2016 bliver et meget vanskeligt investeringsår

Tre ubekendte vil være afgørende for, hvordan verdensøkonomien vil udvikle sig i år. Dansk økonomi er rimelig robust, men kan komme under pres.

Kim Valentin. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I den finansielle verden, hvor alting udregnes efter matematiske formler og statistikker burde årsskiftet jo ikke betyde noget særligt. Den 1. januar er jo en dag som alle andre. Alligevel reagerer markederne på overgangen til en ny periode ved at indregne forventninger i den ene eller anden retning, når året begynder.

Det er ikke rationelt. Økonomen John Maynard Keynes skal en gang have sagt noget i retningen af, »at der er intet så forfærdeligt som en rationel investeringsstrategi i et irrationelt marked«. Det passer godt på markederne lige nu. Du kan ikke regne med noget – slet ikke forudsigelser.

Højkonjunktur eller nedtur?

Det grundlæggende spørgsmål er, om verdensøkonomien er på vej ind i en højkonjunktur, eller om en ny nedtur venter om det næste hjørne. Dette finansielle klima er ideelt for dommedagsøkonomer, og køen til at blive dén, der forudsagde den næste krise er lang. Der er en vis ære i at være den første.

Desværre kan du ikke vide, hvem du skal lytte til, når de kloge hoveder alle siger noget forskelligt. De har også en tendens til at ville overgå hinanden, for den, der fortæller den værste (eller bedste) historie, får mest plads i medierne.

Høj risiko i 2016

Det nuværende år, 2016, vil indebære en højere risiko for dig, end du har oplevet meget længe. Det kan du konstatere, fordi den risikofri rente er meget lav. Den risikofri rente er den rente, du kan få ved en sikker placering uden mulighed for tab. I øjeblikket er den risikofri rente så lav, at du ikke får noget afkast, og efter inflation taber du penge i en sikker investering.

Den risikofri rente er en god indikator på din risiko i de finansielle markeder, jo lavere den er, desto højere er din risiko. Figuren viser udviklingen i kursen på en tiårig dansk statsobligation, det er normalt et godt udtryk for udviklingen i den risikofri rente i Danmark. Jo højere kurs, desto lavere er renten, og desto højere er din risiko.

Tre udfordringer afgør udviklingen i år

Kinas økonomi: Udviklingen i Kinas økonomi bliver helt afgørende for udviklingen i 2016. Selv om USA er verdens stærkeste økonomi, så har vi for første gang set, hvor meget Kina betyder for stemningen i de finansielle markeder. Kinas vækst har drevet forventningerne til verdensøkonomien, derfor har et fald i forventningerne til Kinas økonomi skabt krise på aktiemarkederne i 2016. Det var allerede tydeligt i 2015, at Kina betyder mere end nogensinde. Udvikler der sig en generel krise i Kina i løbet af 2016, vil det uden tvivl medføre en ny nedtur for økonomien i resten af verden.

Olieprisen: Oliekrisen i Mellemøsten får også betydning i 2016. Man kan kalde den en omvendt oliekrise, fordi krisen skyldes et fald i prisen og ikke en stigning, som det var tilfældet med oliekriserne i 70erne.

På trods heraf har det indflydelse på verdensøkonomien, fordi olieprisernes fald hænger sammen med et generelt faldt i efterspørgslen på råvarer som følge af et generelt fald i produktionen. Det bliver meget spændende, om oliekrisen i øvrigt får yderligere virkning på den ustabile politiske situation i Mellemøsten.

Flygtningekrisen: Netop Mellemøsten og hele flygtningeproblematikken bliver afgørende for Europa. Som det ser ud lige nu, kommer flygtningekrisen til at skabe yderligere budgetproblemer for de europæiske lande, og det kan skubbe Europa ud en ny lavkonjunktur.

Bidrager tilstrømningen af flygtninge til et generelt bedre arbejdsudbud, der forbedrer europæiske virksomheders adgang til billig arbejdskraft, kan flygtningekrisen omvendt skabe nye vækstmuligheder på længere sigt.

Dansk økonomi står godt rustet

I Danmark ser det dog ganske fint ud. Lav rente og stabil økonomi er en ganske god begyndelse på 2016, og forventningerne til dansk økonomi er derfor gode, og der er grund til en pæn lokal optimisme. Vi kan dog ikke lukke øjnene for, at problemerne i verden også vil betyde vanskeligheder i det danske aktiemarked.

Det er altså en god idé at være særligt opmærksom på en vis risiko i 2016, så kig din portefølje igennem og reducer risikoen, hvor du kan. 2016 bliver et meget vanskeligt investeringsår.