Området er skønt, men her er for få danskere

Familien Athar Javed har boet otte år i Tingbjerg. Den går ind for mere overvågning, for det øger trygheden i deres bydel, som de mener fortjener et bedre rygte.

Hele familien Athar Javed i sofaen: Fra venstre Imam, Mariam, Dawud, Afshan, Hajra og Muhammad. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Når talen falder på synligt politi og videoovervågning, har Muhammad Athar Javed kun én kommentar: »I love it«.

For jo mere politi og overvågning, jo mere trygt føles det at bo i Tingbjerg, og så får beboerne lyst til at komme ud, at gå aftenture og bruge boligområdets mange tilbud. Muhammad Athar Javed, hans kone Afshan og deres fire børn har boet i deres tre-værelses lejlighed i Tingbjerg i præcis otte år. Og hvis navnet virker bekendt, er det fordi Muhammad, som forsker på Københavns Universitet og ofte udtaler sig som ekspert i medierne om forholdene i Pakistan, Iran og Afghanistan.

Afshan læser til socialrådgiver og er om et år færdig med sin uddannelse på Den sociale Højskole. En følge af den aftale parret indgik, da de blev gift, om at de begge skulle uddanne sig, men én ad gangen.

»Så nu er det mig, der laver mad, så Afshan får tid til at læse,« siger Muhammad.

At familien endte i Tingbjerg, er en tilfældighed. Før boede de i en del af et hus i Valby, som de var nødt til at flytte fra.

Muhammad Athar Javed peger på flere positive ting ved at bo i Tingbjerg: »Beliggenheden tæt på byen, hvor jeg arbejder, og hvor børnenes skole og Den sociale Højskole ligger, sparer os for meget tid og udgifter til transport, vi har søde naboer, der er en legeplads på plænen lige uden for vores vinduer, så vi kan holde øje med børnene oppe fra lejligheden, og så bor Afshans mor tæt på,« siger Muhammad.

Familien bruger også Tingbjergs bibliotek og den nærliggende Utterslev Mose meget.

»Det er et fantastisk naturområde, hvor mange går tur eller løber. Man bliver glad af at komme der,« siger han.

De er kede af, at folk uden for Tingbjerg generelt har en negativ opfattelse af bydelen. For det påvirker beboerne, som selv bliver i tvivl om det sted, de bor og kan sætte en negativ spiral i gang. Derfor håber Afshan og Muhammad, at det løft, som Tingbjerg har været i gennem, kan bryde den udvikling.

»For her er jo skønt for børnene med grønne områder og masser af legekammerater,« siger Afshan.

Afshan og Muhammad har valgt at lade deres børn gå i en privatskole for børn med pakistanske rødder, og efter sommerferien begynder deres ældste datter Mariam i 7. klasse på Zahles Gymnasieskole. For deres børn skal have de bedste uddannelsesmuligheder, og de mener ikke, at børnene kan få det på Tingbjerg Skole.

Afshan savner mest danske familier i bydelen:

»Vores børn leger med børn fra hele verden, men ikke så mange danske, og de møder heller ikke så mange i skolen. Så deres kontakt til danskere er begrænset, og jeg vil gerne have, at de lærer, hvordan man opfører sig i danske familier, men heldigvis har vi mange danske venner,« siger hun.

Muhammad forelskede sig hovedkulds i Afshan, da han for 15 år siden var på besøg i Danmark fra Pakistan og mødte hende på en lokal TV-station, hvor hun var vært. Derefter fulgte lange samtaler med først hans forældre og derefter hendes, før ægteskabet var en realitet. Siden har han uddannet sig i England og arbejdet i Canada, men har nu lovet Afshan, der flyttede hertil fra England som fem-årig, at blive i Danmark.

Om de bliver boende i Tingbjerg, ved de ikke:

»Vi har hårdt brug for mere plads, og om det bliver her eller et andet sted, ved vi ikke endnu,« siger Muhammad.