5 gode grunde til at heppe højlydt på danske virksomheder

Erhvervsliv og politikere skal i fællesskab skabe de bedste rammer for fortsat vækst i Danmark.

Når mange er i job, sparer vi som samfund på dagpenge og kontanthjælp, konstaterer Kent Damsgaard. Illustration: Iris Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det går godt i danske virksomheder for tiden. Der er fremgang i salget, ordrebøgerne bliver tykkere og tykkere, og beskæftigelsen er de seneste godt fire år steget med over 180.000 private arbejdspladser.

Fra Skagen til Gedser. Fra Esbjerg til Svaneke. Fra det lille nystartede firma til de allerstørste og ældste virksomheder – og optimismen fortsætter.

Erhvervslivet har høje forventninger til 2018. Til nye kunder, nye ordrer og endnu flere nye arbejdspladser.

Det er rigtigt godt for virksomhederne, for deres medarbejdere og for alle andre rundt omkring i Danmark.

Her er fem grunde til, at du skal glæde dig over fremgangen – uanset om du er en af de mange, der er ansat i en virksomhed, om du er offentligt ansat, pensionist, studerende eller noget helt femte.

1: Adgang til gode job. For alle borgere er det godt, at der er gang i økonomien, og at det er til at finde arbejde både for en selv og for ens nærmeste. Også selv om man har et godt job, er det rart at vide, at hvis man en dag – enten af nød eller lyst – skal ud for at finde nyt ar­bej­de, så er der gode muligheder. Det giver færre bekymringer. Og hvis man har haft svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet, er chancerne bedre nu end de har været længe.

2: Stærkere finansiering af vores offentlige velfærd. Når mange er i job, sparer vi som samfund på dagpenge og kontanthjælp – og opnår samtidig øgede skatte­indtægter.

Det giver en langt mere robust finan­siering af vores velfærdssamfund. Hver gang, der kommer 10.000 danskere varigt i job fra passiv forsørgelse, er der på den lange bane 3,5 mia. kr. mere at bruge på ­ f.eks. skoler, veje, hos­pitaler og plejehjem.

3: Pensionsopsparingen stiger. Når ledere og medarbejdere i disse år i fællesskab udvikler nye og bedre produkter og ­services, nye og smartere måder at gøre tingene på, ­så står både danskerne og danske virksom­heder stærkere i den internationale kon­­­kur­rence.

Sundere og stærkere virksomheder betyder også stigende aktiekurser. Så udover flere og bedre job, kan alle os, der sparer op til pension f.eks. i en arbejds­markedspension, også nyde godt af øget afkast som følge af fremgang på aktie­markederne.

4: En nøgle til lokal udvikling. Vi ser det rundt om i landet: De byer, der tiltrækker virksomheder og arbejdspladser, er i udvikling. Bymidten liver op, befolkningstallet stiger og kulturlivet blomstrer.

Der er nu tydelig fremgang i mange lokalsamfund. Også her er lokomotivet de private virksomheder og de job, som de skaber.

5: En mangfoldighed af valgmuligheder. Danske produkter og services er efter­spurgte over hele verden.

Vores undersøgelser viser igen og igen, at vi er i toppen af det internationale produkthierarki, fordi vi tilfører produkterne udsøgt kvalitet, design, fleksibilitet og i særlig grad løser kundernes behov. Og danske produkter kommer længere og længere ud i verden.

Derfor har vi i dag en meget stor eksport, som giver os mulighed for på betalings‑­balancen at finansiere en høj import af forbrugsvarer til os danske forbrugere, som kan vælge frit blandt et kæmpe udbud fra hele verden. Uanset om det gælder biler, tøj, fødevarer eller elektronik.

Så jo, der er god grund til heppe højlydt på de danske virksomheder og deres mange medarbejdere. Og der er god grund til, at erhvervsliv og politikere i fællesskab sikrer de bedste rammer for, at fremgangen kan fortsætte til bred gavn for danskerne.

Rammes vi af tilbageslag, er der nemlig også fem gode grunde til, at det er rigtigt skidt.