Anne-Marie Rindom smiler fra øre til øre. Og alligevel opstår der også et tomrum, lyder det fra tidligere OL-guldvinder

Det er ligesom at være færdig med en meget hård eksamen – sådan beskriver den dobbelte OL-guldvinder i sejlads Jesper Bank følelsen af at have vundet. Han forudser, at der vil gå flere uger, før det rigtig går op for Anne-Marie Rindom, hvad det er, der er sket.

Efter en medaljesejlads, der med danske øjne var en tand mere spændende, end man kunne have håbet, lykkedes det for Anne-Marie Rindom at blive olympisk mester i laser radial ved OL i Tokyo. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carlos Barria/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det, hun har kæmpet for i så mange år, er pludselig sket. Og selvom man som guldvinder smiler fra øre til øre, så er der også et tomrum.

Sådan lyder det fra én OL-guldvinder om en anden.

Efter en nervepirrende medaljesejlads søndag morgen dansk tid stod det klart, at danske Anne-Marie Rindom er olympisk mester i laser radial ved OL i Tokyo.

»Det her har jeg drømt om, siden jeg blev født!« lød det fra en storsmilende Anne-Marie Rindom, stadig til vands, kort tid efter sejren.

»Det er jo det, man sætter næsen op efter otte eller ti år forinden. Det er en kæmpe forløsning,« lyder det fra Jesper Bank.

Han må om nogen vide det. Hele to gange har den danske sejlsportsmand stået øverst på det olympiske podium efter at have vundet medaljer i bådtypen Soling, som er en trepersoners kølbåd.

Jesper Bank hev guldmedaljer hjem fra Barcelona i 1992 og Sydney i 2000. Derudover blev det til bronze i Seoul i 1988.

Skipper Jesper Bank (i midten) og gasterne Thomas Jacobsen (tv.) og Henrik Blakskjær (th.) jubler over OL-guldet i soling ved OL i Sydney i 2000. Arkivfoto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere

»Anne-Marie Rindom har på vejen vundet bronze ved OL i Rio og har hele tiden været ærlig om, at hun meget gerne ville vinde guldmedaljen. Det her er kulminationen af 12 års benhårdt arbejde,« siger Jesper Bank.

Et efterfølgende vakuum

OL-veteranen har fulgt Anne-Marie Rindom meget tæt under legene i Tokyo. Han kender hende godt, ved hvad hun står for og har tidligere talt med hende, blandt andet under en træningslejr på Lanzarote.

»Jeg synes, hun har gjort det helt fænomenalt. Hun var så langt foran indtil forleden, at det er lige før, det var legendarisk,« siger den erfarne medaljevinder.

Fredag skrumpede Rindoms forspring markant efter en decideret mareridtsdag. Først sluttede hun på en 26- plads, og i den efterfølgende sejlads endte hun med at blive diskvalificeret.

Derfor var dagens medaljesejlads en tand mere spændende, end man med danske øjne kunne have håbet.

»Hun snublede, men var alligevel foran, Og det siger noget om, hvor gode hendes første dage har været, at hun stadig kan føre efter det. Det er fordi hendes forberedelse er så exceptionelt god,« siger Jesper Bank.

Ifølge ham vil der sandsynligvis gå flere uger, før det sådan rigtigt går op for Anne-Marie Rindom, hvad der er sket.

»Lige nu og i morgen vil hun sikkert tænke 'hold da kæft – hvordan gik det til?' Men heldigvis har hun en masse folk omkring sig, der har hjulpet hende, som hun kan dele det med,« siger Jesper Bank.

Han bemærker, at de efterfølgende dage kan komme til at virke lidt tomme.

»Det er vel lidt sådan, man får det. Man går og smiler fra øre til øre, og så er der alligevel sådan et vakuum, hvor man ikke rigtig ved, hvad morgendagen bringer. Man står bare ud af sengen, og der er ikke rigtig noget, man skal.«

Da Jesper Bank selv stod på den højeste skammel og så Dannebrog rejse sig, stod han mest af alt bare og pustede ud.

»Det er ligesom, når du går ud fra en meget hård eksamen. Så har du ingen tanker i hovedet. Du har lyst til at feste, men du er også udmattet. Det tror jeg, Anne-Marie Rindom er. Men adrenalinen skal nok holde hende på benene i et døgn eller to,« siger Jesper Bank.

God tid til at ødelægge det inde i hovedet

Sejlads er en sport, hvor der er rigtig god tid til at tænke.

Sådan lyder det fra Christine Storm Lassen, tidligere Kristine Roug, som tog OL-guldet i europajolle i Atlanta i 1996.

»I skiløb, som jeg også har konkurreret i, har du ét minut. Så er det slut. Men i sejladsen skal du være klar i hovedet i længere tid,« siger den tidligere sejler og fortsætter:

»Der kan du så nå at tænke på alle de ting, der giver dig et boost, eller alle de ting, der gør dig pissenervøs. Der er rigtig god tid til at ødelægge det inde i hovedet.«

Christine Storm Lassen, tidligere Kristine Roug, vandt OL-guld i europajolle i 1996. Arkivfoto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

I sejlsport er der plads til fejl, for heldigvis laver alle de andre også fejl, fortæller Christine Storm Lassen.

»Det er virkelig tydeligt med Anne-Marie Rindom. Hun vinder, fordi hun har lavet færrest fejl, og det er virkelig flot. Det er sådan, man er en god sejler, og det har jeg kæmpe respekt for.«