ikke. Man skal nemlig ikke tage fejl af Bossen, selv om hun med sit feminine ydre umiddelbart kan virke som den bløde formandstype.

»Hun er fuldt og helt bevidst om sin rolle og spillereglerne, og hun har også hårdheden til at sætte sin direktør på porten. Hendes stil som aktiv erhvervskvinde og samfundsdebattør er så glimrende beskrevet i hendes bog om ledelse »Bossen – om balance i ledelse,« der netop er kommet på gaden,« som Berlingske Business’ erhvervskommentator Jens Chr. Hansen skrev for nylig. Selv kender han Stine Bosse godt fra sin biografi om erhvervskvinden »Bosse«.

Det har i et stykke tid forlydt, at kemien mellem formanden og den daglige chef Erik Jacobsen i Det Kgl. Teater haltede, og efter et par års samarbejde valgte Stine Bosse altså for nylig at fyre sin CEO, der fik to års fratrædelse i afskedsgave. Stine Bosse vil angiveligt have en adm. direktør, der kan gennemføre en offensiv strategi, og som ud over tal har forstand på at forny teatret og få flere danskere og turister ind på publikumspladserne.

Flüggers Adm. direktør Søren P. Olesen forlod malingvirksomheden oven på et årsregnskab under forventningerne. Stine Bosse var hurtig til at finde sin nye topchef i form af Peter Røpke, koncerndirektør i Grundfos med ansvar for forretnings- og teknologiudvikling. Røpke kom til Grundfos fra Nokia, men var allerede for et par år siden på vej væk fra pumpekoncernen, der dog fik ham overtalt til at blive lidt endnu. Men nu har Stine Bosse, som tidligere sad i bestyrelsen for Grundfos, altså snuppet ham.