Businessoverblik: Re­ge­ringen af­li­ver CO2-af­gift i nyt kli­maud­spil

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) slår fast, at når regeringen onsdag præsenterer sit klimaudspil, er det uden CO2-afgifter eller andre typer af afgifter, der gør det dyrere at være virksomhed eller dansker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til dagens overblik over de mest interessante erhvervsnyheder her til morgen.

Vi skal blandt andet forbi historien om, at regeringens længe ventede klimaplan bliver uden CO2-afgifter eller andre typer af afgifter, der gør det dyrere at være virksomhed eller dansker. Men vi begynder med historien om, at særligt den udenlandske arbejdskraft mærker krisen i Danmark.

1
Beskæftigelsesminister: Ledige danskere skal erstatte udenlandsk arbejdskraft

Danskerne får store klø under coronakrisen med et hidtil uset dyk i beskæftigelsen. Men udlændinge mærker krisen dobbelt så hårdt. Restauranter, barer og cafeer er i høj grad bemandet med udenlandsk arbejdskraft, og det kan mærkes under coronakrisen. Beskæftigelsen for den udenlandske arbejdskraft faldt med 7.300 personer i marts, hvilket er det hidtil største fald.

Det svarer til et fald på 3,1 procent. Danskerne er naturligt nok også hårdt ramt, men har kun oplevet en nedgang i beskæftigelsen på 1,6 procent i marts.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) mener, at nogle af de udlændinge, der arbejder i Danmark, kan være taget hjem, fordi de kommer fra lande, der er lukket ned. Men Peter Hummelgaard er ikke bekymret for, at den udenlandske arbejdskraft begynder at mangle nu, hvor den danske økonomi for alvor begynder at åbne igen.

»Når det gælder den højt specialiserede arbejdskraft, skal vi have lokket dem tilbage så hurtigt som muligt. Med den ufaglærte og faglærte arbejdskraft gælder det om at få de ledige danskere i gang først. Det vil være helt oplagt med nogle danskere til jobbene i cafeer og restauranter, hvis de begynder at mangle. Det kræver noget træning og omskoling, og det kræver, at de brancher tilbyder nogle ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Rengøringsbranchen er en af dem, hvor der også er mange udlændinge. Der kan vi se, at det går godt med at få flere af de nyledige danskere i arbejde,« siger Peter Hummelgaard til Berlingske.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

2
TV-optagelser bringer kammeradvokaten på kant med regler

Advokater må ikke optage lyd eller billeder uden ofrets samtykke. Men i DR-dokumentaren »Pengejægerne« optræder en advokat fra statens advokat, Kammeradvokaten, i forreste række sammen med DR på mission i London. Det kan være i strid med de advokatetiske retningslinjer, skriver Berlingske.

Lars Økjær Jørgensen er medforfatter til danske advokaters bibel »De advokatetiske regler«, et digert værk på 314 sider. Han opridser den aktuelle bestemmelse således:

»De advokatetiske regler siger, at du ikke selv som advokat må optage, men at du heller ikke må medvirke til optagelse, uden samtykke fra »ofret« – dette er uafhængigt af, om advokaten anvender optagelsen eller ej.«

Kammeradvokatens bestyrelsesformand, Boris Frederiksen, afviser, at statens foretrukne advokat handler i strid med de advokatetiske regler.

»Optagelserne er ikke foranstaltet på vores initiativ og anvendes heller ikke af os i vort arbejde med sagen. Derfor hverken optager eller medvirker Frederik til at optage noget, hvor han skal bruge (eller har brugt) optagelserne i forbindelse med sit arbejde,« skriver Kammeradvokatens formand i en e-mail.

3
Salg af sommerhuse i rivende fart

Handlen med sommerhuse går komplet mod strømmen og har ligefrem en fest med et rivende antal salg i april. Det konstaterer cheføkonom Jeppe Borre fra Arbejdernes Landsbank på baggrund af nye tal fra Boligsidens Markedsindeks, der netop er offentliggjort.

I april blev der købt og solgt 1.291 sommerhuse, hvilket er en stigning på 41 procent i forhold til marts.

»Det høje sommerhussalg ser vi komme på baggrund af, at danskerne har fået en langt større appetit på at holde ferie i Danmark, hvilket har fået markant mere næring af coronakrisen. Og helt nøgternt har den appetit ramt med en perfekt timing her, et par måneder før sommerhussæsonen for alvor går i gang,« siger Jeppe Borre i en kommentar.

Alt er dog ikke fryd og gammen på sommerhusmarkedet, da der i april var en tilbagegang i priserne på knap to procent til trods for den store appetit. Derfor forventer Jeppe Borre ikke, at det høje salgstal vil fortsætte. For året som helhed forventer Arbejdernes Landsbank, at sommerhuspriserne falder med omkring fem procent.

4
Re­ge­ringen af­li­ver CO2-af­gift i nyt kli­maud­spil

Både regeringens støttepartier og Klimarådet har længe peget på en CO2-afgift som det vigtigste redskab, når Danmark skal reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent frem mod 2030.

Men det ser ikke ud til at blive til virkelighed. Klimaminister Dan Jørgensen (S) slår i Børsen fast, at når regeringen onsdag præsenterer sit klimaudspil, er det uden CO2-afgifter eller andre typer af afgifter, der gør det dyrere at være virksomhed eller dansker.

»Op mod 50.000 danskere har mistet jobbet, og rigtig mange virksomheder er i fare for at skulle lukke. De er pressede. Så er det altså ikke nu, vi kommer med den store stok og bøffer dem i hovedet. Hvis man skal stille det lidt firkantet op, så er der en tid til pisk og en tid til gulerod. Tiden er lige nu mere til gulerod. Derfor vil vores udspil ikke indeholde en CO2-afgift, som nogen har foreslået,« siger han til Børsen.

Tre ting at holde øje med onsdag:

Her er tre ting, som investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen holder øje med i dag:

  • Den amerikanske centralbank, Fed, offentliggør i aften referatet fra mødet i april. April-maj blev/er formentlig de hårdeste måneder for den amerikanske økonomi under coronanedlukningen. Investorerne vil spejde efter hint om, hvor meget den amerikanske centralbank kan og vil gøre for at støtte op om den hårdt ramte økonomi.
  • Aktierne bliver ved med at bølge frem og tilbage. Har vi efterhånden fået vished for, at smitteudviklingen – med undtagelse af Brasilien – er ved at være under kontrol og for nedadgående?
  • Den danske regnskabssæson er overstået. Regnskaberne var generelt nogenlunde som forventet, og udsigterne for den resterende del af 2020 er stadig præget af, at indtjeningssigtbarheden er sløret.

Det sker på markederne

USA, lukkekurser tirsdag:

  • Dow Jones -1,59 procent
  • S&P 500 -1,05 procent
  • Nasdaq -0,54 procent

Asien, indeks onsdag kl. 06.00:

  • Japan Nikkei +1,03 procent
  • Hongkong Hang Seng -0,10 procent
  • Kina CSI -0,45 procent