Lidt opmuntring i coronakrisen: Nu får vi milliarder tilbage i skat

Danskere, som har betalt for meget i skat, får penge retur i dag. Men det sætter nok ikke gang i den helt store forbrugsfest denne gang.

Fredag 3. april får danskerne milliarder af kroner tilbage i overskydende skat. I alt 3,4 mio. borgere får 17,4 mia. kr. tilbage. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix

Nu kommer der en lille opmuntring til mange tusinde danskere midt i coronakrisen. Fredag er dagen, hvor Skattestyrelsen sender milliarder af kroner tilbage til danskerne i skat. Mere præcist er det 17,4 mia. kr., danskerne får tilbage i overskydende skat.

Men i modsætning til normalt er det ikke sikkert, at den overskydende skat går til lidt ekstra forbrug i form af en ferierejse eller lignende.

Skattestyrelsen skriver i en pressemeddelelse, at det samlet set er 3,4 mio. borgere, der har overskydende skat, og de får i gennemsnit 5.179 kr. tilbage i skat. For hovedparten af danskerne vil pengene allerede i dag stå på deres Nemkonto. Borgerne i Region Hovedstaden er dem, som i gennemsnit får mest tilbage.

I hovedstaden skal danskerne i gennemsnit have 5.663 kr. tilbage i overskydende skat. Borgerne i Region Syddanmark får mindst udbetalt med 4.857 kr.

»Det er helt sikkert en god nyhed til danskerne. Især for de danskere, der er økonomisk klemt i øjeblikket. Det er i gennemsnit omkring 5.000 kr., danskerne får tilbage, og de vil falde på et tørt sted for nogen,« siger privatøkonom i Danske Bank Louise Aggerstrøm Hansen.

Privatøkonom i Danske Bank Louise Aggerstrøm Hansen

»Jeg tror, at den dominerende effekt vil være, at folk sætter flere penge til side. Det kan så være, at folk har noget ekstra på kistebunden, når det hele vender. «


»Typisk når vi spørger danskerne om, hvad de vil bruge ekstra penge til, så vil noget gå til opsparing. Og noget vil gå til rejser og lignende. Det sidste kommer vi ikke til at se ret meget af nu, for det er ikke praktisk muligt,« siger Louise Aggerstrøm Hansen, der fremhæver, at nogle nok også vil lægge penge til side på grund af usikkerhed.

»Jeg tror, at den dominerende effekt vil være, at folk sætter flere penge til side. Det kan så være, at folk har noget ekstra på kistebunden, når det hele vender. Det er ikke, fordi danskerne ikke har penge, at de ikke forbruger,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Særdeles velpolstret

Den danske økonomi bliver lige nu hårdt ramt hver eneste dag af coronakrisen. Det ses først og fremmest ved en kraftigt stigende ledighed. Men danskernes privatforbrug lider også.

Cheføkonom i Dansk Erhverv Tore Stramer påpeger, at det er et anseeligt beløb, danskerne skal have tilbage i skat. Det vil under normale omstændigheder give ekstra medvind til privatforbruget i begyndelsen af april.

Men Tore Stramer er helt enig med Danske Bank i, at sådan kommer det nok ikke til at gå denne gang.

»I den nuværende situation er der dog desværre ingen tvivl om, at langt størstedelen af pengene vil blive stående i banken. Dermed vil danskernes indlån i banken stige yderligere fra det nuværende rekordniveau på godt 990 mia. kr. til et niveau på over 1.000 mia. kr. Det er et historisk højt niveau, der vidner om, at danskernes privatøkonomi er ualmindeligt velpolstret i øjeblikket,« siger Tore Stramer.

I Skattestyrelsen fremhæver man, at det er vigtigt at huske, at overskydende skat er for meget betalt skat i løbet af året. Skattestyrelsen opfordrer derfor danskerne til at tjekke om deres forskudsopgørelse for 2020 stemmer.

Det er ikke alle danskere, der har overskydende skat. I alt 1,1 mio. danskere skal betale samlet set 6,8 mia. kr. i restskat. Det svarer til en gennemsnitlig restskat på 6.075 kr.