Business-overblik: Novo-direktør har haft gang i fejekosten – nye landechefer giver væksthop

Her er det vigtigste, du skal vide, før dagen begynder. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

I Novo Nordisk er det lykkedes at hæve vækstraterne uden for USA efter mange år med uændrede vækstrater. Væksthoppet er kommet efter, at koncerndirektør Mike Doustdar gennem de seneste 18 måneder har udskiftet mere end hver tredje af Novo Nordisks landechefer udenfor USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL New

Godmorgen.

På ugens sidste dag dominerer medicinalindustrien nyhedsbilledet, hvor tre selskaber er i vælten. I Novo Nordisk har en koncerndirektør haft gang i fejekosten med øget vækst til følge. I Teva bokser en dansk topchef med et gældsbjerg, der forhindrer ham i levere en kursraket. Og i vækstkometen Abacus Medicine har stifteren taget en stor beslutning om børsnotering.

1

Vi begynder i Bagsværd hos Novo Nordisk, som i årets første kvartal primært har hentet sin vækst fra markeder uden for USA. Og det er bemærkelsesværdigt. For markederne uden for USA har traditionelt haft svært ved at vokse mere end omkring fem-seks procent årligt.

Men i 2018 nåede International Operations en vækst på syv pct., og i første kvartal af 2019 var væksten helt oppe på 13 pct.

Væksthoppet er sket efter, at koncerndirektør Mike Doustdar gennem de seneste 18 måneder har udskiftet mere end hver tredje af Novo Nordisks landechefer uden for USA. Og en stor andel af de nye chefer er kommet udefra for at give ny inspiration, fortæller Doustdar til Børsen.

»Jeg ønskede at sikre mig, at folk forstod, at vi havde prøvet i de seneste 10-15 år at vokse mere end seks pct. Grunden til, at vi ikke kunne, var ikke, fordi vi ikke ønskede det, men noget stoppede os. Hvis man ønsker forandring, er man nødt til at disrupte status quo,« siger Mike Doustdar, chef for International Operations i Novo Nordisk, der dækker alle regioner og markeder udenfor Nordamerika.

2

Vi forlader Danmark og den tradtionelle medicinalindustri for at tage en tur til Teva i Israel, som mange danskere har investeret i i forventning om, at topchefen Kåre Schultz kunne gentage succesen fra Lundbeck under sydligere himmelstrøg. Men nej.

Kåre Schultz skabte i sin tid i Lundbeck en større kursfest og opnåede stjernestatus i det danske medicinalselskab, men efter 18 måneder som topchef i Teva har den danske topchef ikke formået at gentage succesen.

Ifølge Schultz selv skyldes det, at den israelske medicinalkæmpe tumler rundt med en skræmmende stor gældspukkel på omkring 180 milliarder kroner. Det siger han til Berlingske.

»Jeg tror, at den grundlæggende forskel er, at der i Teva er en meget stor gæld, hvilket skaber en større usikkerhed om fremtidsudsigterne. I selskaber med meget lille gæld slår indtjeningen igennem med det samme, hvis man forbedrer situationen. I Teva skal man tage højde for, at der er en stor gæld, hvilket gør det sværere for investorer at gennemskue, om de tror, at selskabet er på rette vej,« siger Kåre Schultz, der beder investorerne væbne sig med tålmodighed.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3

Vi vender igen næsen mod Danmark og kaster blikket på en ny stjerne på medicinalhimlen. Vækstkometen Abacus Medicine har – aktieuro eller ej – besluttet sig for at gå på børsen i Tyskland. I efteråret trak selskabet ellers i nødbremsen og udskød en børsnotering, men nu vil Flemming Wagner gøre alvor af drømmen om at sende Abacus Medicine på børsen i Frankfurt i Tyskland.

Her vil selskabet hente i omegnen af 50 mio. euro. Det erfarer Finans.

Abacus Medicine har på bare fem år firedoblet forretningen til en omsætning på knap 2,5 mia. kr., hovedsageligt ved at parallelimportere medicin.

 

Det skal du holde øje med i dag.

Investeringsøkonom i Nordnet, Per Hansen, giver sit bud på de vigtigste begivenheder på markederne i dag:

  • Investorernes øjne vil være stift rettet mod nyheder om, hvordan forhandlingerne mellem USA og Kina udvikler sig.
  • Udvalgte danske aktier fik en meget hård medfart i går. Pandora, Vestas, A. P. Møller - Mærsk og Danske Bank faldt mellem tre-fem pct. Har investorerne fået raset ud?
  • Uber bliver børsnoteret i dag. Prisskiltet, som på forhånd var fastsat til at skulle ligge indenfor intervallet 44-50 USD, endte på 45 USD og dermed i den nedre ende af det udmeldte interval. Går det Uber som med Lyft, der fik en god debut, men hvor aktien siden er faldet med mere end 20 pct.?

Markederne lige nu:

Japan Nikkei 225: -0,6 pct.

Hongkong Hang Seng: +0,6 pct.

China Shanghai Composite: +1,5 pct.

Sydkorea Kospi: -0,1 pct.

Indeksværdi klokken 06.00.