Endnu en dag med dansk drama og medaljer ved OL

Endnu en dag med dansk drama og medaljer ved OL i Tokyo. Kajakroeren Emma Aastrand Jørgensen fik bronze om halsen, mens 4.000-meterholdet i cykling onsdag kan vinde guld eller sølv. Og håndboldherrerne er sikre på mindst en bronzekamp.

Danmarks sjette medalje i Tokyo blev vundet af Emma Aastrand Jørgensen i 200 meter enerkajak. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kiyoshi Ota/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske håndboldherrer fik for alvor vendt kajakken i OL-kvartfinalen mod Norge efter det ligegyldige nederlag til Sverige forleden. Og der var ikke det store at sige til, at landstræner Nikolaj Jacobsen gik i offensiven mod det danske pressekorps og kaldte det nærmest respektløst, at medier havde forsøgt at skabe en negativ krisestemning efter en kamp, der ret beset ikke var andet end træning for danskerne.

Da det virkeligt gjaldt, lagde de danske herrer sig stille og roligt på det niveau, de havde vist i det øvrige gruppespil frem til Sverige-nederlaget, som alligevel gjorde danskerne til vinder af gruppen. Norge havde reelt aldrig en chance i den kvartfinale. Jo, de slog fra sig i løbet af første halvleg, som på papiret eller resultattavlen tog sig langt tættere ud, end tilfældet var. Mest fordi danskerne brændte alt for meget og måtte nøjes med 13-12 ved pausen.

To udvisninger

På dette tidspunkt havde verdensstjernen Sander Sagosen allerede raget to udvisninger til sig, så han skulle vare sine tacklinger resten af kampen. Problemet for nordmændene var vel i højere grad, at han tromlede videre på egen hånd. Den tid er efterhånden forbi, hvor enkeltmandspræstationer afgør håndboldkampe. Det skulle da lige være en målmand. Eksempelvis af Niklas Landins’ kaliber.

Selvom han ikke fik fat i meget før pausen, havde Nikolaj Jacobsen tålmodigheden med Landin, hvor andre nok ville have taget ham ud, inden han pillede brodden af de norske skytters gennembrud. Det kræver også sin træneris i maven, men netop forskellen på Sagosen og hans i verdensklassestatus danske pendant, Mikkel Hansen – de to har spillet sammen i Paris i flere sæsoner – er Hansens øje for det kollektive spil. For sine assister og det generelle overblik over offensivens tilstand. Sagosen mener, at han skal og kan afgøre det hele selv.

Mikkel Hansen spillede ikke en af sine største kampe, men scorede alligevel sine otte kasser samtidig med en iscenesættelse af den uimodståelige playmaker i Jacob Holm, Mathias Gidsel og Mads Mensah, da sidstnævnte kom ind, efter at Gidsel havde fået én på hovedet. Tre torpedohug op i krogen fra Flensborg-spilleren, mens Sagosen busede igennem, ofte med uforrettet sag i den anden ende, og jo, han scorede da otte mål ligesom Hansen, men hans holdkammerater langt færre end Hansens og ej heller med Sagosens hjælp.

Femmålsmargin

Danskerne fik solidt dæmmet op for ham i forsvaret og efter pausen, også nogenlunde Harald Reinkind på højre back, og så trak de ellers stille og roligt fra til en femmålsmargin, der et par gange var nede på tre, men Jacob Holm og for en gangs skyld en lidt mere menneskelig Mathias Gidsel, som alligevel scorede fem og lagde presset, var i det legehumør, som lige præcis Mikkel Hansen elsker at tage del i. Kreativt, kraftfuldt og lidt krøllede tanker fra trænerbænken oveni, og sejren kom aldrig i fare. I sidste ende med seks måls forspring og cifrene 31-25.

Det var første gang i slutrundesammenhæng, Danmark stod over for Norge siden VM-finalesejren i Boxen i 2019. Danskerne har fremdeles kun tabt én kamp til nordmændene i en slutrunde, i den første kamp i netop Norge ved EM i 2008. Danmark vandt så resten for at ende som europamester.

Nu venter semifinalen torsdag og kampen om at komme i finalen for at forsvare OL-guldet mod Spanien, der slog Sverige 33-30, selvom svenskerne langt inde i anden halvleg var foran 29-25. Og altså tabte den sidste del af kvartfinalen hele 8-1.

Der udbrød ikke ligefrem landesorg hos vores norske naboer, da herrelandsholdet røg ud. Deres kvindelige udgave er stadig suveræne og møder Ungarn i kvartfinalen onsdag.

Tirsdagens helt store forsidebasker, der afstedkom den vanlige nationale kommentatorfalset, stod hækkeløberen Karsten Warholm for, da han på det olympiske stadion kom under den magiske tid 46,00 sekunder i 400 meter hæk og vandt guld til Norge i tiden 45,94.

Italien venter

Ovre på velodromen, hvor rytterne i 4.000 meter holdforfølgelse også kører med noget, der minder om en aerodynamisk miniaturekajak på hovedet, kan det da nok være, at de danske storfavoritter til guldet fik brug for at vende kajakken ved skrivebordet, da de på dramatiske vis styrtede kort før mål.

Førstemanden, Frederik Rodenberg, gav den fuld gas og koncentration ved at kigge ret ned foran sig, og han opdagede ikke, at han var i færd med at indhente bageste brite med en omgang, og så røg han ellers i brædderne.

De danske ryttere lå på dette tidspunkt til endnu en verdensrekord, men hvad der var langt vigtigere, undgik de efter en pinefuld halv times ventetid at blive diskvalificeret og blev erklæret vindere af semifinalen mod Storbritannien. Kampen om guld og sølv bliver mellem Danmark og Italien onsdag formiddag klokken 11.06. Frem med remoten.

Kajak-lingo

Nå ja, al den kajak-lingo netop fordi, at også Emma Aastrand Jørgensen i 200 meter enerkajak vendte sin, inden hun drog hjemover til OL-lejren. Men først efter, at hun var kommet over målstregen og det med en bronzemedalje om halsen. Dermed Danmarks sjette medalje i Tokyo. Hun var en endda en smule skuffet, for Emma Aastrand havde blot 16 tusinddele af et sekund op til sølvmedaljen. Jo knapt nok lige på en bådsspids …