Dansk økonomi i stor fremgang – står nu stærkere end før coronakrisen

Efter en fremgang i BNP på 2,3 procent i årets andet kvartal sammenlignet med første kvartal står dansk økonomi nu stærkere end før covid-19-pandemien.

En stor fremgang i danskernes privatforbrug trækker BNP op på et højere niveau i andet kvartal 2021 end forud for coronakrisen. Arkivfoto: Maria Albrechtsen Mortensen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks bruttonationalproduktet (BNP) gik i årets andet kvartal frem med 2,3 procent korrigeret for prisudvikling og sæsonbevægelser. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Dermed lander BNP-fremgangen en spids højere over BNP-indikatoren, der for godt to uger siden pegede i retning af en stigning på 2,2 procent i årets andet kvartal.

Med fremgangen har dansk økonomi nu indhentet coronakrisens hærgen og er på et højere niveau end før coronakrisen. Konkret er dagens BNP i andet kvartal 0,8 procent højere end fjerde kvartal 2019.

Det skyldes særligt en stærk fremgang i privatforbruget på 4,3 procent, som kommer i kølvandet på den store genåbning af det danske samfund i foråret. Går man længere ned i tallene ses den største fremgang i forbruget inden for beklædning, boligudstyr og tjenesteydelser. For sidstnævnte drejer det sig primært om restauranter, cafeer, hoteller og frisører, som fik lov at genåbne i andet kvartal.

Derudover bidrog også det offentlige forbrug samt investeringerne ligeledes positivt til BNP-væksten i andet kvartal.

I en kommentar skriver seniorøkonom i Dansk Erhverv Kristian Skriver, at dagens BNP-tal er en flot vækst, der sætter to streger under, at dansk økonomi er kommet flyvende ud af vinterens nedlukning.

»I takt med genåbningen og at hverdagen er vendt tilbage, er den økonomiske aktivitet også vendt tilbage med høj fart. Det betyder, at dansk økonomi nu er lige så stor, som før pandemien slog økonomien omkuld. Efter det store tilbageslag i foråret sidste år havde vi ikke i vores vildeste fantasi forestillet os, at dansk økonomi så hurtigt ville vende tilbage. Det er selvsagt en rigtig glædelig overraskelse,« skriver Kristian Skriver og fortsætter:

»Det står nu klart, at coronakrisen vil indskrive sig i de økonomiske historiebøger som en meget voldsom krise, som samtidig var utrolig kort. Det står i skærende kontrast til finanskrisen, der både var dybere og længere.«

Hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) betoner cheføkonom Erik Bjørsted i en kommentar til tallene, at »der er krudt i dansk økonomi«.

»Beskæftigelsen skyder i vejret, og meget tyder på, at Dansk økonomi kommer igennem coronakrisen uden varige mén. Selvom det går heftigt for sig på arbejdsmarkedet, er økonomien ikke overophedet endnu. Inflationen er fortsat lav, men alligevel er det en god idé at dæmpe farten, så økonomien ikke bliver overophedet,« skriver Erik Bjørsted.

I den finansielle sektor kalder cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, Jeppe Juul Borre, det for en »voldsomt imponerende bedrift«, at Danmarks økonomi allerede nu er større end inden krisen.

»Med de her tal, så kommer vi i år til at se den stærkeste vækst som minimum i 15 år. Og hvis det går virkelig heftigt for sig i den sidste del af året også, så kan vi rent faktisk stå tilbage med den stærkeste vækst i 27 år. Der er dog et godt stykke vej endnu og ikke vores hovedscenarie, men omvendt heller ikke et urealistisk scenarie,« skriver Jeppe Juul Borre i en kommentar til BNP-tallene.