Dansk OL-opvisning i Tokyo

Acceptabel dansk førstedag ved OL i Tokyo. Jakob Fuglsang kunne dog ikke leve op til sin sølvmedalje i landevejsløbet i Rio for fem år siden. De danske håndboldherrer i ren opvisningsstil.

Danmarks Mikkel Hansen, Jacob Holm og Johan Hansen efter en overbevisende sejr ved første OL-kamp mod Japan. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

The show must go on, selvom netop den danske landstræner i herrehåndbold Nikolaj Jacobsen i bestemte vendinger har givet udtryk for, at det ikke burde være fortsat i Tokyo. Først og fremmest på grund af pandemien og et farveløst restriktions-OL uden tilskuere. Men også i en kritik af, at hans spillere har været igennem et vanvittigt program med komprimerede klubturneringer, Champions League og VM-slutrunde.

Men showet fortsætter og fortsatte i den grad i Danmarks åbningskamp mod OL-værterne fra Japan. 5-0 efter fem minutter, 19-6 efter 20 og 25-14 ved pausen, der nærmest tog sig ud som det endelige resultat på en håndboldkamp, men der resterede en halvleg og de endegyldige cifre 47-30.

Man ved aldrig helt med en OL-værtsnation i håndbold på asiatiske eller sydamerikanske breddegrader, der har det med at bure sig selv inde i fire år, hente en europæisk træner, og komme ud i den anden ende med som en kompetitiv størrelse, der kan overraske alt og alle.

Det kunne Japan med islandsk træner i spidsen ingenlunde, og åbningskampen for Danmarks vedkommende var afgjort efter et kvarter. Med store præstationer af blandt andre Jacob Holm og Mikkel Hansen eller velsagtens hele holdet, for det er svært at falde igennem i sådan en kontekst, hvor styrkeforholdet er så udtalt, som tilfældet var.

Dermed kunne Nikolaj Jacobsen da diske op med den positive del af sine planer for OL, som han gav udtryk for til DR umiddelbart efter kampen:

»Vi ville ind og begejstre folk og underholde folk hjemme i stuerne. Og vi fik vist noget god håndbold.«

Til gengæld understregede han, at han ikke fik så mange svar på, hvordan holdet står i turneringen. At han må vente til på mandag med en mere kursfast strømpil, når Egypten er på plakaten. Egypterne slog overraskende Portugal med så overbevisende cifre som 37-31 i deres åbningskamp, mens Sverige i Danmarks gruppe B måtte kæmpe voldsomt med det og blot en étmålssejr over Bahrain.

Nikolaj Jacobsen ved Danmarks første OL-kamp REUTERS/Susana Vera Fold sammen
Læs mere
Foto: SUSANA VERA.

En dansk sejr mere og kvartfinalen er i hus, da fire af de seks hold i puljen går direkte i knock out-kampe, og det er lige før, at det er bedre at spare på kræfterne, for da man krydser med gruppe A’s fire bedste, 1 mod 4 og 2 mod 3 i kvartfinalerne, er der kun store nationer at løbe ind i.

De fire første i gruppe A lige nu: Frankrig, Norge, Spanien, Tyskland. Så hvis man afviklede kvartfinalerne i morgen, stod den på Tyskland, da Danmark fører sin gruppe på målscoren over Japan. Det er ikke pest eller kolera, og tyskerne er velsagtens den svageste af de fire nævnte, men stadig en overkommelig vej i gruppen og en svær sidste forhindring, inden man er sikret medaljekampe med en vundet kvartfinale.

En anden af landstrænerens agendaer som favorit, den rolle er svær at løbe fra som forsvarende olympisk mester og dobbelt verdensmester, er for en gangs skyld at levere to store resultater på stribe. Det har været holdets akilleshæl de sidste 20 år. For de færreste har naturligvis glemt det fiasko-EM i Sverige, der sidste år sneg ind imellem de to VM-titler.

Lørdagens andet og sportslig væsentlige omdrejningspunkt var naturligvis landevejsløbet i cykling. Med nok så afdæmpede forventninger til den forsvarende sølvvinder fra Rio, Jakob Fuglsang. For det var ham, der igen indtog kaptajnsrollen på et decimeret hold i forhold til antallet i VM-udgave.

Fuglsang var flankeret af Michael Valgren, Christopher Juul og Kasper Asgreen. De sidste tre kunne ikke overtage rollen på en bjergrig rute. Fuglsang havde kørt et total anonymt Tour de France som forberedelse, som han endda forlod en dag i utide med sygdom, og han havde udtalt, at han fortrød sit tidlige andet corona-vaccinationsstik. I hvert fald har han ikke kørt godt siden.

Fuglsang var da heller ikke i stand til at tage sidste stik, da finalen udspillede sig på lørdagens rute. Ej heller at forsvare sin sølvmedalje, men han kørte rent faktisk et overraskende flot landevejsløb, hvor han sad med favoritterne og endda prøvede at køre solo 25 kilometer før mål. Han måtte dog melde pas og slippe, mens de formstærkeste Tour-ryttere tog over.

Jakob Fuglsang var i aktion lørdag, men kunne ikke leve op til sin sølvmedalje i landevejsløbet i Rio for fem år siden. Reuters/Tim de Waele Fold sammen
Læs mere
Foto: Tim de Waele.

Med Equadors Richard Carapaz øverst på podiet, Wout van Aert fra Belgien næstøverst og Tour-vinder Tadej Pogacar på bronzepladsen. Tre af de allerstærkeste Tour-ryttere, hvoraf de to var på podiet, mens van Aert var bedste allroundrytter i det franske. Den eneste manglende podiemand var dansk, men deltog slet ikke.

To’eren i Tour de France, Jonas Vingegaard, havde selv meldt afbud, og så er den diskussion ikke ret meget længere, om end den fortsatte lystigt på sociale medier. Faktum var og blev en acceptabel 12.-plads til Jakob Fuglsang.

Nå ja, så vandt Viktor Axelsen sin første badmintonkamp ved OL. Det bliver næppe den sidste.

Viktor Axelsen mødte Østrigs Luka Wraber i første kamp. REUTERS/Leonhard Foeger Fold sammen
Læs mere
Foto: LEONHARD FOEGER.