Danskerne ser mere pessimistisk på fremtiden: Tiltro til økonomisk fremgang på laveste niveau i otte år

Ikke siden 2011 har de danske forbrugere set så pessimistisk på udsigterne for dansk økonomi, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

De danske forbrugeres tillid til, at der vil være fortsat fremgang i dansk økonomi, er på det laveste niveau i otte år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Det går egentlig meget godt i Danmark. Mange oplever stigende lønninger, beskæftigelsen er rekordhøj, og danskernes bankbøger bugner som aldrig før. Alligevel har mange danskere svært ved at bevare troen på, at det økonomiske opsving vil fortsætte det kommende år.

Det viser de seneste tal for den danske forbrugertillid, som Danmarks Statistik offentliggjorde fredag.

Fra august til september faldt den såkaldte forbrugertillidsindikator fra 6,3 til 4,3. Forbrugertillidsindikatoren er sammensat af flere forskellige komponenter, der på forskellig vis belyser befolkningens syn på den nuværende og fremtidige økonomiske situation.

Det er dog særligt ét element, der har bidraget til det samlede fald i forbrugertilliden i september. Det er forbrugernes forventninger til den økonomiske situation i Danmark. Fra august til september er den indikator faldet fra minus 1,8 til minus 5,7. Det indikerer, at forbrugerne forventer, at Danmarks økonomiske situation vil være dårligere om et år end i dag.

International usikkerhed

Faktisk er det otte år siden, at forbrugerne sidst havde et så sløjt syn på udsigterne for dansk økonomi, som de har i dag.

At vi trods stigende lønninger og lav arbejdsløshed har svært ved at bevare et optimistisk syn på økonomien kan skyldes, at usikkerheden om Brexit og handelskrigen mellem USA og Kina har kastet mørke skygger ind over verdensøkonomien de seneste måneder. Især kniber det med at holde hjulene i gang i Tyskland, der er Europas største økonomi og Danmarks vigtigste eksportmarked.

»Vi skal helt tilbage til slutningen af 2011 for at finde et tidspunkt, hvor danskerne sidst havde så negative forventninger til dansk økonomi over det kommende år. Dermed er der ingen tvivl om, at de forværrede udsigter for international økonomi med handelskrig, Brexit og sløje økonomiske nøgletal hos vores samhandelspartnere har gjort os mindre optimistiske med hensyn til, hvordan dansk økonomi vil klare sig,« skriver Danske Banks privatøkonom, Louise Aggerstrøm Hansen, i en kommentar.

Stadig lidt optimisme tilbage

Hun fremhæver dog, at andre parametre tegner et lidt mere optimistisk billede af dansk økonomi.

»Trods den internationale uro er der dog god grund til at være fortrøstningsfuld om danskernes privatøkonomi, og i september ligger husholdningernes vurdering af egen økonomi både i dag og i fremtiden da også over gennemsnittet for 2019 indtil videre. Vi bliver ved med at få flere penge mellem hænderne, renterne er lavere end nogensinde, og boligmarkedet er i fremgang i det meste af landet. Det giver luft i økonomien. Samtidig er dansk økonomi noget mere robust, hvis der skulle komme en afmatning internationalt,« uddyber Louise Aggerstrøm Hansen.

Hos Sydbank fremhæver chefanalytiker Søren V. Kristensen, at de sløje forbrugerforventninger kan føre til lavere privatforbrug

»Et lidt mere pessimistisk syn på tingene fra forbrugerne er lidt bekymrende. Det er nemlig med stor sandsynlighed nødvendigt, at forbrugerne skal fortsætte med at øge forbruget, hvis vi skal skabe en nogenlunde vækst i dansk økonomi. Den anden store vækstmotor – eksporten – ser nemlig ud til at gå nogle svære kvartaler i møde, da væksten i mange af de lande, vi eksporterer til, vil gå et gear ned. Derfor skal man også glæde sig over, at det ikke er sådan, at optimismen er sivet helt ud af de danske forbrugere,« forklarer Søren V. Kristensen.