Åben invitation til Brian Mikkelsen: Tag til London og se iværksættervilkår, der rykker

Synspunkt. Danish Business Angels sender inspirataionstur som indflyttergave til den nye erhvervsminister.

Brian Mikkelsen (K) trak i går i arbejdstøjet som erhvervsminister, da Trekløverregeringen blev præsenteret på Amalienborg Slotsplads, og ifølge Danish Business Angels kan det kun gå for langsomt med at gøre noget for at sikre bedre vækstvilkår. Foto: Ólafur Steinar Gestsson Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kære Brian Mikkelsen, først og fremmest skal der fra DanBan lyde et stort tillykke med din genvundne ministerpost som Danmarks erhvervsminister. Vi ser med stor forventning frem til, at ­ du påtager dig ansvaret for at sikre vækstvilkårene i Danmark, så vi også har noget at leve af efter 2025.

Vi kender en hel del til de danske investeringsvilkår og adgangen til risikovillig kapital, som er en af de helt store grundpiller i en ambitiøs vækststrategi for landet, og derfor skal du vide, at vi står på tæer for at komme med input og inspiration til, hvordan du kan lykkes med at få gang i Danmarks vækst.

Vi skal ikke være bange for at se til udlandet og blive inspireret af gode måder at gøre tingene på, og derfor inviteres du hermed til en inspirationstur til London for at se på investerings- og iværksættervilkår, der virkelig rykker noget!

I England er de nemlig langt mere ambitiøse, når det f.eks. handler om adgang til risikovillig kapital. Ikke så underligt har englænderne også dobbelt så mange vækstiværksættere pr. indbygger som os. Og de små og mellemstore virksomheder spiller som bekendt en markant rolle i forhold til vækst og job her i landet. Derfor har vi brug for mere risikovillighed.

For som det daværende erhvervs- og vækstministerium kunne bekræfte i en pressemeddelelse i sommer, står de mindre virksomheder i dag i en ringere finansieringssituation sammenlignet med de store. Fra DanBan ser vi flere positive ting i regeringsgrundlaget såsom lavere marginalbeskatning, bedre investeringsvilkår og en »styrket aktiekultur«, som giver et frisk pust til erhvervsklimaet for de små. Det såkaldte »vækstudspil« med lavere iværksætterskat og bedre adgang til risikovillig kapital lyder også meget lovende, og et »disruptionråd« lyder da om ikke andet interessant, selv om det nok i højere grad er ude i garagerne hos nye startups, at den slags foregår.

Regeringsgrundlaget fokuserer på frihed, velstand og tryghed. Og til sidstnævnte er det værd at pointere, at vi i Danmark nogle gange er så glade for trygheden at vi helt glemmer, at hvis vi ikke har mange, der tager en risiko, så mister vi den tryghed og bliver i fremtiden et mindre rigt og mere utrygt samfund.

En analyse har vist, at danskere generelt er nogle tryghedsnarkomaner, når det kommer til valget mellem at være fastansat lønmodtager eller have en god idé og turde tage springet med egen virksomhed. Vi har en lønmodtagerkultur i Danmark og det er ikke godt for dansk vækst på langt sigt. Fra DanBans side vil vi gerne være med til at se konkret på kapitalbeskatning og investeringsvilkår, som kan give de små virksomheder den kapital, de har brug for, og mere generelt på hvordan vi kan få en mere entreprenant kultur i landet.

Hvis vi skal skabe fremtidens globale vækstvirksomheder, skal Danmark blive en nation, hvor vi påskønner folk, der tør tage chancer. Det er et rigtig godt sted at begynde, hvis Danmark som »vindernation« ikke bare skal forblive et ekko fra søndagens pressemøde på Marienborg.

Du ønskes selvfølgelig al mulig held og lykke med at få Danmark op i gear, Brian Mikkelsen, men da held og lykke ikke gør det alene, håber vi, at du vil tage imod vores invitation til at komme på inspira­tionstur til London og se på, hvorfor UK har langt flere vækstiværksættere end herhjemme.