Business-update: Anonym e-mailtrussel presser formand ud af børsnoteret selskab

Berlingskes businessredaktion guider dig til fredagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Lars Rasmussen er bestyrelsesformand i både Coloplast og Ambu, men en anonym e-mail får ham nu til at trække sig fra posten i Ambu. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR

Godeftermiddag og velkommen til ugens sidste business-update med et overblik over de vigtigste erhvervsnyheder lige nu.

Fredag klokken 13 skulle forhandlingerne om tidlig pension være begyndt, men Dansk Folkeparti mødte ikke op. Dermed er der ikke umiddelbart udsigt til, at der lander en aftale fredag. Et af de store, udestående spørgsmål er finanseringen.

Men også andre store nyheder banker på. Blandt andet et opsigtsvækkende formandsskift i et børsnoteret selskab, et overraskende nyt investeringsområde for Jysk og et stort leasingselskab i betalingsstandsning.

Ano­nym e-mailtrus­sel pres­ser Ambu-formand ud af selskabet

Kun et år på formandsposten i Ambu bliver det til. På den ordinære generalforsamling i december trækker han sig. På en meget usædvanlig baggrund.

Ifølge Børsen fik Lars Rasmussen torsdag eftermiddag en anonym e-mail med trussel om en retssag. Og det var den e-mail, der fredag fik ham til at melde ud, at han trækker sig.

Lars Rasmussen er bestyrelsesformand i både Ambu og Coloplast, og det var netop dét, som de anonyme afsendere ville have gjort op med. Afsenderen ser en interessekonflikt.

»Der er kommet en e-mail, hvor der er en række aktionærer, der skriver – jeg er ret sikker på, at det er en hedgefond – at der er en interessekonflikt. Og det, synes jeg, er en grov beskyldning,« siger Lars Rasmussen.

Interessekonflikten ligger ifølge afsenderen i, at Coloplast på sin nylige kapitalmarkedsdag nævnte, at selskabet ser distribution af cystoskoper som et muligt fremtidigt forretningsområde, og det kan ifølge afsenderen underminere noget af Ambus forretning.

Jysk-familien vil opføre boliger i to jyske byer

I Silkeborg og Skanderborg vil der blive opført op mod 300 boliger finansieret af jysk dynekapital. Det er ejerfamilien bag Jysk, der som led i et kursskifte efter afdøde Jysk-købmand Lars Larsen har besluttet at kanalisere nogle af dynemillionerne i ejendomme.

Milliardkoncernen Lars Larsen Group har ifølge Finans købt sig ind i to ejendomsprojekter i de to byer.

I spidsen for kursskiftet i Lars Larsen Group står dyne-købmandens søn, bestyrelsesformand Jacob Brunsborg. Kursskiftet skal gøre koncernen mindre afhængig af Jysk-forretningen. Der er for nylig også annonceret investeringer i andre nye områder, blandt andet i grøn energi og bæredygtighed.

Et af Danmarks største uafhængige leasingselskaber i betalingsstandsning

Kassen er tom i Scanleasing Danmark, der er et af landets største uafhængige leasingselskaber. Og selskabet er nu i betalingsstandsning. Det bekræfter advokat John Sommer Schmidt, partner i Gorissen Federspiel, over for Finans.

»Jeg kan bekræfte, at selskabet er i rekonstruktion. Lige nu handler det for os om at finde ud af, hvad det er for en virksomhed, hvad der er op og ned, og hvad der er af mulige løsninger,« siger John Sommer Schmidt til Finans.

Sagen behandles af skifteretten i Kolding.

Scanleasing Danmark, der ejes af den revisoruddannede erhvervsmand Peter Larsen, åbnede i 2019 showroom og salgskontor i det mondæne Axel Towers midt i København, hvor Gorrissen Federspiel i øvrigt har hovedsæde.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Kamilla fik mundkurv på efter grov sag om sexchikane
Sager om grove seksuelle krænkelser på arbejdspladser ender ofte med forlig, hvor der følger en mundkurv med erstatningen. Kamilla Maachs sag blev mørklagt, og det fortyder hun. For tavsheden er ikke pengene værd. Derfor står hun nu frem med sin historie og en fortælling om, hvor svært det er at opnå en følelse af retfærdighed, når man har været udsat for seksuel chikane. Læs historien her.

2. I april så det sort ud: Nu kommer Anders Holch Povlsen med overskud
Coronakrisen var særdeles hård ved tøjkoncernen Bestseller, som få uger inde i nedlukningen fyrede 750 medarbejdere, sendte 2.400 medarbejdere hjem på lønkompensation og standsede huslejebetalingerne til 200 udlejere. Nu kan Anders Holch Povlsen præsentere nøgletal, der ser markant bedre ud, end han frygtede, da det så værst ud. Læs historien her.

3. Danske topchefer hepper på Biden: »Trumps handelspolitik har gjort livet besværligt«
To ud af tre topchefer i Berlingskes Toplederpanel håber, at Joe Biden vinder det amerikanske præsidentvalg. »Joe Biden er ikke nødvendigvis den bedste kandidat, men han er den bedste kandidat, der stiller op,« siger en topchef. Læs historien her.

4. Dansk Erhverv advarer mod højere aktieskat: »Dødbringende for danske virksomheder«
Regeringen vil hæve skattesatsen for gevinster på aktier som en del af finansieringen til forslaget om retten til tidlig pension. Dansk Erhverv advarer om, at det vil skade særligt iværksættere og små og mellemstore virksomheder. Skatteordfører afviser kritikken. Læs historien her.

5. Han gjorde MobilePay til en kæmpe succes: Nu rykker 42-årig dansker op i hierarkiet i Danske Bank
Mark Wraa-Hansen var med til at banke MobilePay op og gøre den mobile betalingsløsning til allemandseje. Fra årsskiftet overtager Mark Wraa-Hansen roret som Danske Banks privatkundechef i Danmark efter Thomas Mitchell. Det var et tilbud, han »ganske enkelt ikke kunne sige nej til«. Læs historien her.