Trump gambler igen: Huawei kan blive en del af handelsaftalen

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Foto: CARLOS BARRIA

Godmorgen og velkommen til dagens overflyvning af de vigtigste erhvervsnyheder.

1
Fagforeningsboss og grønne industrichefer i fælles opråb til politikere: Klimaindsats skal også kaste vækst og job af sig

Klimaløsninger og grøn omstilling handler ikke kun om at stille ambitiøse mål og gøre Danmark klimaneutralt. Det handler også om at omsætte indsatsen til nye job og vækst,

Sådan lyder det fra fire danske industrivirksomheder og formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard, i dagens Berlingske.

De mener, at der er behov for, at politikerne skruer op for investeringerne i forskning og udvikling inden for klimaløsninger og det grønne område, og at politikerne sætter sig sammen med arbejdsmarkedets parter og finder ud af, hvordan vi bedst kan sikre, at klimaindsatsen og investeringerne omsættes til grønne job i Danmark.

»Vi har en meget stor grøn sektor i Danmark i dag, og vi er nogle af de førende i verden, når det gælder ambitiøse klimamål og grøn produktion. Men det er ikke nok at tale om det. Der skal noget mere handling bag, både blandt politikerne herhjemme og i Bruxelles,« siger Morten Dyrholm, viceadministrerende direktør i vindmøllegiganten Vestas.

Han bakkes op af topcheferne fra Rockwool, Grundfos og Danfoss. De fire virksomheder er en del af den grønne tænketank Concitos initiativ »Danmark som grøn vindernation«.

2
Efter skandalesager: Danske storbanker forstærker forsvarsmur mod kriminelle

De danske banker vil for alt i verden undgå at ende i den penible situation, som Danske Bank er havnet i efter skandalen om hvidvask. Derfor arbejder bankerne på at gøre deres mure endnu tykkere, således at antallet af mistænkelige forsøg på økonomisk kriminalitet reduceres markant.

Det skriver Berlingske fredag.

»Vi overvejer lige nu yderligere stramninger af vores procedurer specielt i forhold til de personer, der ikke er kendt af banken i forvejen, når de ønsker at etablere et erhvervskundeforhold til os,« siger Niels Bang-Hansen, chef for danske erhvervskunder i Danske Bank.

»For selv om vi i de seneste år har gjort rigtig meget for at sikre, at vi ikke bliver misbrugt til hvidvask og anden finansiel kriminalitet, så bliver de kriminelle også hele tiden dygtigere,« tilføjer Danske Bank-chefen.

Siden årsskiftet har Jyske Bank afvist at tage nye virksomhedskunder ind, hvis de ikke har en revisor. Graden af revision aftales med kunden, og undtagelse fra kravet om revisor gives kun over for kunder, som banken kender rigtig godt.

Baggrunden for indførelsen af kravet om revisor er en intern opgørelse af underretninger til Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, populært kaldet Bagmandspolitiet, i 2018.

Ud af 625 selskaber, der udførte mistænkelige transaktioner igennem Jyske Bank, som banken underrettede Bagmandspolitiet om, var de 622 selskaber uden revisor. Læs mere her.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Trump kommer med åbning til Huawei – kan blive del af handelsaftale

Huawei kan blive en del af en større aftale, der kan stoppe den handelskrig, der er mellem Kina og USA lige nu.

Sådan lød det fra den amerikanske præsident Donald Trump natten til fredag dansk tid, uden at han dog blev mere konkret. Men det kan betyde, at Huawei fremover alligevel kan benytte for eksempel Android og Googles tjenester.

Donald Trump holder dog stadig fast i, at han anser Huawei for at være »meget farlige«, og USA vil efter alt at dømme stille nogle forholdsvis hårde betingelser til Huawei og Kina i en sådan endelig aftale.

Huawei kom tidligere på ugen på USAs sorte liste over selskaber, der ikke må benytte amerikansk teknologi uden godkendelse af de amerikanske myndigheder. Det sker af nationale sikkerhedsmæssige årsager, men mange anser det også som en måde at stække Huaweis voksende dominans inden for netværk og mobiltelefoner.

Kort tid efter, at Huawei blev blacklistet af USA, oplyste Google, at Huawei ikke kunne få lov at bruge Android og Googles mange tjenester og samtidig annoncerede en række selskaber, der leverer vigtige patenterede komponenter til Huawei, at de også stopper samarbejdet med Huawei.

Det bør investorerne holde øje med

Her er tre ting, som Nordnets investeringsøkonom Per Hansen følger med i fredag:

  • Mærsk aflægger sit kvartalsregnskab. Efter en forsigtig aktiestart på året, var aktien kommet op i gear. Den seneste uro om en handelsaftale har dog fået Mærsk helt ned på jorden igen og tilbage til start. Der er økonomisk bedring i vente, men Mærsk lider stadig under, at fragtraterne er for lave til, at det er rigtig sjovt at være investor og selskab.
  • Går Theresa May i dag af som britisk premierminister? Det er dagens store politiske spørgsmål. At dømme efter svagheden i det britiske pund er der noget, som kunne tyde på det. Det er ikke kun for eller imod Theresa May, som afgør pundets skæbne, men især hvem der kunne tænkes at efterfølge hende?
  • USA fortsætter, hvor Europa i går slap med større kursfald og renter, der dykkede. Vi skal tilbage til andet halvår af 2017 for at finde tilsvarende lave amerikanske renter på 2,32 pct. for så vidt angår de ti-årige statsobligationer. Fortsætter uroen på aktiemarkederne, er der lagt op til nye og lavere renteniveauer?

Det sker på markederne

Investorerne på de asiatiske aktiemarkeder har svært ved at finde fælles fodslag fredag.

Torsdagens store kursfald på Wall Street er afløst af stigninger i futures-markedet, mens lettelsen over præsident Donald Trumps kommentarer sent torsdag om, at den kinesiske telemastodont Huawei Technologies kan indgå som en del af en handelsaftale, har givet anledning til lidt positivt træk i visse af de kinesiske markeder.

Nikkei 225 -0,5
Topix -0,2
Hongkongs Hang Seng +0,2
China Shanghai Composite 0,0
China CSI 300 +0,1
Taiwan Taiex +0,3
Sydkoreas Kospi -0,8
Indiens BSE Sensex +0,4
Singapores STI -0,3
Sydney ASX 200 -0,8

Indeksværdi klokken 06.15.

/ritzau/FINANS