Trods glæde over massiv genåbning: Rejserestriktioner og coronapas står i vejen

I erhvervslivet glæder man sig over, at en række restriktioner nu bliver væsentligt lempet, men der er også malurt i bægeret. Ifølge DI »haster det med at få gjort noget ved rejserestriktionerne«, og HORESTA ønsker kravet om coronapas i turisme- og oplevelseserhvervet hen, hvor peberet gror.

HORESTA kalder det »en dyr og helt overflødig barriere«, at kravet om coronapas i forlystelsesparker og zoologiske haver først ophæves 1. august. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

»Sommersolen skinner på alle måder over Danmark. Epidemien er aftagende, og de sårbare og ældre er blevet vaccineret med første stik. Derfor er det glædeligt, at partierne tager et væsentligt skridt nærmere den fulde genåbning af Danmark, som længe har været planen, så snart alle over 50 år er tilbudt vaccination.«

Sådan lyder den begejstrede reaktion fra DI-direktør Lars Sandahl Sørensen i en pressemeddelelse oven på nattens brede politiske aftale, der enten udfaser eller helt afskaffer en række coronabegrænsninger for borgere og erhvervsliv.

Som følge af aftalen kan restauranterne fra fredag holde åbent til midnat, nattelivet kan genåbne 1. oktober med krav om coronapas, og det indendørs forsamlingsforbud hæves til 250 1. juli. Og fra mandag ophæves kravet om mundbind de fleste steder, mens fortsat brug af coronapas indgår som en forudsætning for udfasning af kravet om mundbind.

DI-direktøren slår dog fast, at det stadig haster med at få gjort noget ved rejserestriktionerne, som både rammer trængte erhverv, erhvervsrejsende og turister.

»Virksomhederne inden for turisme, oplevelser og luftfart er fortsat meget hårdt ramt og ser lige nu ind i sommer nummer to med alt for få kunder. Her skal vi som samfund sikre, at de sunde virksomheder har en chance for at komme igennem krisen. Derfor burde kompensationsordninger forlænges til 1. oktober, og det er afgørende at få gang i rejser igen,« siger Lars Sandahl Sørensen.

»Mens eksporten af varer nu synes at fungere igen, så lider eksporten af services hårdt på grund af rejserestriktionerne. Og det samme gør turismen. Vi har et behov for, at raske borgere kan rejse over grænserne til gavn for samhandel og turisme. Derfor er det stadig meget vigtigt at få fjernet unødig isolation og bremser for indrejse,« tilføjer han.

En af de bedste nyheder

Brancheorganisationen HORESTA kalder nattens aftale om yderligere genåbning »en af de bedste nyheder for turisme- og oplevelseserhvervet efter 16 måneder, hvor langt de fleste nyheder har været dårlige«.

»Det er rigtig positivt, at politikerne har lyttet til vores budskaber og nu lemper på en række af de restriktioner, som har gjort det utrolig svært for mange i vores erhverv at tjene penge. Nu åbnes døren til vores erhverv mere op, og det vil helt sikkert få mange oplevelseshungrende danskere til at gå mere ud. Det glæder vi os til,« siger Jan Vinther Laursen, formand for HORESTA, i en pressemeddelelse.

Han er dog langtfra tilfreds med, at kravet om coronapas i turisme- og oplevelseserhvervet overlever denne sommer. Ifølge aftalen ophæves krav om coronapas i forlystelsesparker og zoologiske haver først pr. 1. august.

»Stort set alle over 50 år er nu vaccineret første gang, og det samme gælder de sårbare grupper. Det giver ingen mening at blive ved med at fastholde kravet om coronapas, der er en meget dyr og helt overflødig barriere for at skabe omsætning i vores erhverv. Det har blokeret for meget af den impuls og spontanitet, som er afgørende for branchens lønsomhed,« siger Jan Vinther Laursen.

Kravet om coronapas kostede alene i maj restauranter og barer en omsætning på en milliard kroner, oplyser HORESTA.