Først nægtede de norske kvinder at spille i trusser. Nu gør de tyske OL-gymnaster oprør

Søndag droppede de kvindelige tyske OL-gymnaster de benløse trikoter til fordel for en langbenet model. Ligesom flere kvindelige atleter vil de selv bestemme over deres påklædning.

Den tyske gymnast Elisabeth Seitz under OL i Tokyo. Det tyske holds dragter afviger markant fra dem, de andre hold bærer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mike Blake/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De stenbesatte gymnastikdragter funklede om kap i spotlysenes skær. Men hvor de fleste dragter stoppede ved hofterne, skilte ét hold sig ud.

Ved søndagens OL-kvalifikation bar de kvindelige tyske gymnaster nemlig beklædning, der dækkede væsentligt mere af kroppen, end hvad der er normalt i gymnastikverdenen. Den almindelige, benløse trikot var erstattet med en model, hvor stoffet strakte sig ned til gymnasternes ankler.

Dermed tilslutter gymnastikholdet sig flere kvindelige atleter, der selv vil bestemme, hvilken type tøj de konkurrerer i.

»Det handler om, hvad der føles behageligt. Vi ville vise, at alle kvinder, alle, selv skal bestemme, hvad de skal have på,« siger gymnast Elisabeth Seitz til CNN.

Kim Bui, Pauline Schaefer og Elisabeth Seitz i langbenede dragter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mike Blake/Reuters/Ritzau Scanpix.

Den tyske gymnast understreger samtidig, at det ikke betyder, at de tyske gymnaster vil afholde sig fra at bære den klassiske trikot ved fremtidige konkurrencer:

»Det er en beslutning, vi tager fra dag til dag, baseret på hvordan vi har det, og hvad vi har lyst til. På konkurrencedagen beslutter vi, hvad vi vil have på.«

Første gang de tyske gymnastikkvinder bar dragterne, var i april ved europamesterskaberne i idrætsgymnastik i Schweiz.

I den forbindelse udtalte det tyske gymnastikforbund, at dragterne var ment som en protest »mod seksualisering« i sporten.

Pauline Schaefer på balancebommen under OL i Tokyo. Fold sammen
Læs mere
Foto: How Hwee Young/EPA/Ritzau Scanpix.

Nogle shorts er for lange – andre for korte

Det er ikke imod nogen regler, at gymnastikdragterne dækker halve eller hele ben – i hvert fald ikke så længe farven passer til resten. Alligevel er den mere tildækkede beklædning hidtil næsten kun blevet brugt af religiøse årsager.

Mod reglerne var det til gengæld, da det kvindelige norske strandhåndboldlandshold under EM i forrige uge havde skiftet bikinitrusserne ud med shorts. Shorts ikke ulig dem, deres mandlige kolleger bærer.

Det norske håndboldforbund fik en bøde af det europæiske håndboldforbund på godt 11.000 kroner for ikke at overholde reglerne, som er defineret af det internationale håndboldforbund.

Den beslutning er sidenhen blevet debatteret vidt og bredt. Så sent som søndag meldte en lettere uventet stemme sig i koret af kritiske røster.

Der er tale om den amerikanske popstjerne Pink, som tilbyder at betale bøden.

»Jeg er meget stolt af det norske kvindelige strandlandsholds protest mod de yderst sexistiske regler for deres »uniform«. Det europæiske håndboldforbund burde få en bøde for sexisme. Godt gået, kvinder. Jeg vil med glæde betale jeres bøde. Fortsæt det gode arbejde,« skriver Pink på Twitter. Om nordmændene takker ja, vides ikke.

Samme dag, som de norske håndboldkvinder spillede i shorts, der var for lange, fik en anden kvindelig atlet besked på, at hendes var for korte.

Den walisiske paralympiske løber Olivia Breen kunne nemlig på Twitter fortælle, at hendes valg af benklæder ved det engelske atletikmesterskab var blevet genstand for kritik.

Breen, som skal repræsentere Storbritannien ved De Paralympiske Lege i Tokyo i august, fik af en medarbejder at vide, at hendes løbeshorts var »for korte og upassende«.

»I har ingen ret til at sige, hvad jeg kan og ikke kan have på,« sagde hun i et interview med CNN. Den slags kommentarer kan »ødelægge selvtilliden og selvværdet hos yngre kvindelige atleter«, tilføjede hun.