Dansk økonomi gik tilbage under anden nedlukning

BNP faldt med 1,3 procent i første kvartal 2021, viser en opgørelse fra Danmarks Statistik. Ifølge Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank, varmer det, at det er lidt mindre end ventet.

 
Finansminister Nicolai Wammen (S) har tirsdag offentliggjort den seneste udgave af Økonomisk Redegørelse, der indeholder regeringens aktuelle vurdering af dansk økonomi og de offentlige finanser. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Danmarks økonomi skrumpede i årets tre første måneder, hvor det meste af landet var lukket ned.

Således faldt BNP med 1,3 procent i årets første kvartal. Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik.

En foreløbig opgørelse tidligere i maj viste en tilbagegang på 1,5 procent i økonomien, men det ser altså lidt bedre ud.

Ifølge Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank, varmer det, at dansk økonomi skrumpede lidt mindre end ventet i det forgangne kvartal.

»Men vi må også konstatere, at dansk økonomi nu er skrumpet i tre ud af fem kvartaler. Så selvom krisen har været mildere end frygtet, så har den stadig været et forfærdeligt bekendtskab,« skriver han i en kommentar.

Nedgangen i dansk økonomi skyldes særligt en historisk stor tilbagegang i privatforbruget på 4,9 procent. Både butikker, restauranter og barer var i årets første tre måneder lukkede.

Nedlukningen i første kvartal har ramt dansk økonomi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms.

Fremtidsudsigterne ser lyse ud

Faldet i første kvartal er dog mindre end faldet under nedlukningen i andet kvartal 2020. Det skyldes, at vareeksporten i årets første måneder steg med 10,6 procent.

Hvor der var en betydelig nedgang i den danske økonomi i første kvartal, ses kun et mindre fald i EU som helhed på 0,4 procent. Danmark kom dog ud af 2020 langt bedre end EU-gennemsnittet.

Jeppe Juul Borre peger på, at første kvartal nu for længst er fortid, og at der lige nu strømmer »gode tal« ud fra den danske økonomi.

»Aktiviteten begyndte allerede at vende retur mod slutningen af det seneste kvartal, og det bliver et momentum, som bæres med ind i det nuværende kvartal. Jeg forventer, at vi i de kommende kvartaler kommer til at se en imponerende vækst,« skriver han.

Det er særligt privatforbruget, cheføkonomen ser som den stærkeste vækstmotor for økonomien i den kommende tid.

»Mange har ophobet penge på kontoen samt en forbrugssult, som vi vil se materialisere sig i økonomien over den kommende tid. Genåbningen er fremrykket, og vaccinerne begynder at gøre en forskel, og de generelle vækstforudsætninger er i øjeblikket stærke,« skriver han.

På den lange bane ser tingene ifølge Jeppe Juul Borre meget lyse ud.

»Aktiviteten begyndte allerede at vende retur i slutningen af kvartalet med den løbende genåbning fra begyndelsen af marts. Detailhandlen var første store skridt i genåbningen, og det resulterede i en rekordhøj detailomsætning, stigende beskæftigelse og faldende ledighed,« skriver han og tilføjer:

»Dagens tal med et fald i BNP i det seneste kvartal får mig overhovedet ikke til at kaste optimismen over bord, og jeg er fortsat yderst optimistisk på dansk økonomis vegne.«