Håndboldherrernes gulddans

Danmark og især Mikkel Hansen og Mathias Gidsel bliver svære at danse med for modstanderne i de kommende kampe. De spiller begge af en anden verden. Også i fredagens femmålssejr over Portugal.

Mathias Gidsel og Portugals Andre Gomes under håndboldkampen mellem Danmark-Portugal til OL i Tokyo , fredag den 30. juli 2021.. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den dansk-færøske rotriumf udeblev. Sverri Sandberg Olsen forlængede den færøske nationaldags festligheder til langt ud på natten i håbet om en medalje til Danmark og øerne højt mod nord i singlesculler. Men nej, en bådspids, som er en aldeles brugbar måleenhed på de kanter, skilte Sverri Sandberg fra bronzemedaljen.

Anne Marie Rindom fejlede fuldstændig i sine sidste to indledende sejladser i Laser Radial med en 26.-plads og en diskvalifikation i den sidste, som sidenhen viste sig ikke at skulle have været netop det, men man omsejler ikke af den grund. Så sportschefens klichévending torsdag om ikke at sælge skindet, før bjørnen er skudt, skulle vise sig at holde stik.

Rindom fører dog stadig samlet med syv point inden søndagens medal race, hvor pointene tæller dobbelt, en fjerdeplads i den sejlads skulle være nok, så der er guldhåb endnu. Jonas Warrer og Jacob Precht Jensen ligger samlet nummer fire efter ni af 12 indledende sejladser inden medal race i 49er.

Guldvinderen på 50 meter fri, Pernille Blume, svømmede sig sikkert i semifinalen på næsthurtigste tid, mens også Julie Kepp Jensen kom med blandt de 16 semifinalister i 14.-bedste tid. En blandet individuel landhandel, to i 49eren, på sjettedagen af OL. Blumes sikre semifinaleplads blev suppleret af guldglans fra de danske håndboldherrer.

Pernille Blume fejrer, at hun har svømmede sig videre til semifinalerne i 50 meter fri til OL i Tokyo. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gregory Bull.

Medmindre, der er stor niveauforskel på de to grupper, og det er der på sin vis i udgangspunktet med Frankrig, Norge, Spanien og Tyskland i gruppe A, mens Danmarks sværeste modstandere i gruppe B hedder Egypten, Portugal og Sverige.

Egypten er ordnet med overlegent flueben, og fredag stod Portugal for tur i en offensiv magtdemonstration af det danske mandskab. Godt nok kneb det i forsvaret, der også lige skulle rette ind efter Lasse Anderssons skade i forrige kamp, og han har været vigtig i både forsvar og kontrafase siden VM-triumfen i februar.

I hvert fald en af grundene til, at Portugal fik lov til score 19 mål i første halvleg. En anden var, at danskerne dækkede for defensivt og passivt, men det fik de rettet op på i anden halvleg. Og så skal vi vist lige have med, at Danmark gik til pausen med 20 scoringer, så det var en spinkel dansk føring, der overordentlig hurtigt blev afløst af ro i maven hos seere og givetvis også trænerbænken.

Landstræner Nikolaj Jacobsen gik mere aggressivt til værks i et 5:1-forsvar, så Kevin Møller også fik lettere ved at tage fra i kassen, og danskerne holdt Portugal nede på ni scoringer, mens de selv lavede 14 i den anden ende og dermed en sikker femmålssejr på 34-29.

Nicolaj Jacobsen har været landstræner for det danske herrelandshold i håndbold siden 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS.

Historier i historien var der nok af. Først og fremmest brændte Mikkel Hansen et straffekast. Hallo! Nå men 16 på 17, er det vist indtil nu, går vel også an. Og vi skal vist også lige have med, at Mikkel Hansen undervejs passerede rekorden for flest scorede mål ved OL igennem tiderne, da han passerede den sydkoreanske legende Yoon Kyung-shins, der også i den tyske Bundesliga har scoret flest mål i historien, tidligere rekord på 127 mål.

En lidt ligegyldig milepæl set i den store sammenhæng, hvor det i håndbold først og fremmest handler om holdet og det individuelle bidrag til det, der tæller. Det gør straffekastene selvfølgelig også, som udgjorde en del af Mikkel Hansens ni scoringer mod Portugal, men hans indspil til stregen og sammenspil med den i lynets hast etablerede verdensstjernespiller i skikkelse af Mathias Gidsel, er ganske enkelt uovertruffen.

Og det er Mathias Gidsel også i sine både individuelle og kollektive præstationer, hvor han fordeler sine gennembrudsscoringer og mål udefra nogenlunde ligeligt med assister til Mikkel Hansen eller Jacob Holm. Mod Portugal syv mål og så kan du selv doble op. Det kan dælme ikke vare mange måneder efterhånden, at GOG kan blive ved med at holde på det vestjyske slangemenneske. Vi er oppe på PSG-, Barcelona-, Kiel-hylden her.

GOG har i foråret forlænget kontrakten med ham, så der er kroner i kassen i det sydfynske lige pludselig. Mange af dem. Og igen et produkt af det akademisamarbejde GOG har med Skolerne i Oure, hvor Gidsel slog sine folder i fem år. 22 år gammel og så komplet en højre back har vi aldrig før set i dansk håndbold.

Nu gælder det sidste gruppekamp på søndag mod Sverige, som danskerne blot slog med en enkelt i optakten til OL, men svenskerne har underpræsteret ved legene. Fredag tabte de til Egypten, slog kun Bahrain med én, Japan med to og Portugal med én, så danskerne kan med en langt bedre målscore nøjes med uafgjort i søndagens opgør for at vinde gruppen og for at krydse over og møde nummer fire fra gruppe A i kvartfinalen. Sandsynligvis Tyskland.

Lige nu er det svært at få øje på ret mange andre end Frankrig til at byde Danmark op til dans. Og når først, der må danses, så har makkerparret Mikkel Hansen og Mathias Gidsel i den grad pudset lakskoene til topkarakterer hos dommerne. Som vi tilbagelænede blot kan nyde herhjemme foran skærmen …