Købte du lejlighed for 30 år siden? Så er du i snit blevet 2,4 millioner kroner rigere

Ejerlejligheder er landet over steget over 400 procent i pris på 30 år. Det viser en opgørelse fra Nybolig, som også viser store regionale forskelle på prisstigningerne.

Der er store regionale forskelle på prisstigningerne. Ikke overraskende ligger København klart i front. I den anden ende er ejerlejligheder i landsdel Vest- og Sydsjælland steget mindst. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For de mange førstegangskøbere, der i disse år leder efter en ejerlejlighed i København, og som i 2020 oplevede en gennemsnitlig kvadratmeterpris i hovedstaden på 43.557 kroner, kan det lyde helt vanvittigt. Men for 30 år siden i 1992 lå den gennemsnitlige kvadratmeterpris i hovedstaden på kun 6.015 kroner.

Det viser en analyse, som ejendomsmæglerkæden Nybolig har lavet på baggrund af tal fra Finans Danmarks boligmarkedsstatistik.

Konkret betyder det, at en ejerlejlighed i København på 30 år i gennemsnit er steget hele 624 procent og har gjort en lang række ejerlejlighedsejere til millionærer.

Over hele landet er priserne på ejerlejligheder i gennemsnit steget 411 procent – svarende til, at en ejerlejlighed på 100 kvadratmeter er blevet 2,4 millioner kroner mere værd på de knap 30 år, undersøgelsen dækker.

I den anden ende finder man ejerlejligheder i Vest-og Sydsjælland, som i perioden »kun« er steget med 164 procent. Et mulehår foran ligger Vestjylland med 175 procent.

»Det er klart, at der de seneste 30 år også har været prisfald i perioder, og endda ret markante, især i København, hvor vi har set de største udsving omkring finanskrisen, men køber man en ejerlejlighed med en lang tidshorisont, vil man ifølge statistikken opleve, at den vil være steget betydeligt i værdi,« siger kommunikationschef i Nybolig Thomas Hovgaard i en pressemeddelelse om analysen.

Efter stigningen i København By på 624 procent kommer Østjylland med 361 procent og Københavns omegn med 351 procent.

Nybolig forventer, at man om 30 år vil kunne gøre nogenlunde den samme status som i dag.

»I forhold til den grad af urbanisering, der er forventet, tror vi, at udviklingen på ejerlejligheder vil fortsætte mange år endnu. For eksempel forventer man ekstra 10.000 indbyggere i København om året de næste mange år, og det tal vil i sig selv holde ejerlejligheder i høj kurs,« siger Thomas Hovgaard i pressemeddelelsen.

Var dyrere rundt om København i 1992

Analysen viser også, at det med en gennemsnitlig kvadratmeterpris på 6.015 kroner i København By tilbage i 1992 ikke var dyrere at købe en ejerlejlighed i hovedstaden. På landsplan lå den gennemsnitlige kvadratmeterpris på 5.820 kroner, og i både Københavns omegn, Nordsjælland og Østsjælland skulle man dengang i gennemsnit slippe mere pr. kvadratmeter end inde i byen.

I dag er billedet et noget andet. Med en gennemsnitlig kvadratmeterpris på 43.557 kroner i 2020 er ejerlejlighederne i København By milevidt foran alle andre steder. Tættest på ligger ejerlejligheder i Københavns omegn med en gennemsnitlig kvadratmeterpris på 32.452 kroner. I bunden lå i 2020 Vestjylland med en gennemsnitlig kvadratmeterpris for ejerlejligheder på 12.092 kroner.