Ny rapport: Mens formuen vokser hos verdens rigeste, risikerer over 200 millioner mennesker at blive skubbet ud i fattigdom

I en ny rapport har organisationen Oxfam Ibis regnet sig frem til, at verdens ti rigeste mennesker har set deres formue vokse med over 3.000 milliarder kroner siden marts 2020. Når en global elite kan tjene så mange penge midt i en global pandemi, er der noget »ravruskende galt« med det økonomiske system, mener organisationen. Det er en helt »helt skæv« fremstilling, siger CEPOS.

Tesla-stifteren, Elon Musk, er en af verdens rigeste. Fold sammen
Læs mere
Foto: Hannibal Hanschke/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens det kun har taget ni måneder for de 1.000 rigeste mennesker i verden at komme sig over coronakrisen, kan der gå op til et årti, før verdens fattigste får kæmpet sig tilbage til niveauet før krisen.

Sådan lyder vurderingen i en ny ulighedsrapport, som organisationen Oxfam Ibis har sendt på gaden mandag.

I rapporten bliver det fremhævet, at verdens ti rigeste mennesker, herunder Amazon-stifter Jeff Bezos og Tesla-stifter Elon Musk, har oplevet en samlet stigning i deres formue på over 3.000 milliarder kroner siden slutningen af marts, hvor de globale aktiemarkeder ramte bunden efter et stort kursfald.

Samtidig vurderer organisationen, at over 200 millioner mennesker risikerer at blive skubbet ud i fattigdom på grund af de økonomiske følger af coronakrisen.

Den udvikling får Oxfam Ibis til at konkludere, at der er noget »ravruskende galt med vores økonomiske system«, som organisationens generalsekretær, Kristian Weise, formulerer det i en kronik i Berlingske mandag.

»Coronakrisen understreger det, som vi godt vidste i forvejen: At vi desværre har skabt et system, der muliggør, at en superrig elite kan optimere deres rigdom på bekostning af, at milliarder af mennesker kæmper for at få enderne til at mødes. Næsten halvdelen af verdens befolkning lever for under 40 kroner om dagen. Og uden den sociale sikring, vi kender fra Danmark, er de kun en fyring eller sygdomsregning fra kaos,« skriver Kristian Weise.

»En sand succes«

Det er dog »et helt skævt og misvisende billede af den globale ulighed og udsigterne for fattigdommen i verden«, mener Mads Lundby Hansen, der er cheføkonom i den borgerligt-liberale tænketank CEPOS.

I en kommentar, som også bringes i Berlingske mandag, fremhæver Mads Lundby Hansen, at uligheden og fattigdommen globalt er faldet markant gennem nogle årtier.

»Ifølge Verdensbanken er man ekstremt fattig, hvis man har mindre end 1,9 dollar om dagen at leve for. I 1990 var der 1,9 milliarder ekstremt fattige, mens antallet var faldet til knap 700 millioner i 2017, dvs. et fald på 1,2 milliarder ekstremt fattige. Udviklingen er sket, på trods af at verdens befolkning er vokset med 2,2 milliarder personer i samme periode. Andelen af verdens befolkning, der lever i ekstrem fattigdom, er reduceret fra 36 procent i 1990 til 9,2 procent i 2017. Det er en sand succes,« skriver Mads Lundby Hansen.

Han fremhæver dog, at coronakrisen har ført til »et brud i den ellers ubrudte nedgang i den ekstreme fattigdom«.

»Dette er ulykkeligt og en de største omkostninger ved, at coronavirus og nedlukninger har smidt grus i markedsøkonomiens motor. Når det sker, så rammes de allerfattigste. I takt med at økonomierne åbnes igen, og væksten vender tilbage (dvs. kapitalismen får lov til at fungere igen), forventer Verdensbanken, at antallet af ekstremt fattige reduceres til 573 mio. i 2030 (6,7 procent af verdens befolkning),« skriver Mads Lundby Hansen, der advarer imod Oxfam Ibis' forslag om at beskatte de riges formuer yderligere.

»Mange talentfulde entreprenører ville afholde sig fra at investere sig selv og deres penge, hvis de blev ramt af en høj formueskat. Dermed ville der være mindre vækst i verden,« mener cheføkonomen.