Ny analyse: Trods coronakrisen forventer mange små og mellemstore virksomheder fremgang i 2021

Mange af Danmarks små og mellemstore virksomheder forventer øget vækst og beskæftigelse i det indeværende år, viser en ny analyse fra FSR – danske revisorer. Trods det optimistiske syn på fremtiden er mange virksomheder dog tilbageholdende med at foretage nye investeringer.

Selvom coronakrisen har lagt gader øde, ser mange små og mellemstore virksomheder optimistisk på udsigterne for 2021. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Dansk erhvervsliv har på ingen måde fået en drømmestart på 2021, hvor skærpede restriktioner har lagt en dæmper på aktiviteten i mange brancher.

En stor del af landets små og mellemstore virksomheder forventer dog, at det indeværende år vil byde på fremgang.

Det viser en ny analyse fra FSR – danske revisorer, der er baseret på en rundspørge til 522 små og mellemstore virksomheder (SMVer), som analyseinstituttet Epinion har foretaget.

Mens 57 procent af de adspurgte virksomheder forventer positiv vækst i 2021, er det kun seks procent, som forventer tilbagegang. Resten af virksomhederne forventer en »neutral« udvikling.

Samtidig svarer 43 procent af virksomhederne, at de forventer flere medarbejdere i år, mens 48 procent forventer et uændret antal medarbejdere.

»Det indikerer, at virksomhederne grundlæggende ser positivt på udviklingen i samfundsøkonomien,« siger Charlotte Jepsen, der er administrerende direktør i FSR.

Sigtbarheden er lav

Selvom de små og mellemstore virksomheder generelt har et optimistisk syn på fremtiden, er mange tilbageholdende med at søge om finansiering, hvilket kan indikere, at de er tilbageholdende med at foretage nye investeringer.

»Set fra min stol er det et udtryk for, at sigtbarheden er lav i den nuværende situation. Lav sigtbarhed giver usikkerhed, og så er man nok mere tilbageholdende med at investere i nye produkter, ny teknologi og nye markeder,« siger Charlotte Jepsen, der fremhæver, at coronakrisen har påvirket danske virksomheder meget forskelligt.

»Det er et broget billede, når man ser ud over dansk erhvervsliv. Der er nogle steder, hvor det går rigtig godt, og der er andre steder, hvor det går katastrofalt dårligt,« siger Charlotte Jepsen og tilføjer:

»Koncertsteder, restauranter, fitnesscentre og flere andre brancher har haft et forfærdeligt år, men der er også en række virksomheder, som har haft et glimrende år, for eksempel virksomheder med en digital handelsplatform og inden for byggeriet.«

Charlotte Jepsen fremhæver, at vi kan komme ud af coronakrisen med et »investeringsefterslæb«, fordi virksomhederne har været tilbageholdende med at låne penge til at finansiere nye investeringer. Derfor kan det fra politisk hold blive nødvendigt at give investeringerne et skub, mener hun.

»På den anden side af krisen kan det være, at man bør kigge på, hvordan man kan skabe incitamenter til at foretage investeringer. Der blev allerede gjort en del i efteråret med fradragsmuligheder, men det kan godt være, at man skal overveje at skrue yderligere op. Fradrag har den skønhed, at man er nødt til at foretage sig noget økonomisk aktivt for at få glæde af dem,« siger Charlotte Jepsen.

Mange har benyttet sig af hjælpepakker

Den nye analyse fra FSR peger også på, at mange små og mellemstore virksomheder har benyttet sig af de hjælpepakker, som regeringen og Folketinget har lanceret det seneste år.

Eksempelvis har næsten tre ud af ti adspurgte virksomheder benyttet sig af muligheden for udskyde momsindbetalinger.

»Hjælpepakkerne har virket og holdt hånden under mange virksomheder. En meget stor del af virksomhederne har ikke haft problemer med likviditeten, fordi de har udnyttet muligheden for at udskyde momsindbetalinger, og fordi de har modtaget støtte fra Folketingets hjælpepakker,« siger Charlotte Jepsen.