15 år efter og frygten fylder stadigvæk: Terrorfrygt får Jyllands-Posten til at droppe kronik

I tirsdagens udgave af Berlingske-podcasten Alis integrationsland kom det frem, at frygten for repressalier har fået Jyllands-Posten til at droppe en kronik skrevet af forfatter Kåre Bluitgen. Du kan følge med i debatten i Alis integrationsland hver tirsdag kl. 13 på Berlingske.dk eller på Facebook.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg er ikke tilhænger af, at en 18-årig terrorist i Paris kan få lov til at sætte sig i chefredaktørstolen. Det, synes jeg, er ganske tragisk.«

Med de ord beskrev forfatter Kåre Bluitgen sin frustration over, at Jyllands-Posten har valgt at droppe hans kronik om udgivelsen af hans bog »De skyggefulde haver«, som er en illustreret udgave af Koranen til store børn. Han uddyber:

»De har trukket deres tilsagn tilbage pga. frygt for terror.«

Kronikken handler om, hvor svært det har været at finde tegnere til bogen - og det er fredagens angreb mod satiremagasinet Charlie Hebdos tidligere kontor, hvor en 18-årig pakistansk født mand sårede to personer alvorligt, der har fået Jyllands-Posten til at takke nej til kronikken.

»Lige nu er der en forhøjet risiko oven på det, som der skete i sidste uge i Paris. Så derfor valgte vi at takke nej til Kåre Bluitgen i den her omgang. Men det betyder selvfølgelig ikke, at vi ikke ville have trykt kronikken under andre omstændigheder,« siger opinionsredaktør Palle Weis til Netavisen Pio.

Hvordan står det til med ytringsfriheden?

Kåre Bluitgen var igennem på en telefon i Berlingske-podcasten Alis integrationsland, hvor det blev diskuteret, om ytringsfriheden er under pres. Årsagen er, at det onsdag den 30. september er 15 år siden, at Jyllands-Posten trykte de nu famøse, satiriske tegninger af profeten Muhammed. Dem, der siden har gået under navnet Muhammed-tegningerne.

En beslutning, som endte med at have menneskelige og politiske konsekvenser for Danmark. 10 år senere blev magasinet Charlie Hebdo i Paris udsat for et terrorangreb, der sendte chokbølger gennem Europa og resten af verden. Nu står vi så her 15 år senere og ser tilbage.

I tirsdagens udgave af Alis integrationsland tog værten Ali Aminali temperaturen på, hvordan det reelt står til med ytringsfriheden og retten til at kritisere eller lave satire om religion, kultur og identitet.

I studiet mente ugens gæster - skuespiller Farshad Kholghi, debatredaktør på Berlingske, Pierre Collignon, civiløkonom, debattør og foredragsholder Omar Alkhatib og debattør Christian Marcussen - at der klart er noget at bekymre sig om. Den bekymring blev stadfæstet, da forfatter Kåre Bluitgens, som gæstede programmet, udtrykte bekymring om, hvor svært det har været for ham at finde illustrationer til hans børnebog, og det faktum at Jyllands-Posten har droppet hans kronik grundet risikoen for en potentiel terrortrussel.

Pierre Collignon, der tidligere har været tilknyttet Jyllands-Posten, og som var en del af redaktionen, da Muhammed-tegningerne blev trykt, mener, at alle i medieverdenen bliver nødt til, at forholde sig til den potentielle trussel. Men Pierre Collignon fastholder, at det er vigtigt at trykke religionskritiske indlæg og satire, hvis det giver mening. Han påpeger, at ytringsfriheden er for vigtig til at blive tilsidesat pga. frygt og følelser. Den refleksion er skuespiller Farshad Kholghi enig i, der mener, at angsten har lagt sig over hele medieverdenen. Han har selv mærket det personligt og tror ikke, at det vil ændre sig foreløbigt.

Varsom med ytringer

I løbet af debatten kom panelet også ind på nyere undersøgelser, som viser, at ytringsfriheden har det fint i Danmark, men halter gevaldigt hos ikke-vestlige indvandrere i Danmark. Faktisk står det så skidt til, at mange - især unge - mener, at religionskritik burde forbydes. Men betyder det, at vi fremadrettet altid skal være påpasselige hvis medier, debattører, skuespillere eller politikere udtaler sig eller vil trykke religionskritisk satire, fordi denne gruppe kan føle sig krænket?

Hvis du spørger Omar Alkhatib, civiløkonom, debattør og foredragsholder, så vægter han respekt til andres følelser og tilknytning til deres religion højt. Han kan ikke genkende det trusselsbillede, der konstant bliver malet af medier og politikere. I hvert fald ikke det billede, at almene muslimer tyer til trusler og vold. Ifølge Omar skal man altid være varsom med sine ytringer, men han mener, at religionskritik er berettiget, så længe det gøres respektfuldt. Christian Marcussen, leder og debatør, mener, at man ikke bare kan tilsidesætte ytringsfriheden, fordi nogle føler sig krænket. Han mener at religionskritik er vigtig og burde respekteres. Også selvom at det kan gøre ondt.

Lyt med eller se seneste afsnit af Alis Integrationsland her.

I studiet er skuespiller Farshad Kholghi, debatredaktør på Berlingske, Pierre Collignon, civiløkonom, debattør og foredragsholder Omar Alkhatib og debatør Christian Marcussen.

Du kan finde flere afsnit af Alis integrationsland i Podimo-app'en til din telefon eller her.