Nationalbankdirektør Lars Rohde: Nye coronarestriktioner for danskerne giver kun mindre bump på vejen

I en dugfrisk analyse af den danske økonomi skruer Nationalbanken med Lars Rohde i spidsen op for optimismen. Regeringens nye restriktioner vil ramme mindre brancher og de vil ramme lokalt.

Med nationalbankdirektør Lars Rohde i spidsen har Nationalbanken onsdag formiddag præsenteret sin prognose for den danske økonomi. Et af hovedbudskaberne er, at der fortsat er lang vej igen for den danske økonomi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Det er en sur tid for danskerne med barer og restauranter, der skal lukke kl. 22. Men de lokale restriktioner i sig selv vil ikke stoppe genopretningen af den danske økonomi her i coronakrisen. Vi er fortsat på rette vej, selv om usikkerheden er meget stor.

Sådan lyder det fra Danmarks Nationalbank med nationalbankdirektør Lars Rohde i spidsen. Nationalbanken er netop kommet med en ny prognose for den danske økonomi, hvor den udtrykker lidt større optimisme, end det var tilfældet i den forrige prognose, som kom i juni.

De nye restriktioner, som regeringen indførte i sidste uge over for danskerne har ikke ændret det billede.

Nationalbankdirektør Lars Rohde.

»Indtil videre har mange lande gjort det samme som Danmark. Nemlig ikke brugt forhammeren, men derimod pincetten, hvis man kan bruge det udtryk.«


»Siden begyndelsen af august har vi set en opblussen af smitten, og det gælder rigtig mange steder i verden. Det gælder også i Danmark. Det har i mange lande ført til det, man kan kalde branchespecifikke eller lokale restriktioner,« siger Lars Rohde.

»Det er i modsætning til det, vi så i mange lande i foråret. Indtil videre har mange lande gjort det samme som Danmark. Nemlig ikke brugt forhammeren, men derimod pincetten, hvis man kan bruge det udtryk,« siger Lars Rohde og spørger retorisk, hvad det så betyder for økonomien som helhed med den nye type restriktioner.

»Det er vores opfattelse, at de her mindre operationer vil ramme mindre brancher, og de vil ramme lokalt. Det er det, som vi har lagt til grund for vores prognose. Men de vil kun i mindre omfang ramme økonomien som helhed,« siger Lars Rohde.

Han understreger, at Nationalbanken har lagt ind i prognosen, at der året ud vil være mindre bump på vejen med forskellige grader af restriktioner.

»Det er en af de usikkerheder, der er forbundet med prognosen. Det er helt klart, og det så vi også i foråret, at der er en næsten en-til-en-sammenhæng mellem smittens udvikling og den økonomiske udvikling,« siger Lars Rohde.

Fra brat fald til hurtig vending

Nationalbanken kommer normalt med en prognose for den danske økonomi en gang i kvartalet. Og med denne prognose er det tredje gang, at Nationalbanken kommer med en spådom for den danske økonomi her i coronakrisen.

Som alle andre prognosemagere har Nationalbanken været ramt af, at det er uhyre svært at spå om udviklingen i den danske økonomi i den her tid.

Når man lukker store dele af den private sektor ned i tre måneder, slår det rigtigt hårdt, men hvor hurtigt slipper vi fri af coronakrisens kløer, er det meget svært at spå om.

Nationalbanken kom første gang med en prognose for den danske økonomi her i coronakrisen tilbage i april. Dengang skete det i form af tre scenarier. Det mest optimistiske var et fald i BNP i år på tre procent. Mellemscenariet var et fald på fem procent i år og det grimme scenarie var et fald ti procent.

Nu er Nationalbanken gået tilbage til kun at have ét scenarie, og Lars Rohde påpeger, at det skyldes, at banken har fået mere viden om økonomien. Nationalbankens nuværende prognose ligger tættest på det mest optimistiske fra foråret.

Men samtidig understreges det, at der er lang vej igen.

»Fra brat fald til hurtig vending – nu venter det lange seje træk,« lyder et af hovedbudskaberne i prognosen.

Lars Rohde påpeger, at selv om det går den rigtige vej med genopretningen af den danske økonomi, vil vi stadig få et velfærdstab på omkring 230 mia. kr. som følge af krisen.

Ingen snorlige vej

Hos regeringen bliver den nye prognose fra Nationalbanken naturligt nok positivt modtaget. I en kommentar skriver finansminister Nicolai Wammen (S), at han er enig i forudsigelserne for den danske økonomi.

»Hverken jeg eller Nationalbanken regner med, at genopretningen vil komme til at gå snorlige. Coronavirus er stadig iblandt os, og vi kan se, at mange lande omkring os er meget hårdt ramt. Derfor har vi blandt andet opmærksomhed på at give en håndsrækning til de eksporterende erhverv, som står over for svære vilkår på eksportmarkederne,« hedder det i kommentaren fra Nicolai Wammen.

Blandt diverse organisationer bliver den øgede optimisme hos Nationalbanken også bemærket. Dansk Erhverv mener, at prognosen er for optimistisk.

»Over de seneste uger er smittetrykket steget væsentligt både herhjemme og i udlandet. Det er stærkt bekymrende, da en fortsat stigende smitte hurtigt kan sende økonomien ud i en ny nedtur. Både som følge af et fald i danskernes privatforbrug og en faldende eksport til vores nærmarkeder i Europa,« siger Tore Stramer.

»Jeg er derfor også bange for, at Nationalbanken kan blive nødsaget til igen at nedjustere deres nye dugfriske prognose inden årets udgang,« siger Tore Stramer.